Κασαπίδης: «Τεχνικά η Σήραγγα της Κλεισούρας μπορεί να γίνει»

Καθυστερήσεις και κίνδυνοι απένταξης για μια σειρά έργων του Δήμου Εορδαίας που είναι ενταγμένα στο ΠΕΠ της Δυτικής Μακεδονίας, προέκυψε από τη σύσκεψη που έγινε την

Παρασκευή το πρωί στο δημαρχείο Εορδαίας, μετά από πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη, παρουσία του νέου Δημάρχου Παναγιώτη Πλακεντά, υπηρεσιακών στελεχών και στελεχών της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας, αλλά και στελεχών του Δήμου Εορδαίας. Στόχος των συναντήσεων αυτών είναι να προχωρήσουν τα έργα κανονικά και χωρίς προβλήματα και να μελετηθεί η πορεία εξέλιξής τους, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως θα ακολουθήσουν και άλλες τέτοιες συσκέψεις και στους άλλους δήμους της περιοχής.
Το «παρών» έδωσε ο Περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης, ο οποίος σε δηλώσεις του επεσήμανε πως, στο πλαίσιο της νέας αφετηρίας για την περιφέρεια, η νέα περιφερειακή αρχή επισκέπτεται όλους τους δήμους της Δυτικής Μακεδονίας με κλιμάκια υπηρεσιακών παραγόντων και στελεχών, για την πορεία των έργων που έχουν ενταχθεί στο ΠΕΠ της Περιφέρειας. Ο Περιφερειάρχης μετά τη σύσκεψη και τα στοιχεία που του παρέθεσαν οι υπηρεσιακοί παράγοντες δήλωσε: «Δυστυχώς η κατάσταση δεν είναι καλή, μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχουν έργα που κινδυνεύουν να απενταχθούν, λόγω αδικαιολόγητων καθυστερήσεων». Ο περιφερειάρχης εφιστά την προσοχή σε όσους εμπλέκονται, τις υπηρεσίες των δήμων και τις εμπλεκόμενες εταιρίες, ώστε να αποφευχθεί η πιθανότητα απένταξης έργων, ενώ έθεσε το στόχο η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας να πιάσει τον εθνικό μέσο όρο σε όλους τους αναπτυξιακούς και οικονομικούς δείκτες. Μάλιστα, ο ίδιος αναφέρει πως για να πιαστεί αυτός ο στόχος με δεδομένο το αναπτυξιακό πρόβλημα της περιοχής, «πρέπει να δώσουμε όλοι από το περίσσεμα των ψυχικών μας δυνάμεων».
Πλήρη επίγνωση της κατάστασης, έχει ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Εορδαίας Παναγιώτης Πλακεντάς, ο οποίος καταρτίζει ένα σχέδιο δράσης για την ενεργοποίηση των Υπηρεσιών, ώστε να ξεπεραστούν εμπόδια και να επιταχυνθούν έργα που θα βελτιώσουν την ικανοποίηση των στόχων και των χρονοδιαγραμμάτων που θέτει το Πρόγραμμα. Αναφέρθηκε στη μεγάλη προσπάθεια που έχει ξεκινήσει η Δημοτική Αρχή, ώστε να ανακτηθεί η επικοινωνία και η εμπιστοσύνη μεταξύ των εμπλεκομένων, ώστε να γίνουν πράγματα που θεωρούνται αυτονόητα στους άλλους Δήμους. Όσο για τους στόχους του προγράμματος, εξέφρασε τη βεβαιότητα πως στην επόμενη συνάντηση των κλιμακίων, θα υπάρχει βελτιωμένη εικόνα. Επίσης, έθεσε δύο παραμέτρους οι οποίες θα αποτελέσουν κεντρικά ζητήματα για τη νέα δημοτική αρχή. Την Τηλεθέρμανση και τις επενδύσεις που απαιτούνται για την εξασφάλιση της λειτουργίας της, και το Πανεπιστήμιο. Ειδικά για την παρουσία που έχει στην Εορδαία το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, έθεσε το θέμα της αναγκαιότητας δημιουργίας «κάμπους» στην Εορδαία. Τέλος, έκανε λόγο για αποδοτική συνεργασία που ήδη υπάρχει με τα στελέχη της Περιφέρειας, και ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη και τους συνεργάτες του για το ενδιαφέρον και την υποστήριξη στα έργα του Δήμου.
Στη μη εκκίνηση έργων που είχαν προγραμματιστεί την προηγούμενη προγραμματική περίοδο, στάθηκε ο νέος Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Κοζάνης Γρηγόρης Τσιούμαρης. Ο κ. Τσιούμαρης έκανε λόγο για πληθώρα έργων στην Πτολεμαΐδα τα οποία όπως χαρακτηριστικά είπε, «δεν κατάλαβα ποτέ γιατί δεν ξεκίνησαν». Κάποια από τα έργα μάλιστα, στα οποία αναφέρθηκε, ήταν στον προγραμματισμό της δημοτικής περιόδου 2007-2010, κατά την οποία ο ίδιος ήταν Δήμαρχος Πτολεμαΐδας. Συγκεκριμένη αναφορά έγινε για την πρώην ΑΕΒΑΛ, το Δίκτυο Βιομηχανικού Τουρισμού και το Μουσείο Λιγνίτη, έργα τα οποία θα μπορούσαν και σήμερα να δρομολογηθούν, ώστε να αποδώσουν τα χρήματα που έχουν επενδυθεί στο παρελθόν. Σε κάθε περίπτωση ο κ. Τσιούμαρης δεσμεύθηκε πως θα συνδράμει με οποιονδήποτε τρόπο στην ικανοποίηση των στόχων, και την προσπάθεια του νέου Δημάρχου (και προκατόχου του στο τιμόνι της ΠΕ) Παναγιώτη Πλακεντά.
Χαρακτηριστικά, ανάμεσα στα θέματα για τα οποία χτύπησε «καμπανάκι», αξίζει να αναφερθεί το έλλειμμα κατάθεσης προτάσεων από τους Δήμους στα Ολοκληρωμένα Προγράμματα (αφορούν δράσεις αστικής ανάπτυξης και τοπική οδοποιία), στις τεράστιες καθυστερήσεις σε εκτέλεση έργων της ΔΕΥΑΕ όπως η Τηλεμετρία και ο Επέκταση Βιολογικού Καθαρισμού, και της Διαχείρισης Λυμάτων της Εορδαίας που καταλήγουν στη Βεγορίτιδα. Αξίζει να σημειωθεί πως ανέκυψαν και αρκετά ενδοϋπηρεσιακά ζητήματα στη ΔΕΥΑΕ, σε σημείο που κλήθηκε ο Νομικός Εκπρόσωπος της Επιχείρησης ώστε να δώσει διευκρινήσεις για τις αιτίες στις καθυστερήσεις των έργων. Ανάπλαση νότιας εισόδου της πόλης, Κέντρο Διημέρευσης, και Σχολείο στην ΚΕΠΤΣΕ, φαίνεται να προχωρούν με ρυθμούς ικανοποιητικούς.
Κασαπίδης: «Η Δ. Μακεδονία δεν έχει το περιθώριο να χάσει ούτε ένα ευρώ»
«Η Δυτική Μακεδονία δεν έχει το περιθώριο να χάσει ούτε ένα ευρώ και στόχος της περιφερειακής αρχής είναι να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και όλοι μαζί να «βάλουν πλάτη» για να απορροφηθεί το σύνολο των χρημάτων για την οικονομία της περιοχής. Ο Δήμος Εορδαίας αντιμετωπίζει προβλήματα σε σοβαρά έργα, και στόχος είναι σε συνεργασία με τον δήμο να «καταφέρουμε το ακατόρθωτο», όπως προσέθεσε ο κ. Κασαπίδης. Ο περιφερειάρχης ζήτησε να καταφέρουν όλοι μαζί έναν «άθλο» για τη Δυτική Μακεδονία, με την σημερινή απειλή να είναι η οικονομική ύφεση και ο μαρασμός της περιοχής. Πρόταση του ιδίου σε ό,τι αφορά την περιοχή είναι να βρεθεί μια συνολική πρόταση για τη μεταλιγνιτική περίοδο, εξετάζονται όλα τα δεδομένα για να αντιμετωπιστούν προβλήματα που δημιουργούνται ή θα δημιουργηθούν και μια εκ των προτάσεων είναι η αξιοποίηση εναλλακτικών μορφών πηγών ενέργειας, για την τηλεθέρμανση της Πτολεμαΐδας, όπως το φυσικό αέριο, αλλά και άλλες ευρωπαϊκές τεχνολογίες . Ωστόσο σε ένα μήνα θα υπάρχουν πιο χειροπιαστά παραδείγματα για τους σχεδιασμούς αυτούς, με στόχο να μη βρεθεί η περιοχή της Εορδαίας χωρίς θέρμανση. Πρώτες προτεραιότητες της Περιφερειακής αρχής και Αναπτυξιακά Συνέδρια Ο στρατηγικός προσανατολισμός για την περιφέρειά μας θα οριστικοποιηθεί μέσα στο επόμενο δίμηνο, ενώ ήδη συγκροτήθηκε η αντίστοιχη ομάδα και θα δημιουργηθούν κι άλλες, εξειδικεύοντας τα μέτρα. «Η περιφερειακή αρχή έχει να προκαλέσει 4 κεντρικά αναπτυξιακά συνέδρια ανά περιφέρεια και ένα κεντρικό και θα τα ενσωματώσει στις τελικές της προτάσεις», προσέθεσε ο κ. Κασαπίδης. Ο ίδιος επανέλαβε ότι στόχος είναι η περιφέρεια να κρατήσει την ενεργειακή της ταυτότητα, να αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής των πολιτών, επενδύοντας στην παιδεία και την εκπαίδευση, αναβαθμίζοντας τις υπάρχουσες δομές και αναβαθμίζοντας το μαθησιακό επίπεδο της δυτικής Μακεδονίες. Ο κ. Κασαπίδης δήλωσε πως μπορούμε να παραμείνουμε ενεργειακό κέντρο της χώρας και αυτές είναι οι προθέσεις κεντρικά τη κυβέρνησης, ενώ διερευνώνται και νέες τεχνολογίες, όπως το υδρογόνο, μια καλπάζουσα τεχνολογία παγκοσμίως, αλλά και άλλες ΑΠΕ. Επίσης, στόχος είναι να διατηρηθούν οι μονάδες βάσεις λιγνίτη της περιοχής, με τους πληρέστερους όρους προστασίας του περιβάλλοντος. «Να καλύψουμε με νέες τεχνολογίες ένα μεγάλο μέρος από όσα χάσουμε από τη συμμετοχή του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα, ανοίγοντας προοπτικές σε νέες βιομηχανικές υποδομές», σημείωσε ο κ. Κασαπίδης.
Για τη Σήραγγα της Κλεισούρας
Τέλος κληθείς να απαντήσει για τη «μεγάλη εκκρεμότητα της Εορδαίας» που λέγεται Σήραγγα της Κλεισούρας, ο περιφερειάρχης απάντησε ότι βλέπει το πολύ θετικά, στο σύνολο μιας ολοκληρωμένης παρέμβασης στην Δυτική Εορδαία, συνδέοντάς την με την Καστοριά, μαζί με αντιπλημμυρικά και αρδευτικά έργα στην περιοχή, που αντιμετωπίζονται κάθε χρόνο.
Τεχνικά το έργο μπορεί να γίνει, κατέληξε.
e-ptolemeos.gr