birds_4

Το αυγό του κούκου! (Του Δημήτρη Ιατρίδη)

Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος εθνικιστής, τοπικιστής ή ρατσιστής, για να αντιληφθεί ότι από την πρώτη μέρα της εφαρμογής του “Καλλικράτη”, η πρωτεύουσα της Περιφέρειας Κοζάνης, προωθεί σταθερά και μεθοδικά, το δικό της μοντέλο ανάπτυξης, σε βάρος των υπολοίπων Ενοτήτων της Δυτικής Μακεδονίας.
Ακολουθώντας πιστά το… τουρκικό δόγμα “τα δικά μας, δικά μας και τα δικά σας, δικά μας”!
Όταν οι άλλες τρεις Ενότητες δηλ. της Καστοριάς, της Φλώρινας και των Γρεβενών κοιμώνται τον ύπνο του δικαιου…

Και σαν τα μικρά πουλάκια “επωάζουν” ανυποψίαστα το αυγό του κούκου. Αλλά όταν αντιληφθούν το περιεχόμενό του, θα είναι πλέον πολύ αργά…
Γιατί εν τω μεταξύ το ξένο πουλί θα καταπνίξει τα δικά τους και θα μείνει μόνο κυρίαρχο στην φωλιά, για να απολαμβάνει την φροντίδα των ακούσια θετών γονιών του!

Βασικά εργαλεία για την υλοποίηση του σχεδίου είναι δύο: Το πρώτο είναι η απόλυτη κυριαρχία της Κοζάνης στο Περιφερειακό Συμβούλιο και κατ΄ επέκταση στην επιλογή των αντιπεριφερειαρχών.
Και το δεύτερο είναι το “δικό” της εκλογικό σύστημα, που εφαρμόζει απαρέγκλιτα σ΄ όλες τις εθνικές εκλογές, όπου η αναλογία των εκλεγμένων βουλευτών είναι 4-1 υπέρ της εκάστοτε κυβέρνησης(!)

Μ΄ αυτό τον τρόπο η Κοζάνη πρωθούσε πάντα τα δικά της συμφέροντα σε κεντρικό επίπεδο, ακόμα κι όταν απέβαιναν σε βάρος της ανάπτυξης των υπολοίπων! Όπως π.χ. με την περιβόητη σήραγγα της Κλεισούρας, που θα έβγαζε την Καστοριά από την απομόνωση και θα άνοιγε πόρτα προς την Εορδαία.
Ήταν η τελευταία μελέτη που εκπονήθηκε από τον τελευταίο αιρετό νομάρχη Κ. Λιάντση το 2008 προς όφελος της Καστοριάς. Αλλά όταν ανέλαβε ο κοζανίτης Περιφερειάρχης Γιώργος Δακής, την έκλεισε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας!
Όπως και η χάραξη του δρόμου Νυμφαίου – Πολυκεράσου, που έμεινε στα “χαρτιά” επειδή σε κάποιους δεν συνέφερε να αναπτυχθεί τουριστικά το τρίγωνο Νυμφαίο – Καστοριά – Πρέσπες.

Αντίθετα, μόλις πρόσφατα, σύσσωμα η ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού υπό τον Χάρη Θεοχάρη, επισκέφθηκε την Κοζάνη και συζήτησε με τον δήμαρχο, τρόπους για την ανάδειξη και αξιοποίηση του τουριστικού προϊόντος(;)
Αλλά ακόμα και στις εξαγγελιες του πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ, που έγιναν κατόπιν εισηγήσεων του νέου περιφερειάρχη Γιώργου Κασαπίδη, για την προσέλκυση επενδύσεων στην Δυτική Μακεδονία, δεν υπάρχει πουθενά η Καστοριά!

Διότι όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για επενδύσεις, εννοούσε τις ανανεώσιμες μορφές ενέργειας, που σχεδιάζει η κυβέρνηση για την μεταλιγνιτική εποχή.

Κι εδώ τον πρώτο λόγο έχει πάλι η Κοζάνη!
Και πιθανώς και τον τελευταίο…

Υ.Γ. Άλλωστε επί τόσα χρόνια η επενδυτική άπνοια στην Δυτική Μακεδονία οφείλεται στην χαμηλή κλίμακα των επιδοτήσεων του ΕΣΠΑ, εξαιτίας του πολύ υψηλού κατά κεφαλήν εισοδήματος που παρουσιάζει ο νομός της Κοζάνης!


Η ΚΑΣΤΟΡΙΑΝΗ ΕΣΤΙΑ

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

ΜΕΛΟΣ Ε.Ι.Ε.Τ.

ΚΩΔΙΚΟΣ ΕΝΤΥΠΟΥ 2242

ΕΔΡΑ Κορυτσάς 17, Τ.Κ. 52100 Καστοριά

Τηλ. & FAX: 2467027935

email: kasestia@otenet.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ – ΕΚΔΟΤΗΣ – ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ

Δημήτρης Ιατρίδης


Βρείτε μας στο facebook

Βρείτε μας στο twitter

Βρείτε μας στο instagram


ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ ΕΝΤΥΠΟΥ

ΤΙΜΗ ΦΥΛΛΟΥ: 1 €

ΕΤΗΣΙΕΣ ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ: Εντός νομού 30€/ εκτός νομού 60€/

Δήμων – Κοινοτήτων – Οργανισμών – Τραπεζών 90€

ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ: Ευρώπη 100€/ ΗΠΑ 120$/ Αυστραλία 130$/ Καναδά 120$

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ: Δημοσίου 2€/εκατοστό

Δημοσίου που επιβαρύνουν ιδιώτες 5€/εκατοστό

(κοινή υπουργική απόφαση 2/28783Α/9-9-2005)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ: Σύμφωνα με τον κατάλογο

Τα ενυπόγραφα άρθρα και σχόλια εκφράζουν τις απόψεις ων συντακτών τους, οι οποίοι φέρουν και αποκλειστική ευθύνη.Newsletter

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο

Και μείνετε ενημερωμένοι για ότι συμβαίνει στο νομό μας και όχι μόνο


Κατηγορίες