Υποχρεωτική η Άσκηση Εκλογικού Δικαιώματος  

Από τη Διεύθυνση Διοικητικού-Οικονομικού της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς και βάση σχετικής εγκυκλίου του ΥΠ.ΕΣ γνωστοποιείται ότι εν όψει της διεξαγωγής των  Γενικών Βουλευτικών  Εκλογών της 7ης Ιουλίου, η  άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική, σύμφωνα με τις διατάξεις  του άρθρου 51 παρ. 5 του Συντάγματος και του άρθρου 6 παρ. 2 της εκλογικής νομοθεσίας (π.δ. 26/2012).

Συνεπώς όλοι οι εκλογείς υποχρεούνται την 7η Ιουλίου να προσέλθουν στις κάλπες  και να ψηφίσουν. 

 

Δικαιολογημένα δεν θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα α) αυτοί που έχουν υπερβεί το εβδομηκοστό (70ο) έτος της ηλικίας τους, β) ) Όσοι θα βρίσκονται κατά την ημέρα της ψηφοφορίας στο εξωτερικό,  γ)  Οι εκλογείς που έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών αλλά δεν κατέστη δυνατή η σύσταση ειδικού εκλογικού τμήματος ετεροδημοτών, λόγω μη συμπληρώσεως σε όλη την εφετειακή περιφέρεια του αριθμού των σαράντα (40) τουλάχιστον ετεροδημοτών εκλογέων της ίδιας βασικής εκλογικής περιφέρειας.

Επίσης, θα υπάρξουν εκλογείς που για διάφορους εξαιρετικούς λόγους δεν θα μπορέσουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Ενδεικτικά σημειώνουμε ότι στις περιπτώσεις αυτές περιλαμβάνονται :

α) Υπάλληλοι του δημοσίου, για τους οποίους σοβαρές υπηρεσιακές ανάγκες δεν θα επιτρέψουν να απουσιάζουν από την Υπηρεσία τους, για να μεταβούν να ψηφίσουν στον τόπο, στους εκλογικούς καταλόγους, του οποίου είναι εγγεγραμμένοι.

β) Υπάλληλοι νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, νοσηλευτικών ιδρυμάτων, οργανισμών και επιχειρήσεων κοινής ωφελείας κ.λπ., στους οποίους, επίσης, λόγω σοβαρών υπηρεσιακών αναγκών, δεν είναι δυνατή η χορήγηση άδειας μετάβασης στον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος.

γ) Εκλογείς που δεν θα μπορούν να μεταβούν στον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος για λόγους υγείας.

 

 

Στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς υπάρχουν συνολικά υπάρχουν 139 εκλογικά τμήματα, όπου οι Καστοριανοί εκλογείς καλούνται να ψηφίσουν. Το σύνολο των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους είναι 62.591.

 

Επίσης, γίνεται γνωστό ότι δεν υπάρχουν τμήματα Ετεροδημοτών. Όσοι  ψήφιζαν ως ετεροδημότες στην Καστοριά, με βάση τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, σε αυτές τις εκλογές θα πρέπει να μεταβούν για να ψηφίσουν στον τόπο όπου είναι γραμμένοι  στον βασικό κατάλογο.

 

Όσοι έχουν παραλειφθεί από τους εκλογικούς καταλόγους χωρίς να έχουν στερηθεί το εκλογικό τους δικαίωμα μπορούν να ψηφίσουν αφού πάρουν σχετική βεβαίωση από το Δήμο στα δημοτολόγια του οποίου είναι γραμμένοι.

 

Προς διευκόλυνση των ψηφοφόρων έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΠΕ Καστοριάς (kastoria.pdm.gov.gr), σύνδεσμος (link) του Υπουργείου Εσωτερικών, όπου καθένας μπορεί να ενημερωθεί για το Πού Ψηφίζει.

 

Την ημέρα των εκλογών θα υπάρχουν υπάλληλοι στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς για οποιαδήποτε ενημέρωση των πολιτών και επίλυση τυχόν προβλημάτων της διαδικασίας στα τηλ. 2467350390, 2467350298 και 2467350311.