Καστοριά: Ποιες λύσεις προτείνονται για την χρεοκοπημένη ΔΕΥΑΚ

Με συνολικό χρέος τα 10.162.000 ευρώ και παθητικό 558.000 ευρώ μόνο για τη χρήση του 2018, είναι τουλάχιστον ουτοπία να πιστεύει κάποιος ότι υπάρχει μέλλον για την πολύπαθη δημοτική επιχείρηση με την παρούσα μορφή της.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες του kastorianiestia.gr, οι λύσεις που προτείνονται και επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο του νέου Δημάρχου Γιάννη Κορεντσίδη είναι δύο:

-Η πρώτη αφορά τη διοικητική και στελεχιακή αναδιάρθρωση της ΔΕΥΑΚ, με την προκήρυξη μιας θέσης μάνατζερ, ο οποίος θα αναλάβει και το βαρύ φορτίο της είσπραξης, των ανείσπρακτων οφειλών που, σύμφωνα με πληροφορίες, φτάνουν τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ.

Εδώ αξίζει να αναφερθεί ότι στη λίστα των μεγαλοοφειλετών της ΔΕΥΑΚ συμπεριλαμβάνονται και ορισμένα ηχηρά ονόματα πρώην και νυν δημοτικών συμβούλων!

 

-Η δεύτερη λύση αφορά το οριστικό κλείσιμο της επιχείρησης και την υπαγωγή της στις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου, με αντίστοιχη μετακίνηση του προσωπικού της.

Σε αυτή την περίπτωση το χρέος μεταφέρεται στο δήμο από όπου θα μπορεί να ρυθμιστεί σε μακροχρόνιες δόσεις με ένα γενναίο κούρεμα.

Αυτή η λύση θεωρείται και η πιθανότερη, αφού άλλωστε η ΔΕΥΑΚ έπαψε εδώ και πολλά χρόνια να εκτελεί τους καταστατικούς σκοπούς της και όλες οι λειτουργίες της ανατίθενται με απευθείας αναθέσεις σε εξωτερικούς συνεργάτες,  ανεβάζοντας το κόστος σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα!

 

Αποτελεί επίσης κοινό μυστικό ότι τα τελευταία χρόνια, ο μόνος λόγος ύπαρξης της ΔΕΥΑΚ είναι οι απολαβές του προέδρου, οι οποίες εξισώθηκαν με το μισθό του αντιδημάρχου στα 1.700 ευρώ από την δημοτική αρχή του Ανέστη Αγγελή.

Και το προνομιακό μισθολόγιο των υπαλλήλων της (οι μηνιαίες αποδοχές του διευθυντή της χρεοκοπημένης ΔΕΥΑΚ φτάνουν τα 2.500 ευρώ)  οι οποίοι δεν θέλουν με τίποτα να εξισωθούν με το μισθολόγιο των υπολοίπων υπαλλήλων του δήμου.