Τι επιτρέπεται να πωλούν τα σχολικά κυλικεία και σε ποιες τιμές

Ποιες είναι οι ανώτερες τιμές για τοστ, σάντουιτς, νερό, χυμούς και τυρόπιτες. Τι απαγορεύεται να πωλείται στους μαθητές και τα πρόστιμα για τυχόν παραβάσεις.

 

Τα σχολεία ανοίγουν αύριο Τετάρτη 11/9 και καθώς κάποιοι από τους γονείς είτε δεν προλαβαίνουν να ετοιμάσουν το κολατσιό του παιδιού τους, είτε δεν το συνηθίζουν, μιας και εκείνο θα αναζητήσει τροφή στο κυλικείο καλό είναι να είστε σίγουροι τόσο για τα προς διάθεση προϊόντα  όσο και για το εάν το βλαστάρι σας πληρώνει όσα πρέπει για την αγορά τους.

Ας δούμε όμως τις αποδεκτές τιμές των προϊόντων που πωλούνται στα σχολικά κυλικεία σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή.

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, για τα σημεία πώλησης (κυλικεία, αναψυκτήρια, καντίνες κ.ο.κ.) που δραστηριοποιούνται εντός των δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων, τα είδη που αναγράφονται παρακάτω διατίθενται σε ανώτατες προκαθορισμένες τιμές ως εξής:

  • Σάντουιτς ή τοστ από ψωμί ολικής άλεσης ή λευκό, με τυρί (με προσθήκη ή μη λαχανικών, τομάτας, ελαιολάδου και άλλων) 1,10 ευρώ.
  • Σάντουιτς ή τοστ από ψωμί ολικής άλεσης ή λευκό με τυρί και γαλοπούλα (με προσθήκη ή μη λαχανικών, τομάτας ελαιολά δου και άλλων) 1,35 ευρώ.
  • Απλό αρτοσκεύασμα (σουσαμένιο κουλούρι) σε ατομική συσκευασία 40 γραμμαρίων τουλάχιστον 0,40 του ευρώ.
  • Τυρόπιτα—σπανακόπιτα με τυρί φέτα ή κασέρι βάρους 120 γραμμαρίων 1,10 υρώ.
  • Εμφιαλωμένο νερό των 500 ml, εγχώριο ή μη, εντός ή εκτός ψυγείου 0,35 του ευρώ.
  • Φυσικοί χυμοί φρούτων με 100% χυμό (χωρίς πρόσθετη ζάχαρη) σε ατομική συσκευασία 250 ml 0,95 του ευρώ.

Σημειώνεται ότι απαγορεύεται η διάθεση στους μαθητές των σχολείων ροφημάτων καφέδων, καθώς τα είδη αυτά προορίζονται μόνο για το διδακτικό και λοιπό προσωπικό του σχολείου.Υποχρεωτική είναι η τοποθέτηση τιμοκαταλόγου, ορατού από μαθητές και προσωπικό, στον οποίο με κεφαλαία και ευανάγνωστα γράμματα αναγράφονται τουλάχιστον στην ελληνική γλώσσα τα εξής:«ΔΙΑΤΙΘΕΝΤΑΙ ΣΑΝΤΟΥΙΤΣ, ΤΟΣΤ ΑΠΛΟ ΑΡΤΟΣΚΕΥΑΣΜΑ (ΣΗΣΑΜΕΝΙΟ ΚΟΥΛΟΥΡΙ), ΤΥΡΟΠΙΤΑ, ΣΠΑΝΑΚΟΠΙΤΑ, ΕΜΦΙΑΛΩΜΕΝΟ ΝΕΡΟ, ΦΥΣΙΚΟΙ ΧΥΜΟΙ, ΣΕ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΕΣ ΤΙΜΕΣ»Επίσης τα προαναφερόμενα είδη με τις αντίστοιχες τιμές διάθεσής τους.Υποχρεωτική είναι η παρασκευή, κατοχή και διάθεση των εν λόγω ειδών όλες τις ώρες λειτουργίας των πωλητών, που δραστηριοποιούνται εντός των χώρων δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων.

Η υποχρέωση δεν αναιρεί το δικαίωμα στον υπόχρεο να επιλέξει ανάμεσα στα είδη «τοστ με τυρί – σάντουιτς με τυρί» την διάθεση ενός εξ αυτών ή και των δύο και ανάμεσα στα είδη «τοστ με τυρί και γαλοπούλα-σάντουιτς με τυρί και γαλοπούλα» την διάθεση ενός από αυτά ή και των δύο.

Τα εμφιαλωμένα νερά και οι φυσικοί χυμοί επιτρέπονται μόνο σε πλαστική ή χάρτινη συσκευασία για την προστασία της σωματικής ακεραιότητας των μαθητών.

Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται οι υγειονομικές διατάξεις περί κανόνων υγιεινής σχολικών κυλικείων, καντινών και χώρων εστίασης εντός των σχολείων και ο καθορισμός των προϊόντων που διατίθενται από αυτά, όπως κάθε φορά ισχύουν.

Οι παραβάτες τιμωρούνται με διοικητικό πρόστιμο ως εξής:

  • Για έλλειψη τιμοκαταλόγου, 1.000 ευρώ.
  • Για υπέρβαση τιμής, 1.000 ευρώ ανά είδος.
  • Για έλλειψη είδους, 1.000 ευρώ ανά είδος.

Για τυχόν καταγγελίες οι καταναλωτές μπορούν να απευθύνονται στην τηλεφωνική γραμμή  «1520».

Έτσι ή αλλιώς να θυμάστε να συζητάτε πάντα με το παιδί τι αγόρασε με το χαρτζιλίκι του, κατευθύνοντάς το στο να κάνει τις σωστές επιλογές, δεδομένου ότι η καλή απόδοση των μαθητών στο σχολείο και η σωστή τους ανάπτυξη εξαρτάται και από την σωστή διατροφή. Καλή σχολική χρονιά!

tanea.gr