Παρά την συνεχιζόμενη αύξηση από την αρχή της εβδομάδας, η τιμή διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης παραμένει αυτή τη στιγμή σε επίπεδα χαμηλότερα σε σχέση με πέρυσι.

 

Την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης «τρέμουν» από τώρα τα νοικοκυριά, καθώς τις τελευταίες ημέρες, οι τιμές των διυλιστηρίων έχουν πάρει την ανιούσα. Κι όμως, παρά την συνεχιζόμενη αύξηση από την αρχή της εβδομάδας, η τιμή διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης παραμένει αυτή τη στιγμή σε επίπεδα χαμηλότερα σε σχέση με τα αντίστοιχα περυσινά ενώ το ίδιο ισχύει και με την τιμή της αμόλυβδης.

Έτσι, με βάση τους υπολογισμούς ειδικών, αν σήμερα ξεκινούσε η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, η τιμή του θα διαμορφωνόταν λίγο πάνω από το ένα ευρώ. Για τα φτωχά νοικοκυριά, η τιμή παραμένει βέβαια εξαιρετικά υψηλή και γι’ αυτό έχει ήδη ξεκινήσει η αναζήτηση επιπλέον πόρων προκειμένου να ενισχυθεί το επίδομα και σε κάθε περίπτωση να βελτιωθεί η διαδικασία ώστε το ποσό να αποδίδεται στην ώρα του στους δικαιούχους.

Το δελτίο τιμών της 19ης Σεπτεμβρίου βάσει του οποίου διαμορφώνεται η τιμή των καυσίμων στην αγορά, έδειξε νέα ανατίμηση με την τιμή της αμόλυβδης να φτάνει στα 1184,527 ευρώ ανά 1000 λίτρα (σ.σ η συγκεκριμένη τιμή δεν περιλαμβάνει τον ΦΠΑ και το κέρδος του εμπόρου. Αν ενσωματώνονταν και αυτά, τότε η τιμή λιανικής βγαίνει γύρω στα 1,55 ευρώ, ανάλογα βέβαια με την περιοχή).

Πριν ξεσπάσουν τα γεγονότα στην Μέση Ανατολή, η τιμή στο δελτίο ήταν 1157,618 ευρώ. Έτσι, μέχρι στιγμής, και ύστερα από τρεις ημέρες ανατιμήσεων, έχει καταγραφεί αύξηση 2,3%. Η τιμή παραμένει χαμηλότερη σε σχέση με τα περυσινά επίπεδα. Πέρυσι, η αντίστοιχη τιμή ήταν 1,203 ευρώ άρα υψηλότερη σε σχέση με την φετινή. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος πανικού και κανένας λόγος να δούμε υψηλότερες τιμές σε σχέση με τις αντίστοιχες περυσινές.

Το ίδιο ισχύει και για το πετρέλαιο θέρμανσης. Η τιμή «χονδρικής» αυξήθηκε στα 916,9 ευρώ ανά 1000 λίτρα από 902 ευρώ που ήταν στις αρχές της εβδομάδες. Από αυτή την τιμή, αφαιρείται ο ειδικός φόρος του πετρελαίου κίνησης (410 ευρώ ανά 1000 λίτρα) και προστίθεται ο ειδικός φόρος του πετρελαίου θέρμανσης (280 ευρώ ανά 1000 λίτρα) προκειμένου να προκύψει η τιμή λιανικής (μαζί με τον ΦΠΑ και το κέρδος του εμπόρου εννοείται). Πέρυσι τέτοιο καιρό, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης ήταν στα 945,555 ευρώ ανά 1000 λίτρα. Έτσι, σήμερα είναι χαμηλότερα από πέρυσι και δεν υπάρχει ουδείς λόγος να δούμε στις 15 Οκτωβρίου τιμή λιανικής υψηλότερη κατά πολύ του ενός ευρώ ανά λίτρο.

thetoc.gr