Καστοριά: Έγκλημα χωρίς ενόχους

Αυτό τον καιρό συντελείται στην Καστοριά και στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας ένα έγκλημα σε βάρος της άγριας πανίδας.

Μία πραγματική γενοκτονία από ακόρεστους και άπληστους  κυνηγούς, οι οποίοι εξολοθρεύουν σε μία μόνο ημέρα κατά δεκάδες αγριογούρουνα, λαγούς, ζαρκαδιά κλπ, τα οποία στη συνέχεια περιφέρουν σαν “τρόπαια” στα καπό των αυτοκινήτων τους και στα προφίλ του διαδικτύου.  Όπως έκαναν κάποτε οι “κονκισταδόρες” του Κορτέζ με τα κεφάλια των ινδιάνων της Αμερικής!

 

Εκτός όμως από τα “φαγώσιμα” είδη του ζωικού βασιλείου, στο στόχαστρο των εξολοθρευτών  μπαίνουν και τα “επικηρυγμένα”, όπως αρκούδες, λύκοι, αλεπούδες κλπ χωρίς όμως την ανάλογη δημοσιότητα για ευνόητους λόγους.

Με την ανοχή αν όχι και με την… παρότρυνση των τοπικών αρχών για την “αποκατάσταση της ισορροπίας του οικοσυστήματος από τους υπερπληθυσμούς των ζώων”, όπως είναι η ανεπίσημη αιτιολογία για αυτό το έγκλημα!

 

Το οξύμωρο είναι ότι μέχρι πριν από λίγα χρόνια η Περιφέρεια δαπάνησε κάποια εκατομμύρια, μέσω του προγράμματος life, για την προστασία και την αύξηση του πληθυσμού αυτών των ειδών, που απειλούνταν με αφανισμό. Τώρα παντού επικρατεί ένα πέπλο (ένοχης;) σιώπης.

Ακόμα και στις γνωστές φιλοζωικές οργανώσεις, που διαχειρίστηκαν τα εκατομμύρια του προγράμματος!

Προφανώς όταν εκλείπουν τα… κίνητρα ατονεί και το ενδιαφέρον των φιλόζωων προς τα άγρια ζώα. Τα οποία αμέσως βαπτίζονται σε… θηράματα!