dimos1-777x437-701x394-3

Το “γενικόν λογιστήριον” (Του Δημήτρη Ιατρίδη)

Δεν νομίζουμε ότι “κομίζει γλαύκαν”, η συνέντευξη του δημάρχου Γιάννη Κορεντσίδη, για τα άθλια οικονομικά του Δήμου, που παρέλαβε από τους προκατόχους του, όταν υπάρχουν προεκλογικά αντίστοιχα δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο και κυρίως στην Καστοριανή Εστία, που αποτυπώνουν την πραγματική διάσταση του τεράστιου χρέους. Και όταν αμέσως μετά  τις εκλογές υπάρχουν φωτογραφικοί εναγκαλισμοί των πρώην και νυν δημάρχων, οι οποίοι δηλώνουν δημόσια ότι “θα υπάρχει συνέχεια…” και ότι “είναι πολύ σημαντικό το έργο της προηγούμενης δημοτικής αρχής”!

Για να φθάσουμε σήμερα στο άλλο άκρο, όπου ο νυν δήμαρχος καταγγέλλει δημόσια την οικονομική διαχείριση του προκατόχου του και επιρρίπτει προσωπικά ευθύνες σε συγκεκριμένα πρόσωπα, χωρίς να τα κατονομάζει.
Τι ήταν όμως αυτό που ώθησε τον νέο δήμαρχο σ΄ αυτές τις “αποκαλύψεις” που εν μέρει αποτελούν κοινό μυστικό, τουλάχιστον για τους μυημένους στα δημοτικά δρώμενα;
Πιθανόν οι λόγοι να ήταν καθαρά επικοινωνιακοί, που θα προσδώσουν το ηθικό έρεισμα, για να προχωρήσει σε ορισμένα αντιλαϊκά μέτρα στο μέλλον!

Εδώ όμως τίθεται κι ένα θέμα ηθικής τάξης που αγγίζει τα όρια της νομιμότητας. Διότι δεν μπορεί ένας δήμαρχος ή μια δημοτική αρχή να καταγγέλλει τους προκατόχους της, για κακοδιαχείριση με πιθανό δόλο στα οικονομικά του Δήμου και να μην προσφεύγει στα αρμόδια θεσμικά όργανα της Πολιτείας, για την απονομή της δικαιοσύνης και την παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων, εφόσον αυτοί κριθούν ένοχοι. Ή να καταφέρεται εναντίον της πολιτικής των στελεχών της δημοτικής αρχής του Ανέστη Αγγελή, όταν πολλοί από αυτούς έχουν καταλάβει σημαντικές θέσεις και στη σημερινή διοίκηση του δήμου.

Αντίθετα η επιλογή του δημάρχου Γιάννη Κορεντσίδη να αναθέσει την διενέργεια των οικονομικών ελέγχων σε ορκωτούς λογιστές και ατελέσφορη είναι και αναποτελεσματική. Διότι η αρμοδιότητα των ορκωτών είναι να ελέγχει την εκτέλεση του προϋπολογισμού και όχι την νομιμότητα των διοικητικών πράξεων του Δήμου, πίσω από τις οποίες υποκρύπτεται συνήθως η διαφθορά και η διαπλοκή!

Επιπλέον τα πορίσματα των ορκωτών λογιστών είναι συνήθως εναρμονισμένα προς την επιθυμία του εργοδότη, που στην προκειμένη περίπτωση είναι ο Δήμος και δίνουν… πιστοποιητικά νομιμότητας δια πάσαν χρήσιν!
Όπως έχει γίνει κατά κόρον στο παρελθόν και με την προηγούμενη δημοτική αρχή, όπου τα πορίσματα των ορκωτών λογιστών, λιμνάζουν αναξιοποίητα στα συρτάρια του Δήμου μέχρι τώρα!

Γιατί λοιπόν ο Δήμος να υποβάλλεται σε νέα έξοδα, για να αποκτήσει τα ίδια πορίσματα, που έχει ήδη στην κατοχή του;
Αυτό είναι κάτι που θα  πρέπει να απαντηθεί από την νέα δημοτική αρχή, εφόσον επέλεξε την οδό της ρήξης με το παρελθόν και της εισαγωγής νέων τεχνοτροπιών στα δρώμενα του Δήμου.

Ένα άλλο σημείο της συνέντευξης του δημάρχου, που επικροτήθηκε με την πρώτη ματιά, είναι η ανακατασκευή του παλιού πνευματικού κέντρου, το οποίο παραμένει ερειπωμένο μέχρι σήμερα, ύστερα από ντροπιαστικές αποφάσεις και παλινωδίες των δημοτικών αρχών της τελευταίας εικοσαετίας.

Όμως η απόφαση της σημερινής δημοτικής αρχής, που συνοδεύτηκε και από μια δήλωση αποκλεισμού της κατασκευής ενός σύγχρονου συνεδριακού κέντρου στην είσοδο της πόλης, όπως είχαν διακηρύξει οι προηγούμενοι, αφήνει πολλά περιθώρια για δεύτερες σκέψεις, ως προς την “αξιοποίηση” του συγκεκριμένου δημοτικού οικοπέδου από αλλότριους κύκλους, που ονειρεύονται μεγαλόπρεπους ναούς στα πρότυπα του “νενίκηκά  σε Σολομών” σε κομβικό σημείο της πόλης! Και εδώ η θέση της δημοτικής αρχής θα πρέπει να είναι ξεκάθαρη.


Η ΚΑΣΤΟΡΙΑΝΗ ΕΣΤΙΑ

Τηλ. & FAX: 2467027935

email: kasestia@otenet.gr


Βρείτε μας στο facebook

Βρείτε μας στο twitter

Βρείτε μας στο instagram


ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ ΕΝΤΥΠΟΥ

ΤΙΜΗ ΦΥΛΛΟΥ: 1 €

ΕΤΗΣΙΕΣ ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ: Εντός νομού 30€/ εκτός νομού 60€/

Δήμων – Κοινοτήτων – Οργανισμών – Τραπεζών 90€

ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ: Ευρώπη 100€/ ΗΠΑ 120$/ Αυστραλία 130$/ Καναδά 120$

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ: Δημοσίου 2€/εκατοστό

Δημοσίου που επιβαρύνουν ιδιώτες 5€/εκατοστό

(κοινή υπουργική απόφαση 2/28783Α/9-9-2005)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ: Σύμφωνα με τον κατάλογο

Τα ενυπόγραφα άρθρα και σχόλια εκφράζουν τις απόψεις ων συντακτών τους, οι οποίοι φέρουν και αποκλειστική ευθύνη.Newsletter

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο

Και μείνετε ενημερωμένοι για ότι συμβαίνει στο νομό μας και όχι μόνο


Κατηγορίες