Καστοριά: Διαμαρτυρία πολιτών για τους τελευταίους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΚ

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΔΗΜΟΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΔΕΥΑΚ
Δια του κ. Δημάρχου
προς το Δημοτικό Συμβούλιο
του Δήμου Καστοριάς
και κάθε αρμόδια αρχή.

Καστοριά 16/9/09

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΔΕΥΑΚ ,
άλλως η ΔΕΥΑΚ και το νερό…σαμπάνια

Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε

Με το τελευταίο εκκαθαριστικό της ΔΕΥΑΚ (έως 30 Ιουνίου 2019, το προηγούμενο ήτο έως 31 Δεκεμβρίου 2018, άρα αφορά σε περίοδο έξη μηνών) πληροφορηθήκαμε από δεκάδες συμπολίτες ότι καλούνται να καταβάλουν ποσά από 150 έως 350 ευρώ. Εκτός των τριών διμήνων κατά τα οποία κατέβαλαν το σύνηθες 25,35,45 (αναλόγως) ευρώ για κάθε δίμηνο. Και δεν είναι η πρώτη φορά.

Δηλαδή, οι δημότες Καστοριάς, για κάθε εξάμηνο χρήσης του δικτύου, καταβάλουν ένα ποσό μεταξύ 200 και 450 ευρώ. Την ίδια στιγμή που στη Θεσσαλονίκη λ.χ. πληρώνουν ανά τετράμηνο από 15 έως 35 ευρώ.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, σήμερα η ΔΕΥΑΚ βρίσκεται σε δραματική οικονομική κατάσταση. Μόνο το χρέος της προς την ΔΕΗ υπερβαίνει τα 5.000.000 ευρώ (πέντε εκατομμύρια ευρώ) και το συνολικό χρέος προσεγγίζει τα 10.000.000 !!!.

Και δυστυχώς οι κατά καιρούς υπεύθυνοι αντί να προβούν σε δράσεις εξυγίανσης, εξαντλώντας όλες τις δυνατότητες, περιφερειακές και κυβερνητικές, βρήκαν την εύκολη λύση της μετάθεσης των ευθυνών (για την κάλυψη του ελλείμματος) σε εμάς τους καταναλωτές.
Νομίζουμε πως ήρθε η ώρα «το πρόβλημα ΔΕΥΑΚ» να πάρει το δρόμο που έπρεπε προ πολλών ετών να είχε πάρει.

Θα πρέπει να αναζητηθούν συγκεκριμένες διαχρονικές ευθύνες για την κατάσταση. Καθώς και για τον ατελή έλεγχο συνδέσεων και υδρομέτρων ώστε να βρεθούν οι «αφανείς καταναλωτές» καθώς και όσοι δεν συνδέθηκαν ακόμη με το αποχετευτικό δίκτυο, με αποτέλεσμα την απώλεια εσόδων τα οποία καλύπτουν οι συνεπείς πελάτες της ΔΕΥΑΚ.. Να αναζητηθούν ευθύνες για την εν γένει λειτουργία, την μισθολογική και τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΚ. Ευθύνες για την απουσία πρωτοβουλιών με σκοπό την συνεργασία με τις εκάστοτε κυβερνήσεις για την επαναδιαπραγμάτευση των υποχρεώσεων και την εν γένει εξυγίανση της επιχειρήσεως, κ.ο.κ.

Το παρόν κείμενο θα επιδοθεί στις αρμόδιες Αρχές ώστε να επιληφθούν των ως άνω ζητημάτων και κυρίως της εξυγίανσης της ΔΕΥΑΚ η οποία μας ενδιαφέρει άμεσα.

Αναμένουμε η υπό την ηγεσία σας νέα Δημοτική Αρχή και η νέα διοίκηση της ΔΕΥΑΚ (πριν παραλάβει) να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με τη δέουσα σοβαρότητα, χάριν των συμφερόντων των δημοτών ώστε να σταματήσουν οι Καστοριανοί να πληρώνουν το νερό σε τιμή σαμπάνιας.

Σεπτέμβριος 2019

ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΜΕ ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΗ ΣΕΙΡΑ:

Αναστασίου Απόστολος , Ιδ.Υπάλληλος

Αρβανιτάκης Ζήσης, Επιχειρηματίας

Βέργος Κωνσταντίνος, Γουνοποιός

Γιούτσος Χρήστος, τ. Δήμαρχος Κορεστίων

Δόικος Νικόλαος, Αρχιτ.Μηχ/κός-Συγγραφέας

Ζώτης Θωμάς, Εκτελωνιστής

Καπούλης Ευστράτιος, Γουνοποιός

Καπούλης Ιωάννης, Γουνοποιός

Καράτζιος Στέργιος, Γουνοποιός

Κεφαλάς Παύλος, Γουνοποιός

Κοκκινέλης Φώτιος, Εργολάβος

Λουκάκος Κωνσταντίνος, Ιδ.Σχολής Οδηγών

Μέγαρης Πέτρος, Γουνοποιός

Μήρτσιος Δημήτριος, Πολιτ.Μηχ/κός, τ.Αντιδήμαρχος

Μουσιάδης Ιωάννης, Γουνοποιός

Παχής Μιχαήλ, Επιχειρηματίας

Πετλίτσκας Μιχαήλ, Γ/ποιός, τ.Πρόεδρος ΕΒΕΚ

Πουλιόπουλος Λεωνίδας, Οικονομολόγος

Σιάνος Χαρίλαος, Επιχειρηματίας

Στεφανής Αθανάσιος, Γουνοποιός

Τελιγιωρίδης Παναγιώτης, Μηχανολόγος Μηχ/κός

Φίλιος Μηνάς, Γουνοποιός