Φοροελαφρύνσεις : Έρχεται «καταιγίδα» ευνοϊκών μέτρων για τους φορολογούμενους

Ένα γενναίο πακέτο φοροελαφρύνσεων που αναμένεται να δώσουν ανάσα σε εκατομμύρια νοικοκυριά και χιλιάδες επιχειρήσεις προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε τη Δευτέρα στη Βουλή.

Το προσχέδιο περιλαμβάνει μέτρα για την τόνωση της οικονομίας με μειώσεις φόρων και ενισχύσεις στην οικογένεια που θα στοιχίσουν στον προϋπολογισμό 1,2 δισ. ευρώ.

Οι φοροελαφρύνεις

Σύμφωνα με το προσχέδιο, στον προϋπολογισμό προβλέπονται τα εξής:

  • Χορήγηση επιδόματος ύψους 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που θα γεννηθεί από την 1η Ιανουαρίου του 2020, με εξαιρετικά διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια που καλύπτουν το 90% των οικογενειών.
  • Μετάπτωση στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ του 13% των ειδών βρεφικής ηλικίας και των κρανών ασφαλείας.
  • Μείωση του εισαγωγικού συντελεστή φορολογίας εισοδήματος στο 9% και αύξηση του αφορολόγητου ορίου για κάθε παιδί.
  • Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων πλήρους απασχόλησης κατά περίπου μια μονάδα βάσης.
  • Μείωση του φόρου εισοδήματος Νομικών Προσώπων από 28% στο 24% από τη χρήση του 2019.
  • Μείωση της φορολογίας των κερδών που θα διανεμηθούν το 2020 από 10% σε 5%.
  • Αναστολή του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές για τρία έτη και του φόρου υπεραξίας ακινήτων.
  • Επιστροφή μέρους των δαπανών για ανακαινίσεις, ενεργειακή και αισθητική αναβάθμιση κτιρίων που εξοφλούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, η οποία δεν θα επιφέρει επιπλέον δημοσιονομική επιβάρυνση στον προϋπολογισμό του 2020.

Στον προϋπολογισμό του 2020 προβλέπονται, αφενός η διεύρυνση της φορολογικής βάσης (ηλεκτρονικές συναλλαγές, φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας με βάση τις πραγματικές αξίες ακινήτων) και αφετέρου ο εξορθολογισμός των δαπανών της γενικής κυβέρνησης καθώς το πρωτογενές πλεόνασμα αναμένεται να ανέλθει το 2020 στο 3,56% του ΑΕΠ.

Οι ηλεκτρονικές πληρωμές

Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, η μείωση της παραοικονομίας και η διεύρυνση της φορολογικής βάσης, επισημαίνεται στο προσχέδιο, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να μειωθούν περαιτέρω τα φορολογικά βάρη στους πολίτες που είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.

Η ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών είναι αποδεδειγμένα το πιο αποτελεσματικό μέτρο σε αυτήν την κατεύθυνση. Για αυτόν τον σκοπό θεσμοθετείται αυξημένος συντελεστής 30% κατά τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπεται δραστική αύξηση του ορίου ηλεκτρονικών πληρωμών με πλαστικό χρήμα το οποίο «κατοχυρώνει» το αφορολόγητο στο 30% του δηλωθέντος εισοδήματος.

Συγκεκριμένα το προσχέδιο αναφέρει η καθιέρωση συντελεστή 30% του εισοδήματος ως ελάχιστες δαπάνες με ηλεκτρονικό τρόπο για μισθωτούς και συνταξιούχους με στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

in.gr