Πασχάλης Οικονομίδης: Το Φράγμα Νεστορίου (υδροηλεκτρικό – αρδευτικό) είναι σαφώς πιο χρειαζούμενο από την Σήραγγα της Κλεισούρας

Αγαπητέ Δημήτρη Ιατρίδη,

 

δυστυχώς ετεροχρονισμένα διάβασα το άρθρο στην εφημερίδα σου, που αναφέρεται στην σήραγγα της Κλεισούρας και στην δική μου εμπλοκή, ώστε το έργο να γίνει ή όχι.

 

Κατ’ αρχάς θα μου επιτρέψεις να κάνω κάποιες επισημάνσεις:

 

 

  1. Να εξάρω τη μνήμη σου, που αναφέρθηκες σε δηλώσεις μου του 2013.
  2. Να σε ευχαριστήσω που με θυμήθηκες μετά από τόσα χρόνια.
  3. Αν και θα θεωρηθεί αλαζονικό να σε ευχαριστήσω που θεωρείς την άποψη μου τόσο ισχυρή, ώστε από αυτή να εξαρτάται η τύχη έργων της τάξης άνω των 50.000.000 ευρώ, στην περιοχή μας.

 

Μη θεωρήσεις όμως αλαζονεία, ότι επί 30 χρόνια η άποψη και η δουλειά μου, έπαιξαν κάποιο ρόλο σε όσες θετικές παρεμβάσεις έγιναν στο Νομό μας.

 

Και ότι επί 30 χρόνια είμαι στη συγκεκριμένη νευραλγική θέση (τα τελευταία 10 από αυτά για όλη την Περιφέρεια), γεγονός που πολύ δύσκολα συναντάς σε επίπεδο χώρας.

 

Στο ζητούμενο τώρα: Ναι ακόμη και σήμερα υποστηρίζω ότι το φράγμα, το αρδευτικό (70.000 στρ.), το υδροηλεκτρικό και μια λίμνη εν είδη φιόρδ σε μια από τις πλέον υποβαθμισμένες περιοχές του τόπου μας, που όμως έχει τεράστιες δυνατότητες τουριστικής αξιοποίησης,  του Δήμου Νεστορίου και όλης της ορεινής περιοχής του, είναι σαφώς πιο χρειαζούμενο έργο από την σήραγγα της Κλεισούρας.

 

Ένας υπεύθυνος διοικητικά και πέρα από πολιτικές σκοπιμότητες, για τον αναπτυξιακό προγραμματισμό, δεν θα μπορούσε ποτέ να διαφωνήσει με αυτό.  Πάντα το ζητούμενο σε μια περιοχή είναι τα έργα που παράγουν πλούτο με βιώσιμες θέσεις εργασίας, που μάλιστα σήμερα είναι το μέγα θέμα, όχι μόνο στην Καστοριά, αλλά και σε όλη την Περιφέρεια.

 

Από την άλλη πρέπει να παραδεχτείς, ότι δύο έργα συνολικού προϋπολογισμού περίπου 150.000.000 ευρώ σε μια περιοχή όπως δική μας, που δεν έπαιρνε αυτό το ποσό ούτε σε 10 χρόνια, ήταν μάλλον αδύνατο να χρηματοδοτηθούν ταυτόχρονα.  Γιατί ευτυχώς ή δυστυχώς έτσι λειτουργούν τα πράγματα.

 

Ποτέ δεν είπα ότι δεν χρειαζόμαστε την σήραγγα της Κλεισούρας.  Η ιεράρχηση όμως για όποιον σκέφτεται αναπτυξιακά, είναι ότι όταν δεν μπορούν να γίνουν δύο παρεμβάσεις μαζί θα πρέπει να προηγηθεί αυτή που έχει την μεγαλύτερη αναπτυξιακή προοπτική!

 

Αυτή ήταν, είναι και θα είναι για 4 περίπου χρόνια ακόμη (έως ότου συνταξιοδοτηθώ δηλαδή) η δική μου άποψη.  Και εάν είναι ή δεν είναι σωστή ο χρόνος θα το δείξει.

Η άποψη όμως ενός τεχνοκράτη, αν και με κάποια τοπική πολιτική διαδρομή, δεν είναι αυτή που καθορίζει νομοτελειακά το τι μέλλον γενέσθαι.  Αυτό το καθορίζει η πολιτική βούληση.  Άρα πάνω από μένα πάντα υπάρχει η πολιτική βούληση των ανωτέρων μου.

 

Είναι γεγονός ότι σε μια κλειστή σύσκεψη, παλαιότερα, εμένα ρώτησε ο τότε μετακλητός Περιφερειάρχης, ενώπιον του τότε Νομάρχη (τους αναφέρεις και τους δύο στο άρθρο), για το ποια έργα έχουν τη μεγαλύτερη αξία για τον Νομό. Του απάντησα ευθέως το Φράγμα και Σήραγγα.  Με αυτή τη σειρά.  Και πετύχαμε τότε την χρηματοδότηση και των δύο μελετών με πάνω από 5.000.000.

 

Ναι η σήραγγα της Κλεισούρας με το δρόμο που θα μας ενώσει με την Πτολεμαΐδα πολύ πιο σύντομα και ποιοτικά έχει μεγάλη αξία, γιατί εκτός αυτού είναι και ο δρόμος που ενώνει τους δύο κάθετους οδικούς άξονες Σιάτιστας – Καστοριάς – Αλβανίας και Κοζάνης – Πτολεμαΐδας  – Φλώρινας –  FYROM (θα τους αποκαλώ έτσι μέχρι και αυτοί να πουν τη χώρα τους, στο εσωτερικό τους, με το καινούργιο όνομα. Πράγμα βέβαια που δεν πρόκειται να γίνει).

 

Προάγει ένα από τα κυρίαρχα ζητούμενα της Περιφέρειας, που είναι η συνδεσιμότητα των περιοχών.

 

Έχει βεβαίως υπέρ και κατά και για τις δύο περιοχές (το Φράγμα έχει μόνο υπέρ).  Ότι δηλαδή θα φεύγουν οι Πτολεμαϊδιώτες πολύ πιο εύκολα για αναψυχή στην Καστοριά, όπως και οι Καστοριανοί για ψώνια στην πιο διευρυμένη αγορά της Πτολεμαΐδας.  Κατά την άποψη μου πάλι. Ουδέν καλό αμιγές κακού!

 

Και θα τελειώσω, αγαπητέ Δημήτρη λέγοντας τούτο!

 

     Αν πολύ γρήγορα – λέω αν – ξεκινήσουν διαδικασίες για την κατασκευή της Σήραγγας, θα γράψεις ότι και ο Οικονομίδης μερίμνησε να σηκωθεί η ταφόπλακα του σημαντικού αυτού έργου;

 

 

     Για να δούμε ……

 

Με τιμή

 

 Πασχάλης Οικονομίδης

                       Γενικός Διευθυντής

Αναπτυξιακού Προγραμματισμού

Περιβάλλοντος και Υποδομών

Υ.Γ.

Το εκτενές της παρούσας επιστολής είναι για την όσο το δυνατόν καλύτερη ενημέρωση των πολιτών.

Και να είσαι σίγουρος ότι όσο το δυνατόν συχνότερα πλέον, αν θέλεις, θα ενημερώνω τους πολίτες, μέσω της εφημερίδας σου, για τα σοβαρά που γίνονται όχι μόνο στην Περιφερειακή μας ενότητα, αλλά και σε  όλη την Περιφέρεια.

Όσον αφορά την εισαγγελική εμπλοκή που ανέφερες είναι γεγονός. Αυτά όμως κατ΄ ιδίαν…..