Σεισμός 5,3 στην Αθήνα: Προβλήματα σε επικοινωνίες και ηλεκτροδότηση

Ισχυρή σεισμική δόνηση 5,1 βαθμών έγινε λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι στην Αττική με εστιακό βάθος 12 χιλιομέτρων και επίκεντρο 26 χλμ. βορειοδυτικά της Αθήνας.

Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε όλη την Αττική, σε περιοχές της Πελοποννήσου και της Στερεάς Ελλάδας, ενώ ακολούθησαν τουλάχιστον τέσσερις μετασεισμοί.

Σύμφωνα με το ευρωμεσογειακό ινστιτούτο, ο σεισμός ήταν μεγέθους 5,1 βαθμών, είχε εστιακό βάθος 12 χλμ. και επίκεντρο 23 χλμ. βορειοδυτικά της Αθήνας, περίπου 4 χλμ Βόρεια της Μαγούλας.

EUROKINISSI

Ρωγμές σε σπίτια κυρίως σε περιοχές της Μάνδρας έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής. Προς το παρόν παρουσιάζονται προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες και διακοπές περιοχών του λεκανοπεδίου.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ η πυροσβεστική δέχθηκε ήδη δεκάδες κλήσεις για απεγκλωβισμούς από ασανσέρ, καθώς σημειώθηκε πτώση τάσης του ρεύματος.

Πληροφορίες αναφέρουν πως μία τουρίστρια στο Αρχαιολογικό Μουσείο υπέστη έναν επιπόλαιο τραυματισμό. Δεν υπάρχουν αναφορές για θύματ

Σύμφωνα με τον καθηγητή Κώστα Παπαζάχο, ο σεισμός προέρχεται από τον ίδιο εστιακό χώρο του σεισμού της Πάρνηθας το 1999.

Πάντως, όπως τόνισε ο Ευθύμιος Λέκκας το ρήγμα δεν έχει πια δυναμικότητα να επαναλάβει ένα χτύπημα εκείνο του Εγκέλαδου πριν δέκα χρόνια.

EUROKINISSI

Επίσης, ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας (ΟΑΣΠ) συνέστησε ψυχραιμία και νηφαλιότητα, καθώς ο δομικός ιστός της Αττικής αντέχει πλέον πολύ μεγαλύτερους σεισμούς.

«Ακόμα δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε ο κύριος ή όχι. Για να αποφανθούμε θα χρειαστούμε περισσότερο χρόνο και περισσότερα στοιχεία» δήλωσε στην ΕΡΤ ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, ο οποίος χαρακτήρισε ενθαρρυντικό το γεγονός ότι ακολούθησαν μετασεισμοί.

Ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους συναρμόδιους υπουργούς, όπως ο υπ. Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης που βρίσκεται στο Κέντρο Επιχειρήσεων του πυροσβεστικής και αναμένεται να δώσει συνέντευξη Τύπου.

Ένα ελικόπτερο σούπερ πούμα μαζί με ένα συντονιστικό ελικόπτερο περιπολούν στον χώρο της Δυτικής Αττικής για αναφέρουν τυχόν ζημιές στην περιοχή.

Ταυτόχρονα δυνάμεις του ΠΣ και της ΕΛΑΣ έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή για να συνδράμουν τους πολίτες.

efsyn.gr