Διαχειριστικοί έλεγχοι με το… “καλημέρα” στους Δήμους Άργους Ορεστικού και Καστοριάς

Σε εξέλιξη βρίσκεται διαχειριστικός έλεγχος στον Δήμο Άργους Ορεστικού, ο οποίος ξεκίνησε αμέσως μετά τις δημοτικές εκλογές από την αρμόδια Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Ενώ μόλις πρόσφατα η ίδια υπηρεσία, έλαβε εντολή από την αρμόδια Διεύθυνση του υπουργείου Οικονομικών, να ξεκινήσει τακτικό έλεγχο και στον Δήμο Καστοριάς, πριν καλά – καλά ορκισθεί η νέα Δημοτική Αρχή του νεοεκλεγέντα δημάρχου Γιάννη Κορεντσίδη!

Η διαφορά ανάμεσα στους δύο Δήμους είναι ότι στον Δήμο Καστοριάς ο διαχειριστικός έλεγχος είναι τακτικός και εντάσσεται στα πλαίσια των δειγματοληπτικών ελέγχων που διενεργούνται κάθε χρόνο από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ενώ ο έλεγχος στον Δήμο Άργους Ορεστικού είναι στοχευμένος, κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας και αφορά τα έσοδα του πανηγυριού.
Σύμφωνα με πληροφορίες της “Καστοριανής Εστίας” ο έλεγχος διενεργείται σε βάθος πενταετίας και αν προκύψουν επιβαρυντικά στοιχεία μπορεί να επεκταθεί περισσότερο.

ΔΗΜΟΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Για τον Δήμο Καστοριάς τα μεγάλα “αγκάθια” παραμένουν η Διαθήκη Παπαλαζάρου, για την οποία έχουν καταλογισθεί από την ΔΟΥ μεγάλα χρηματικά πρόστιμα σε φυσικά πρόσωπα, που στο παρελθόν χρημάτισαν δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και στελέχη του Δήμου.

Όπως επίσης και η Κοινωφελής Επιχείρηση “Ορεστειάς”, με τις “μαύρες τρύπες” στους ισολογισμούς από το 2012! Για να μην αναφέρουμε την ΔΕΥΑΚ, όπου το υπέρογκο χρέος της των 5,7 εκατ. ευρώ μόνο προς την ΔΕΗ ανταγωνίζεται το αντίστοιχοο των πτωχευμένων χωρών της Λατινικής Αμερικής.

ΔΗΜΟΣ ΑΡΓΟΥΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΥ

Στο στόχαστρο των ελεγκτικών μηχανισμών, έχουν μπει από τον περσμένο Ιούνιο, τα έσοδα του Δήμου Άργους Ορεστικού από την ετήσια εμπορπανήγυρη.

Γύρω από αυτό το θέμα, έχει αναπτυχθεί μια παραφιλολογία, που ξεκίνησε το 2014 και κάνει λόγο ακόμα και για “μαύρα ταμεία”, ύστερα από μια θυελλώδη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με πρωταγωνιστές την τότε επικεφαλής της μειοψηφίας κ. Μαρία Τερζοπούλου και τον πρώην πρόεδρο του Δ.Σ. κ. Σωκράτη Μπουρινάρη, οι οποίοι ζήτησαν εισαγγελική συνδρομή, προκειμένου να τους αποδοθούν τα οικονομικά στοιχεία της εμποροπανύγηρης εκείνου του έτους.

Χαρακτηριστικό είναι το ρεπορτάζ της “Καστοριανής Εστίας” της 6ης Φεβρουαρίου 2014, που μεταφέρει το κλίμα που επικράτησε σ΄εκείνη την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου:

Το θέμα απασχόλησε το τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο του περασμένου έτους, όπου τέθηκε επιτακτικά το αίτημα του οικονομικού απολογισμού, τόσο από τους συμβούλους της μειοψηφίας όσο και από τον πρώην πρόεδρο του Δ. Σ. κ. Σωκράτη Μπουρινάρη, χωρίς ωστόσο να υπάρξει κάποια θετική ανταπόκριση από την πλευρά την πλειοψηφίας του Δήμου.

Αντίθετα σ΄ εκείνη την συνεδρίαση, ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής της εμποροπανήγυρης κ. Βασίλης Κωστόπουλος, σ΄ ένα οιονεί “απολογισμό”, επικεντρώθηκε περισσότερο σε οργανωτικά ζητήματα και απέφυγε να “ακουμπήσει” το επίμαχο θέμα του οικονομικού απολογισμού, στις πραγματικές του διαστάσεις!
Αυτό υπήρξε και η θρυαλλίδα που “ξεχείλισε” το ποτήρι της υπομονής από την πλευρά της μειοψηφίας, η οποία κατέθεσε αίτημα στην εισαγγελία Καστοριάς, για την παροχή των οικονομιών στοιχείων από τον Δήμο.
Και όπως δήλωσε η κ. Τερζοπούλου προς την Εφημερίδα μας: “Μετά την λήξη της εμποροπανήγυρης του 2013, περιμέναμε σαν μειοψηφία, να πάρουμε, ως είθισται, τα αναλυτικά στοιχεία, για τον οικονομικό απολογισμό της εμποροπανήγυρης. Επειδή δεν μετείχαμε στην οργανωτική επιτροπή, δεν είχαμε σαφή εικόνα για τα οικονομικά της εκδήλωσης. Κάτι που δεν έγινε μέχρι σήμερα…”

Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι η πλευρά της κ. Τερζοπούλου δεν συμμετείχε στην επιτροπή, διότι όπως εξήγησε η ίδια: “Πήραμε αυτή την απόφαση σαν ομάδα, διότι θεωρούμε αδιανόητο να μην συμμετέχει στην επιτροπή της εμποροπανήγυρης, μέλος της Δημοτικής Κοινότητας, η οποία είναι ένα θεσμικό όργανο, που αποφασίζει για πράγματα που εκτελούνται στην περιοχή του”.
Έτσι η συγκεκριμένη επιτροπή συνεδρίαζε χωρίς την παρουσία της μειοψηφίας.
Η πρώτη κρούση της μειοψηφίας για το θέμα του οικονομικού απολογισμού έγινε στις 12/11/2013 όταν ο δημοτικός σύμβουλος κ. Πασχάλης Πετρίδης, κατέθεσε μία αίτηση προς τον πρόεδρο και τα μέλη της επιτροπής της εμποροπανήγυρης, με την οποία ζητούσε να του χορηγηθούν άμεσα και αναλυτικά: ποιές παράγκες εκμισθώθηκαν ανά ζώνη, από ποιούς και με ποιό ποσό. Πόσα ήταν τα συνολικά έσοδα και πόσα τα έξοδα και ποιο ποσό βεβαιώθηκε στα ταμεία του Δήμου, μέχρι εκείνη τη στιγμή;
Απάντηση σ΄ αυτή την αίτηση δεν έλαβε ουδέποτε και στις 9/12/2013 γίνεται Δημοτικό Συμβούλιο, ένα από τα θέματα του οποίου, ήταν και ο οικονομικός απολογισμός της εμποροπανήγυρης.
“Εκεί προς μεγάλη μας έκπληξη”, τονίζει η κ. Τερζοπούλου, “ακούσαμε τον πρόεδρο της επιτροπής εμποροπανήγυρης, να αναφέρεται μόνο στην φάση λειτουργίας της (δηλ. διοργάνωση, επίβλεψη, καθαριότητα κλπ) και καθόλου για τον οικονομικό απολογισμό της. Ο ίδιος μάλιστα δήλωσε στο Δ.Σ. ότι δεν είναι γνώστης των οικονομιών στοιχείων, πράγμα αδιανόητο για την διαδικασία και το ρόλο της επιτροπής”!

Στην συνέχεια παρέπεμψαν τα μέλη της μειοψηφίας στην οικονομική υπηρεσία του Δήμου, η οποία επίσης δήλωσε άγνοια, όπως και ο ίδιος ο δήμαρχος!
Αμέσως μετά οι σύμβουλοι της μείζονος μειοψηφίας κατέθεσαν εκ νέου αίτηση, προς την οικονομική υπηρεσία αυτή την φορά, με τα ίδια πάντα αιτήματα.
Αφού πέρασε ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, χωρίς να υπάρξει κάποια ενημέρωση από την πλευρά της δημοτικής αρχής, η μειοψηφία του Δ.Σ. με επικεφαλής την κ. Τερζοπούλου, αναζητώντας ένα τρόπο πρόσβασης στα συγκεκριμένα οικονομικά στοιχεία της εμποροπανήγυρης, προσέφυγε στην εισαγγελέα πρωτοδικών Καστοριάς στις 28/1/2014 με αίτηση η οποία έγινε αμέσως δεκτή.
Έτσι στις 29 του ιδίου μήνα, η εισαγγελέας πρωτοδικών, με εντολή της προς την οικονομική υπηρεσία του Δήμου Άργους Ορεστικού, παραγγέλει πλέον να προβούν στις απαιτούμενες ενέργειες και να χορηγήσουν στην μειοψηφία όλα τα στοιχεία που αναφέρονται στην αίτηση.
Διότι υπάρχει “ειδικό ένομο συμφέρον” από την πλευρά της μειοψηφίας του Δήμου.
Σύμφωνα όμως με την κ. Τερζοπούλου “Το ειδικό έννομο συμφέρον δεν πρέπει να παραγγέλει η εισαγγελία αλλά να το καθορίζει ο νόμος.
Γιατί αν εμείς σαν μειοψηφία αργούμε τόσο να ενημερωθούμε γι΄ αυτά, οι απλοί πολίτες πόσο χρόνο χρειάζονται για να πληροφορηθούν τα τεκταινόμενα στο Δήμο;”
Το σίγουρο είναι ότι το θέμα δεν σταματάει εδώ και εκτός από σημείο αναφοράς στην προεκλογική αντιπαράθεση, δεν αποκλείεται να καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις στον Δήμο του Άργους Ορεστικού.