751bac745e2f46fd9949b9b19678d94c

Τριπλό επενδυτικό “χτύπημα” από την εφοπλιστική οικογένεια Τσάκου σε Χίο και Καστοριά

Στη διεύρυνση των επιχειρηματικών του δραστηριοτήτων πέραν της ναυτιλίας προχωρά σταθερά τα τελευταία χρόνια ο Όμιλος Τσάκου.

Προ ολίγων εβδομάδων ολοκληρώθηκε η διαδικασία του ηλεκτρονικού διαγωνισμού για τη μακροχρόνια μίσθωση του ξενοδοχείου “Ξενία” στη Χίο, το οποίο ανήκει στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ). Το ξενοδοχείο που παρέμενε επί σειρά ετών κλειστό και ανεκμετάλλευτο, μισθώθηκε για 40 χρόνια με ετήσιο μίσθωμα 30.000 ευρώ από την εταιρεία Avlum, συμφερόντων της οικογένειας Τσάκου, η οποία αναλαμβάνει και όλα τα κόστη για την πλήρη ανακατασκευή και λειτουργία του.

Το Ξενία “Bella Vista” της Χίου βρίσκεται στον κεντρικό παραλιακό δρόμο της πρωτεύουσας του νησιού και είχε ανεγερθεί στις αρχές της δεκαετίας του 1960. Βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το λιμάνι και το κέντρο της πόλης της Χίου, ενώ απέχει μόλις 4 χλμ. από το αεροδρόμιο. Έχει κάλυψη περίπου 1.572 τ.μ., τα οποία αναπτύσσονται σε ισόγειο και 2 ορόφους, και έκταση οικοπέδου περίπου 1.668 τ.μ. και κατά την προηγούμενη χρήση του είχε δυναμικότητα 28 δωματίων και 50 κλινών. Το επενδυτικό πλάνο της Avlum προβλέπει τη ριζική ανακαίνισή του και την μετατροπή του σε ένα σύγχρονο city hotel.

Ξενία Χίου

Πέραν του Ξενία, η Avlum συμμετέχει στο σχήμα που απέκτησε, μέσω διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ, το δικαίωμα χρήσης και εκμετάλλευσης της μαρίνας Χίου για 40 χρόνια. Στην εταιρεία ειδικού σκοπού “Μαρίνα Χίου ΑΕ”, πέραν της Avlum, συμμετέχουν οι “Ιωάννης & Ηλίας Δ. Τέφας Ναυπηγοπλαστική – Κλεοπάτρα Μαρίνα Α.Ε.” και “Τουριστικός Λιμένας Πρέβεζας ΑΕ Ειδικού Σκοπού”. Η Κλεοπάτρα Μαρίνα Α.Ε. λειτουργεί ως ιδιοκτήτης / διαχειριστής σε μία από τις πιο σύγχρονες, ιδιωτικές μαρίνες της Ελλάδας, στο Άκτιο. Αντίστοιχα η Τουριστικός Λιμένας Πρέβεζας Α.Ε. έχει αναλάβει από το 2011 με σύμβαση παραχώρησης τη διαχείριση της Μαρίνας της Πρέβεζας.

Η υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης για τη μαρίνα Χίου υπεγράφη προ ημερών με το τίμημα της παραχώρησης να διαμορφώνεται σε τουλάχιστον 6.213.615 ευρώ, αποτελούμενο από εφάπαξ τίμημα 600.000 ευρώ και ετήσια αμοιβή παραχώρησης πλέον ποσοστού επί των ετήσιων εσόδων της μαρίνας. Στην πλήρη ανάπτυξή της, η μαρίνα θα προσφέρει 180 θέσεις ελλιμενισμού για σκάφη αναψυχής μήκους μέχρι 25 μέτρα μήκος και έως 6.900 τ.μ. στεγασμένων εγκαταστάσεων για χρήσεις τουρισμού-αναψυχής. Να σημειωθεί ότι στους όρους παραχώρησης επιτρέπεται και η ανέγερση ξενοδοχειακής μονάδας στη χερσαία ζώνη της μαρίνας, επιφάνειας περίπου 35.000τ.μ..

Μαρίνα Χίου

Πέραν των παραπάνω, ο Όμιλος Τσάκου δρομολογεί επένδυση για τη δημιουργία εργοστασίου εμφιάλωσης μεταλλικού νερού στη Δυτική Μακεδονία και συγκεκριμένα στην περιοχή Πευκόφυτο του Δήμου Νεστορίου Καστοριάς. Ήδη έχει συσταθεί ανώνυμη εταιρία με την επωνυμία “ΝΕΡΑ ΠΗΓΩΝ ΓΡΑΜΜΟΥ Α.Ε.” με έδρα στο Πευκόφυτο και έχει χορηγηθεί άδεια αξιοποίησης και εμπορίας των πόσιμων υδάτων των φυσικών πηγών “Κεφαλόβρυσο” και “Μισό το Σάδι” στο Γράμμο. Ήδη καταχωρήθηκαν στο ΓΕΜΗ τα στοιχεία της εταιρείας και προ ημερών εκλέχθηκε και συγκροτήθηκε σε σώμα το ΔΣ της εταιρείας, στο οποίο ο εφοπλιστής μετέχει ως μέλος.

Οι “στεριανές” επενδύσεις αποτελούν, βέβαια, ένα μικτό μέρος των δραστηριοτήτων του Ομίλου Τσάκου που συγκαταλέγεται στις ισχυρές δυνάμεις του εγχώριου εφοπλισμού. Η ιστορία του ξεκίνησε το 1970 όταν ο καπετάν Παναγιώτης Τσάκος (φωτογραφία) απέκτησε το πρώτο του πλοίο και ίδρυσε την εταιρεία Tsakos Shipping & Trading S.A., η οποία σήμερα αποτελεί τον κορμό του Tsakos Group. Στις δραστηριότητες του Ομίλου περιλαμβάνονται επίσης τα ναυπηγεία Tsakos Industial Navales στο Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης που παρέχουν επισκευαστικές και κατασκευαστικές υπηρεσίες.

Τα τελευταία χρόνια η ΤΕΝ του Νίκου Τσάκου έχει ξεκινήσει να δραστηριοποιείται έντονα στη μεταφορά αμερικανικού LNG. Το δεξαμενόπλοιο της TEN, Maria Energy, μετέφερε από το τερματικό Corpus Cristi της εταιρείας Cheniere το πρώτο αμερικανικό φορτίο LNG που ήρθε στην Ελλάδα για λογαριασμό της ΔΕΠΑ, τον περασμένο Δεκέμβριο. Η ΤΕΝ διαθέτει δύο δεξαμενόπλοια LNG και σχεδιάζει να ενισχύσει τη θέση της στην αγορά με νέα πλοία, έχοντας, κατά πληροφορίες, προχωρήσει σε παραγγελία για έως και δύο πλοία μεταφοράς LNG.

Του Νίκου Χρυσικόπουλου


Η ΚΑΣΤΟΡΙΑΝΗ ΕΣΤΙΑ

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

ΜΕΛΟΣ Ε.Ι.Ε.Τ.

ΚΩΔΙΚΟΣ ΕΝΤΥΠΟΥ 2242

ΕΔΡΑ Κορυτσάς 17, Τ.Κ. 52100 Καστοριά

Τηλ. & FAX: 2467027935

email: kasestia@otenet.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ – ΕΚΔΟΤΗΣ – ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ

Δημήτρης Ιατρίδης


Βρείτε μας στο facebook

Βρείτε μας στο twitter

Βρείτε μας στο instagram


ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ ΕΝΤΥΠΟΥ

ΤΙΜΗ ΦΥΛΛΟΥ: 1 €

ΕΤΗΣΙΕΣ ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ: Εντός νομού 30€/ εκτός νομού 60€/

Δήμων – Κοινοτήτων – Οργανισμών – Τραπεζών 90€

ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ: Ευρώπη 100€/ ΗΠΑ 120$/ Αυστραλία 130$/ Καναδά 120$

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ: Δημοσίου 2€/εκατοστό

Δημοσίου που επιβαρύνουν ιδιώτες 5€/εκατοστό

(κοινή υπουργική απόφαση 2/28783Α/9-9-2005)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ: Σύμφωνα με τον κατάλογο

Τα ενυπόγραφα άρθρα και σχόλια εκφράζουν τις απόψεις ων συντακτών τους, οι οποίοι φέρουν και αποκλειστική ευθύνη.Newsletter

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο

Και μείνετε ενημερωμένοι για ότι συμβαίνει στο νομό μας και όχι μόνο


Κατηγορίες