“Σαφάρι” κατασχέσεων μετά το τέλος των 120 δόσεων

Τα αναγκαστικά μέτρα που ενεργοποιούνται μετά τη λήξη της προθεσμίας ένταξης στη ρύθμιση. Πόσες οφειλές διακανονίστηκαν…

 

Οφειλές προς την εφορία άνω των 4 δισ. ευρώ διακανονίστηκαν στο πλαίσιο της ρύθμισης των 120 δόσεων που έληξε τη Δευτέρα.

Πρόκειται για οφειλές των οποίων (με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, έως και χθες το απόγευμα, λίγο πριν κλείσει η ηλεκτρονική πλατφόρμα) είχε καταβληθεί και η πρώτη δόση της ρύθμισης. Ειδικότερα, η διαδικασία αυτή ολοκληρώθηκε για 454.246 ρυθμίσεις, από τις οποίες, με την καταβολή της πρώτης δόσης, εισπράχθηκαν έσοδα 401,9 εκατ. ευρώ.

Συνολικά, το πλήθος των εγκεκριμένων αιτήσεων ρύθμισης ανήλθε σε 660.082, ενώ το συνολικό ρυθμιζόμενο ποσό που αντιστοιχεί σε αυτές ανέρχεται σε 6,370 δισ. ευρώ. Από το ποσό αυτό, τα 4,498 δισ. ευρώ είναι αρχική οφειλή και το υπόλοιπο 1,872 δισ. ευρώ είναι προσαυξήσεις.

Πλέον, από σήμερα, οι οφειλέτες μπορούν να ρυθμίζουν τα χρέη τους προς την εφορία μόνο μέσω της πάγιας ρύθμισης των 12 ή 24 δόσεων, ανάλογα με την κατηγορία της οφειλής τους. Διαφορετικά, θα έρθουν αντιμέτωποι με την εφορία, η οποία ξεκινά ένα “σαφάρι” κατασχέσεων, προκειμένου να αποπληρωθούν τα χρέη.

Συγκεκριμένα θα ενεργοποιηθούν τα αναγκαστικά μέτρα:

Κατασχέσεις κινητών αξιών: Τραπεζικοί λογαριασμοί θα δεσμευτούν με το μέτρο να αγγίζει και τους συνδικαιούχους. Από την κατάσχεση γλιτώνει μόνο ένας τραπεζικός λογαριασμός που έχει δηλωθεί ως ακατάσχετος και για καταθέσεις ύψους έως 1.250 ευρώ. Σε επόμενο στάδιο ο εισπρακτικός μηχανισμός της ΑΑΔΕ και του ΚΕΑΟ θα αναζητήσει ομόλογα, μετοχές και ασφαλιστήρια συμβόλαια προς κατάσχεση.

Κατασχέσεις ακινήτων: Στο στόχαστρο βρίσκονται τα ακίνητα οφειλετών που χρωστούν πάνω από 200.000 ευρώ. Ο ελεγκτικός μηχανισμός έχει επικεντρωθεί σε μεταβιβάσεις ακινήτων που έχουν πραγματοποιήσει οφειλέτες με σκοπό να αποκρύψουν και να προστατεύσουν την περιουσία τους, πριν δηλώσουν αδυναμία για την εξόφληση των οφειλών τους, αλλά και σε περιπτώσεις που «ξέχασαν» να δηλώσουν την ακίνητη περιουσία τους.

Μικροοφειλέτες: Το ΚΕΑΟ θα εφαρμόσει ειδικό μηχανισμό ώστε να εντοπίζει αμέσως τους μικροοφειλέτες, στους οποίους θα αποστέλλει ειδοποιητήρια για άμεση ρύθμιση ή εξόφληση των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών τους οφειλών. Με την ψήφιση των τελευταίων αλλαγών στη Βουλή, θα ενεργοποιηθεί εκ νέου το «πάγωμα» της ηλεκτρονικής υποβολής Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης. Με τη φραγή αυτής, το ΚΕΑΟ θα ενημερώνει την αρμόδια για τον έλεγχο του εργοδότη υπηρεσία του ΕΦΚΑ, προκειμένου να διενεργηθεί έλεγχος σχετικά με τη λειτουργία της επιχείρησης, την ύπαρξη τυχόν συνυπεύθυνων ή συνδεδεμένων επιχειρήσεων, καθώς και για τη διαπίστωση του πραγματικού της απασχόλησης και της τήρησης της ασφαλιστικής νομοθεσίας. Στις περιπτώσεις αναστολής χρήσης των ηλεκτρονικών υπηρεσιών, οι συναλλαγές του εργοδότη πραγματοποιούνται στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ.

 

ant1news.gr