Επίδομα Θέρμανσης: Έρχεται μεγάλο bonus – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Αλλαγές στο καθεστώς χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης για τη νέα χειμερινή περίοδο και επαναφορά του μειωμένου ειδικού φόρου κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο εξετάζει η κυβέρνηση. Στόχοι είναι ο περαιτέρω εξορθολογισμός του καθεστώτος επιδότησης του πετρελαίου θέρμανσης και η μείωση του κόστους της αγροτικής παραγωγής

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο υπουργείο Οικονομικών μελετώνται ήδη αλλαγές στα γεωγραφικά κριτήρια και στη διαδικασία χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης. Το επίδομα αυτό καταβάλλεται κάθε χρόνο σε εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά με τη μορφή επιδότησης της αγοράς συγκεκριμένης ποσότητας, βάσει γεωγραφικών, εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων. Στόχοι των αλλαγών που εξετάζονται είναι:

* Να ενισχυθούν με ακόμη μεγαλύτερα ποσά επιδόματος πολλά νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα και μικρής αξίας ακίνητη περιουσία, τα οποία διαμένουν μόνιμα σε ορεινές και απομονωμένες περιοχές και τα οποία -λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν ήδη από το φθινόπωρο στις περιοχές αυτές – αναγκάζονται να καταναλώνουν κάθε χρόνο πετρέλαιο για τη θέρμανσή τους πολύ πιο νωρίς από τα νοικοκυριά που κατοικούν στην υπόλοιπη χώρα.

* Να καταβάλλονται τα ποσά του επιδόματος σε όλους τους δικαιούχους χωρίς καμία καθυστέρηση, ει δυνατόν από την αρχή της περιόδου διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης, δηλαδή από τον Οκτώβριο, κι όχι από τον Ιανουάριο του εκάστοτε επόμενου έτους.

Δικαιούχοι

Σύμφωνα με τα όσα ισχύουν αυτή τη στιγμή, δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης είναι:

1. Άγαμοι φορολογούμενοι οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ και κατείχαν την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους αστική ακίνητη περιουσία (κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα) συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 130.000 ευρώ.

2. Έγγαμοι και συνάψαντες σύμφωνα συμβίωσης φορολογούμενοι οι οποίοι το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 250.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 20.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.

3. Μονογονεϊκές οικογένειες που κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 22.000 ευρώ και την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 250.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 22.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο μετά το πρώτο.

Κόφτες…

Δεν δικαιούνται το επίδομα όσοι κατέχουν αυτοκίνητα άνω των 1.928 κυβικών εκατοστών, σκάφη άνω των 5 μέτρων και αεροσκάφη. Επίσης αποκλείονται από το επίδομα όσοι δηλώνουν «φιλοξενούμενοι» και όσοι διαθέτουν Ι.Χ. αυτοκίνητα περισσότερα των δύο (2) ή ποσοστά συνιδιοκτησίας επί Ι.Χ. αυτοκινήτων, τα οποία (ποσοστά) αθροιζόμενα αντιστοιχούν σε περισσότερα των δύο (2) αυτοκίνητα, συμπεριλαμβανομένων των ευρισκόμενων σε εθελούσια ακινησία.

Η κυβέρνηση εξετάζει εξάλλου το ενδεχόμενο να επαναφέρει το καθεστώς του μειωμένου ειδικού φόρου κατανάλωσης για το πετρέλαιο κίνησης που διατίθεται για χρήση στους αγρότες.Intimenews.gr

Τα ποσά

Το ποσό του επιδόματος ανέρχεται σε 0,16 ευρώ για κάθε λίτρο πετρελαίου θέρμανσης, που αγοράζεται την περίοδο χορήγησης του καυσίμου, η οποία αρχίζει από τις 15/10 και λήγει στις 30/4 του εκάστοτε επόμενου έτους. Το ύψος του συνολικού ποσού του επιδόματος διαμορφώνεται για κάθε δικαιούχο ανάλογα με την Κλιματική Γεωγραφική Ζώνη στην οποία βρίσκεται η κύρια κατοικία του. Σε κάθε μία από τις Ζώνες αυτές ισχύει διαφορετικό ανώτατο όριο επιδοτούμενων λίτρων ανά τετραγωνικό μέτρο κύριας κατοικίας.

Ανεξαρτήτως ζώνης, χορηγείται επίδομα για τα πρώτα 80 τετραγωνικά μέτρα κύριας κατοικίας σε κάθε άγαμο δικαιούχο και για τα πρώτα 100 τ.μ. σε κάθε έγγαμο ή συνάψαντα σύμφωνο συμβίωση ή μονογονεϊκή οικογένεια.

Αγροτικό πετρέλαιο

Η κυβέρνηση εξετάζει εξάλλου το ενδεχόμενο να επαναφέρει το καθεστώς του μειωμένου ειδικού φόρου κατανάλωσης για το πετρέλαιο κίνησης που διατίθεται για χρήση στους αγρότες. Το καθεστώς αυτό καταργήθηκε με το Μνημόνιο ΙΙΙ που επέβαλε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2015-2018. Συγκεκριμένα, από τον Οκτώβριο του 2015 έως τον Οκτώβριο του 2016 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επέβαλε σταδιακή -σε δύο δόσεις- αύξηση στο συντελεστή του ειδικού φόρου κατανάλωσης του αγροτικού πετρελαίου κίνησης από τα 0,066 στα 0,33 ευρώ το λίτρο. Στη συνέχεια, την 1η-1-2017 αύξησε περαιτέρω τον ΕΦΚτου πετρελαίου στα 0,41 ευρώ.
Με τον τρόπο αυτό σχεδόν επταπλασίασε τον ΕΦΚ του αγροτικού πετρελαίου, εκτινάσσοντας στα ύψη το κόστος της αγροτικής παραγωγής.

Εφόσον η τωρινή κυβέρνηση επαναφέρει σε ισχύ το καθεστώς του μειωμένου ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο, θα εφαρμοστεί και πάλι το σύστημα της εκ των υστέρων επιστροφής της διαφοράς μεταξύ του κανονικού και του μειωμένου ΕΦΚ στους δικαιούχους αγρότες με κριτήρια τα είδη και τις εκτάσεις των καλλιεργειών.

Πηγή: Εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος