Συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας για εκεχειρία στη Βόρεια Συρία

Άρθρο Γιάννη Χατζηκυριακίδη Πτυχιούχου Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών Σπουδών Μάστερ Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών και Κρίσεων”

Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που συμφωνήθηκε μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας “πέτυχε” αμέσως τον στόχο προτεραιότητας της ειρηνευτικής αποστολής του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Μάικ Πενσ στην Άγκυρα,  να ξεμπλέξει  ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντοναλτ Τράμπ μέσω του  Twitter για τη στάση του στη Βόρεια Συρία. Ο ίδιος  έχει καταφέρει να απολέσει την υποστήριξή για την πολιτική του ακόμα  και  από το μεγαλύτερο μέρος του κόμματός του, όταν  αποδέχθηκε την τουρκική εισβολή στη βορειοανατολική Συρία .

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ  χαιρετίζει την κατάπαυση του πυρός και την «ασφαλή ζώνη» στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας ως «μεγάλη ημέρα για τον πολιτισμό», αλλά λίγοι τον πιστεύουν

Έτσι, όταν οι συνομιλίες τελείωσαν στην Άγκυρα, γύρισε στη συνηθισμένη του λεκτική υπερβολή χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία « Ως μια σπουδαία ημέρα για τον πολιτισμό »,  “Οι άνθρωποι προσπαθούν εδώ και πολλά χρόνια να κάνουν αυτή τη συμφωνία. Εκατομμύρια ζωές θα σωθούν. ”

Η Ουάσιγκτον από την άλλη μεριά φαίνεται ότι για άλλη μια φορά να προσπαθεί  να παραπλανήσει, τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) και το YPG και να τους  παρουσιάσει μια  διαφορετική συμφωνία.
Συγκεκριμένα τους ανακοίνωσε  πως   θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός σε δύο περιοχές περίπου 100 χιλιομέτρων μεταξύ τους, κατά μήκος των συνόρων όπου γίναν και οι κυριότερες μάχες, στις πόλεις Ras al-Ain και Tal Abyad.
“Όσον αφορά την εκεχειρία, είναι μόνο εκεί όπου υπάρχουν ενεργές μάχες και απορρίπτει εντελώς την ιδέα οποιασδήποτε απόσυρσης, οποιαδήποτε απομάκρυνση βαρέων όπλων”, δήλωσε ο Charles Lister, ειδικός της Συρίας στο Ινστιτούτο Μέσης Ανατολής. “Έτσι, ο καθένας μοιάζει να μιλάει διαφορετική γλώσσα, η οποία μπορεί να προκαλέσει περισσότερο πρόβλημα”.
Το έγγραφο της Άγκυρας προβλέπει μια κατάπαυση του πυρός  120 ώρών σε μια «ασφαλή ζώνη» που θα «επιβληθεί πρωτίστως από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις». Το μέγεθος αυτής της “ασφαλούς ζώνης” δεν ορίζεται.
Ο στόχος του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν  είναι μια ζώνη ασφαλείας η οποία θα εκτείνεται σε απόσταση 440 χιλιομέτρων από τον ποταμό Ευφράτη στα ιρακινά σύνορα και 32 χιλιόμετρα βαθιά στη Συρία, μέχρι τον αυτοκινητόδρομο Μ4 που εκτείνεται από την ανατολή προς τη δύση στην περιοχή. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι σε όλη αυτή την περιοχή, οι κουρδικές δυνάμεις θα έπρεπε να παραδώσουν τα βαριά όπλα τους και να αποσυρθούν

Αυτός είναι ο αντικειμενικός σκοπός  του  Ερντογάν για την στρατιωτική επιχείρηση “Ανοιξιάτικη Ειρήνη”. Αποδεχόμενοι ρητά αυτούς τους όρους, οι ΗΠΑ σηματοδότησαν τη συνύπαρξη του μακροπρόθεσμου τουρκικού στόχου της δημιουργίας μιας ζώνης ασφαλείας στη βορειοανατολική Συρία, αφαιρώντας μεγάλο μέρος του κουρδικού πληθυσμού και επανατοποθετώντας την περιοχή με Σύριους Άραβες πρόσφυγες.Ο Κόλιν Κάχλ, πρώην ανώτερος υπάλληλος του Λευκού Οίκου στη διοίκηση του Ομπάμα, ο οποίος ασχολήθηκε εκτενώς με τους Κούρδους και την Τουρκία, δήλωσε “Αν πραγματικά πιστεύουν ότι πρόκειται να ωθήσουν τους Κούρδους μέχρι πίσω από τον αυτοκινητόδρομο Μ4, αυτό είναι μια τεράστια μεταφορά πληθυσμού, θα αποτελούσε ουσιαστικά μαζική εθνοκάθαρση”.

Ο Πενς ισχυρίστηκε ότι οι ΗΠΑ θα συνεργαστούν με το YPG (το κυρίαρχο κουρδικό στοιχείο εντός του SDF) για να πραγματοποιηθεί η αποχώρηση από τη ζώνη των 32 χλμ. Είπε μάλιστα ότι είχε ήδη δρομολογηθεί το βράδυ της Πέμπτης. Αλλά το YPG δεν έδειξε την ετοιμότητα να παραδώσει αυτή την επικράτεια.
Η “μεγάλη ημέρα του πολιτισμού” του προέδρου των ΗΠΑ δεν μπορεί λοιπόν εκ των πραγμάτων να διαρκέσει πολύ περισσότερο από μια μέρα ή δύο στην καλύτερη περίπτωση. Από την πλευρά της, η Γερουσία των ΗΠΑ δε φάνηκε ιδιαίτερα πεπεισμένη.
Η επιλογή των 120 ωρών για τη διάρκεια της κατάπαυσης του πυρός δεν μπορεί να είναι τυχαία.  Η Τουρκία πιστεύει ότι οι  διαπραγματεύσεις στη Μόσχα όπου μεταβαίνει ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ερντογάν, θα κρίνουν το αποτέλεσμα της κατάπαυσης του πυρός και της συμφωνίας.
Η Τουρκία όμως δε λαμβάνει υπόψη δυο καταλυτικούς παράγοντες τον στρατό  του καθεστώτος Ασαντ που  κατέχει βαρύ οπλισμό και του καλά εξοπλισμένου και εκπαιδευμένου στρατού με ελαφρά όπλα SDF και  YPG.

 

Για τη σύνταξη του άρθρου χρησιμοποιήθηκε το άρθρο  του Τζούλιαν Μπόργκερ συντάκτη για διεθνή θέματα  της εφημερίδας THE GUARDIAN   https://www.theguardian.com/world/2019/oct/18/trumps-turkey-deal-hands-power-to-ankara-and-leaves-syrian-kurds-for-dead

 

Συντάκτης Γιάννης Χατζηκυριακίδης

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Η ΚΑΣΤΟΡΙΑΝΗ ΕΣΤΙΑ

Τηλ. & FAX: 2467027935

email: kasestia@otenet.gr


Βρείτε μας στο facebook

Βρείτε μας στο twitter

Βρείτε μας στο instagram


ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ ΕΝΤΥΠΟΥ

ΤΙΜΗ ΦΥΛΛΟΥ: 1 €

ΕΤΗΣΙΕΣ ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ: Εντός νομού 30€/ εκτός νομού 60€/

Δήμων – Κοινοτήτων – Οργανισμών – Τραπεζών 90€

ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ: Ευρώπη 100€/ ΗΠΑ 120$/ Αυστραλία 130$/ Καναδά 120$

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ: Δημοσίου 2€/εκατοστό

Δημοσίου που επιβαρύνουν ιδιώτες 5€/εκατοστό

(κοινή υπουργική απόφαση 2/28783Α/9-9-2005)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ: Σύμφωνα με τον κατάλογο

Τα ενυπόγραφα άρθρα και σχόλια εκφράζουν τις απόψεις ων συντακτών τους, οι οποίοι φέρουν και αποκλειστική ευθύνη.Newsletter

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο

Και μείνετε ενημερωμένοι για ότι συμβαίνει στο νομό μας και όχι μόνο

[contact-form-7 id=”2056″ title=”Newsletter form”]

Κατηγορίες