1119

Κάτι “τρέχει” με το Φράγμα Νεστορίου – Προτεραιότητα στον Υδροηλεκτρικό Σταθμό

Μεγάλη κινητικότητα παρατηρείται το τελευταίο διάστημα γύρω από την υπόθεση του Φράγματος, τόσο από την πλευρά του βουλευτή Ζήση Τζηκαλάγια όσο και από την πλευρά του δημάρχου Νεστορίου Χρήστου Γκοσλιόπουλου.

Χωρίς ωστόσο να γίνεται κάποια ιδιαίτερη μνεία και στο κομμάτι του αρδευτικού δικτύου, η μελέτη του οποίου παραμένει σε εκκρεμότητα στα συρτάρια του υπουργείου από το 2014!

Αντίθετα η προσοχή όλων των εμπλεκομένων φαίνεται να εστιάζεται στο τρίτο σκέλος του έργου, που είναι η κατασκευή υδροηλεκτρικού σταθμού, για τον οποίο έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και ιδιώτες επενδυτές!

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες της “Καστοριανής Εστίας” η πορεία της κατασκευής του Φράγματος, θα εξαρτηθεί αποκλειστικά από τις εξελίξεις που θα δρομολογηθούν στον υδροηλεκτρικό σταθμό, σαν πρώτη προτεραιότητα.

Η κατασκευή του υδροηλεκτρικού σταθμού είχε απασχολήσει τον Δήμο Νεστορίου από το 2016 όταν ο τότε δήμαρχος Πασχάλης Γκέτσιος με δηλώσεις του στην Καστοριανή Εστία είχε αναπτύξει τα οφέλη που θα προκύψουν για τον δήμο, τα οποία υπολογίζονταν σε 1.100.000€ τον χρόνο.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του πρώην δημάρχου Νεστορίου με την ολοκλήρωση της διαδικασίας “Προσφοράς σύνδεσης”, βάσει της οποίας η ΔΕΗ δεσμεύεται να αγοράσει τα παραγόμενο ρεύμα από τον υδροηλεκτρικό σταθμό του φράγματος και επιβαρύνει τον διαχειριστή του έργου με 950.000 € περίπου, είχε ολοκληρωθεί η πρώτη φάση ένταξης του έργου.

Έτσι ανοίγει ο δρόμος για το επόμενο στάδιο που είναι η αδειοδότηση εγκατάστασης από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και η κατασκευή του έργου, το οποίο σύμφωνα με υπολογισμούς θα
αποφέρει έσοδα στον Δήμο Νεστορίου της τάξης του 1.100.000 ευρώ το χρόνο.
Το αίτημα της “προσφοράς σύνδεσης” προς την ΔΕΗ έγινε αποδεκτό κατά προτεραιότητα, ύστερα από επίμονες και συντονισμένες ενέργειες του Δημάρχου Πασχάλη Γκέτσιου και των συνεργατών του.

Σύμφωνα με την διαδικασία, τα στάδια υλοποίησης του έργου είναι τέσσερα:

α) Η αδειοδότηση του έργου από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) που δόθηκε πριν από χρόνια στην τότε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καστοριάς.

β) Το δεύτερο και δυσκολότερο στάδιο είναι η “Προσφορά σύνδεσης” που δεσμεύει την ΔΕΗ να αγοράζει το παραγόμενο ρεύμα και τώρα απομένουν μόνο οι υπογραφές για να αποσταλει εντός δέκα ημερών στην Αντιπεριφέρεια Καστοριάς.

γ) Το επόμενο στάδιο είναι η άδεια εγκατάστασης του κατασκευαστή του έργου, η οποία δίνεται από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

δ) Και τελευταίο είναι η κατασκευή και ολοκλήρωση του έργου, το οποίο θα κατασκευάζεται παράλληλα με το φράγμα του Νεστορίου.

Στα αρνητικά της πορείας του φράγματος καταγράφεται η καθυστέρηση της μεταφοράς του ως έργο – γέφυρα από το ΕΣΠΑ στο ΣΕΣ, όπως έχει προγραμματιστεί από την διαχειριστική αρχή του υπουργείου.

Επίσης μεγάλη καθυστέρηση, που ξεπερνάει τα δύο χρόνια, παρατηρείται στο αρδευτικό δίκτυο του φράγματος, όπου δεν έχιε συσταθεί ακόμα η επιτροπή αξιολόγησης των προσφορών οι οποίες έχουν κατατεθεί από τους ενδιαφερόμενους από τον περασμένο Οκτώβριο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Η ΚΑΣΤΟΡΙΑΝΗ ΕΣΤΙΑ

Τηλ. & FAX: 2467027935

email: kasestia@otenet.gr


Βρείτε μας στο facebook

Βρείτε μας στο twitter

Βρείτε μας στο instagram


ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ ΕΝΤΥΠΟΥ

ΤΙΜΗ ΦΥΛΛΟΥ: 1 €

ΕΤΗΣΙΕΣ ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ: Εντός νομού 30€/ εκτός νομού 60€/

Δήμων – Κοινοτήτων – Οργανισμών – Τραπεζών 90€

ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ: Ευρώπη 100€/ ΗΠΑ 120$/ Αυστραλία 130$/ Καναδά 120$

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ: Δημοσίου 2€/εκατοστό

Δημοσίου που επιβαρύνουν ιδιώτες 5€/εκατοστό

(κοινή υπουργική απόφαση 2/28783Α/9-9-2005)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ: Σύμφωνα με τον κατάλογο

Τα ενυπόγραφα άρθρα και σχόλια εκφράζουν τις απόψεις ων συντακτών τους, οι οποίοι φέρουν και αποκλειστική ευθύνη.Newsletter

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο

Και μείνετε ενημερωμένοι για ότι συμβαίνει στο νομό μας και όχι μόνο

[contact-form-7 id=”2056″ title=”Newsletter form”]

Κατηγορίες