Σημαντικές ελλείψεις δασκάλων στα σχολεία της Καστοριάς

Με  την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς διατυπώσαμε τις ευχές μας ώστε να είναι δημιουργική, με ένα δημόσιο  σχολείο αναβαθμισμένο και δημοκρατικό, χωρίς προβλήματα λειτουργίας. Οι επιφυλάξεις μας για τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης – μετά την άρνησή της να προχωρήσει σε  άμεσους διορισμούς, σε κενά που για δεκαετίες υπάρχουν –  δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν πάρα πολύ σύντομα και  τα πρώτα σύννεφα στον ορίζοντα αποτελούν  μια ζοφερή πραγματικότητα  για την Καστοριά.

Στο ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς δηλώθηκαν 8 λειτουργικά κενά. Μετά τις αποσπάσεις  που ακολούθησαν σε άλλα ΠΥΣΠΕ, γραφεία, εξωτερικό κτλ,  τα κενά γίνονται πλέον 12. Κι ενώ τα σχολεία περιμένουν αναπληρωτές για να καλυφθούν οι 12 κενές θέσεις δασκάλων που έχουν προκύψει και να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία τους, προσλαμβάνεται μόνο μία δασκάλα! Γιατί λοιπόν αυτά τα εκ του νόμου οριζόμενα λειτουργικά κενά, δεν καλύπτονται; Είναι δυνατόν να αποσπώνται εκπαιδευτικοί σε σχολικές μονάδες του εξωτερικού και να μην αναπληρώνονται;

Σε λίγο συμπληρώνεται ένας μήνας λειτουργίας των σχολείων και οι ελλείψεις παραμένουν. Τα σχολεία δεν στελεχώνονται με εκπαιδευτικό προσωπικό και αποφασίζονται λύσεις  που οδηγούν στην υπολειτουργία των ολοήμερων σχολείων και στη συνένωση τμημάτων σε πολυπληθείς τάξεις, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση της ποιότητας  του εκπαιδευτικού έργου.

Οι μηδαμινές προσλήψεις των εκπαιδευτικών στην Καστοριά αποτελούν τον τραγέλαφο μιας πολιτικής, που οποιαδήποτε προσπάθεια διαχείρισης οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην υποβάθμιση του δημόσιου σχολείου και των λειτουργιών του.

Μπροστά στα νέα δεδομένα, καλούμε  το Δ.Σ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς, τους εκπροσώπους στο ΠΥΣΠΕ  και ΑΠΥΣΠΕ και τις παρατάξεις σε μια από κοινού αντίδραση, προκειμένου να μπει φρένο σε αυτήν την πολιτική.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ  ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ