Συντάξεις χηρείας: Πότε θα δοθούν οι αυξήσεις και τα αναδρομικά

Οι δικαιούχοι θα λάβουν τα νέα αυξημένα ποσά μεταξύ 25 και 27 Σεπτεμβρίου, καθώς οι συντάξεις Οκτωβρίου καταβάλλονται για τους συνταξιούχους των πρώην ΟΓΑ, ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ την Τετάρτη 25 του μήνα

 

ο χρονοδιάγραμμα καταβολής των αυξημένων συντάξεων χηρείας και των αναδρομικών που αντιστοιχούν σε αυτές παρουσιάζουν σήμερα «ΤΑ ΝΕΑ».

Στο τέλος Οκτωβρίου θα καταβληθούν τα αναδρομικά ποσά τεσσερισήμισι μηνών σε 60.000 δικαιούχους που λαμβάνουν συντάξεις χηρείας και έχουν συνταξιοδοτηθεί μετά τον Μάιο του 2016, ενώ στο τέλος Σεπτεμβρίου θα καταβληθούν για πρώτη φορά οι αυξημένες συντάξεις. Ειδικότερα:

  • Στα τέλη Σεπτεμβρίου με την πληρωμή των συντάξεων Οκτωβρίου θα καταβληθούν σε όλους τα νέα αυξημένα ποσά που αντιστοιχούν σε ένα νέο μηνιάτικο (σύνταξη Οκτωβρίου).
  • Στα τέλη Οκτωβρίου με την πληρωμή των συντάξεων Νοεμβρίου θα δοθούν και τα αναδρομικά τεσσερισήμισι μηνών, δηλαδή οι διαφορές των ποσών από τις 17 Μαΐου 2019 έως και τη σύνταξη Σεπτεμβρίου που πληρώθηκε με τα παλιά δεδομένα τέλη Αυγούστου.

 

Το λογισμικό

Οι δικαιούχοι θα λάβουν τα νέα αυξημένα ποσά μεταξύ 25 και 27 Σεπτεμβρίου, καθώς οι συντάξεις Οκτωβρίου καταβάλλονται για τους συνταξιούχους των πρώην ΟΓΑ, ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ την Τετάρτη 25 του μήνα και για το ΙΚΑ, το Δημόσιο και το ΝΑΤ στις 27 Σεπτεμβρίου, ημέρα Παρασκευή. Τονίζεται ότι η καθυστέρηση οφειλόταν στη χρονοβόρα διαδικασία προσαρμογής του λογισμικού, καθώς μπορεί οι διατάξεις για την αύξηση των συντάξεων χηρείας να ψηφίστηκαν τον Μάιο από την προηγούμενη κυβέρνηση, όμως δεν είχε προβλεφθεί εγκαίρως η τεχνική προσαρμογή. Τονίζεται ότι:

 

  • Οι ψαλιδισμένες συντάξεις χηρείας που έχουν ήδη εκδοθεί με βάση τον Νόμο Κατρούγκαλου από τον Μάιο του 2016 έως το τέλος Ιουλίου ανέρχονται σε 57.522, ενώ 1.894 είναι οι συντάξεις των παιδιών έως 24 ετών.Με τις διατάξεις του περασμένου Μαΐου καταργήθηκε το όριο ηλικίας των 55 ετών που είχε θέσει ο Νόµος Κατρούγκαλου και από 17.5.2019 ο επιζών σύζυγος συνεχίζει να λαμβάνει τη σύνταξη λόγω θανάτου ανεξάρτητα από την ηλικία του.
  • Από την ίδια ημερομηνία επανακαθορίστηκε το ποσοστό που δικαιούται ο επιζών σε 70% (αντί 50% που ίσχυε από τον Μάιο του 2016 έως και τον Μάιο του 2019). Επίσης καταργήθηκε το «ψαλίδι» του επανυπολογισμού, αφού πλέον το νέο ποσοστό (70%) υπολογίζεται στο ποσό της παλιάς σύνταξης πριν από τον επανυπολογισμό εφόσον η σύνταξη προκύπτει μικρότερη από τον επανυπολογισμό.
  • Συγκεκριμένα, εάν υπάρχει μόνο επιζών σύζυγος, αυτός δικαιούται το 70% της σύνταξης που ελάμβανε ο θανών.
  • Εάν υπάρχει εκτός από τον επιζώντα και διαζευγμένος (με 10ετή γάμο), το ποσοστό σύνταξης για τον διαζευγμένο ορίζεται στο 25% του ποσού που δικαιούται ο επιζών, ήτοι 17,5% του ποσού της σύνταξης που εδικαιούτο ο θανών ασφαλισμένος ή ελάμβανε ο θανών συνταξιούχος. Εάν ο θανών αφήνει ένα ορφανό παιδί, αυτό λαμβάνει το 25% της σύνταξής του. Εάν το παιδί είναι και από τις δύο πλευρές ορφανό, τότε λαμβάνει 50%.

Εάν ο θανών αφήνει πίσω του πάνω από δύο παιδιά, τότε:

α) Εάν υπάρχει επιζών σύζυγος ή και διαζευγμένος, στα παιδιά θα επιμεριστεί ισόποσα το ποσοστό σύνταξης που απομένει, δηλαδή το 30%.

β) Εάν δεν υπάρχουν άλλα δικαιοδόχα πρόσωπα εκτός των παιδιών, τότε κάθε παιδί θα λάβει το 25% της σύνταξης, αρκεί το άθροισμα να μην υπερβαίνει το 100% της σύνταξης του θανόντος.

Προσοχή: για όλα τα δικαιοδόχα μέλη ισχύουν τα κατώτατα όρια των 360-384 ευρώ, ανάλογα με τα έτη ασφάλισης. Σύνταξη θανάτου μάλιστα δικαιούνται τα τέκνα μέχρι τη συμπλήρωση των 24 ετών, ακόμα κι αν δεν σπουδάζουν.

Στην περίπτωση που ο θανών ήταν συνταξιούχος πριν από τον Νόμο Κατρούγκαλου και πέθανε μετά τις 13 Μαΐου του 2016, τότε η νέα σύνταξη προκύπτει από τη σύγκριση τριών ποσών, τη σύνταξη που καταβαλλόταν στον θανόντα έως τις 12 Μαΐου του 2016, την επανυπολογισμένη σύνταξη που προκύπτει με βάση τις διατάξεις του Νόμου Κατρούγκαλου, και το κατώτατο όριο των 360-384 ευρώ. Στην πράξη, ο δικαιούχος λαμβάνει το συμφερότερο ποσό από τα τρία.

 

Το έκτακτο επίδομα

Στο μεταξύ το έκτακτο επίδομα των συνταξιούχων που φέτος δόθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση ως «13η σύνταξη» θα δοθεί τον Δεκέμβριο του 2020 πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη που μίλησε στη ΔΕΘ.

Ειδικότερα στο τέλος του 2020 το επίδομα θα καταβληθεί ως εξής:

  • Οσοι λαμβάνουν σύνταξη μέχρι 500 ευρώ θα λάβουν επιπλέον μία ολόκληρη σύνταξη.
  • Οσοι λαμβάνουν συντάξεις από 501 μέχρι και 600 ευρώ θα λάβουν το 70% της σύνταξης που λαμβάνουν, ήτοι ποσό από 350,70 ευρώ μέχρι 420 ευρώ.
  • Οσοι λαμβάνουν συντάξεις από 601 μέχρι και 1.000 ευρώ θα λάβουν το 50% της σύνταξης που ήδη λαμβάνουν, ήτοι ποσά από 300,50 ευρώ μέχρι και 500 ευρώ.
  • Οσοι λαμβάνουν συντάξεις από 1.001 ευρώ και πάνω θα λάβουν ως επίδομα το 30% του μεικτού ποσού της σύνταξης που ήδη λαμβάνουν. Το ελάχιστο ποσό για την κατηγορία αυτή είναι το ποσό των 300 ευρώ και αυξάνεται ανάλογα με το ποσό της σύνταξης.

tanea.gr