Καστοριά: Όλη η αλήθεια για τον σταθμό φυσικού αερίου στην Ποριά

Παρά την φιλολογία που αναπτύχθηκε τα προηγούμενα χρόνια για τον σταθμό αποσυμπίεσης της Ποριάς, απ΄ όπου ο ΤΑΡ θα τροφοδοτούσε με φυσικό αέριο τους νομούς Καστοριάς και Γρεβενών, επί της ουσίας δεν υπήρχε καμία υποδομή που να δικαιολογεί ένα τέτοιο αισιόδοξο σενάριο.

Υπήρχε μόνο ένας αόριστος σχεδιασμός απο πλευράς Περιφέρειας, για την κατασκευή του σταθμού, τον οποίο ουδέποτε όμως αποφάσισε να δρομολογήσει ο ΔΕΣΦΑ.

Σήμερα, μετά από τόσα χρόνια, βρισκόμαστε στο σημείο εκκίνησης, όπου ο ΔΕΣΦΑ προωθεί την υλοποίηση του έργου με την κατασκευή ενός Μετρητικού / Ρυθμιστικού Σταθμού στην Ποριά, με προϋπολογισμό 2 εκατ. ευρώ και με χρονικό ορίζοντα από Δεκέμβριο του 2020 μέχρι Δεκέμβριο του 2022, για την τροφοδοσία με φυσικό αέριο των περιοχών Καστοριάς – Άργους Ορεστικού και Μανιάκων.

Επίσης προωθεί την κατασκευή στο ίδιο σημείο ενός Σταθμού CNG (υγροποιημένου αερίου ) με προϋπολογισμό 1 εκατ. ευρώ, για την τροφοδοσία των Γρεβενών, όπου θα μεταφέρεται με βυτιοφόρα οχήματα.

Παράλληλα από την πλευρά της νέας Περιφερειακής Αρχής, εντείνονται οι πιέσεις προς την ΔΕΠΑ, προκειμένου να ξεκινήσει ταυτόχρονα και την κατασκευή των δικτύων διανομής φυσικού αερίου, έτσι ώστε να συμπέσει χρονικά η ολοκλήρωση των δύο έργων και να ξεκινήσει άμεσα η διανομή φυσικού αερίου προς τους καταναλωτές.

Ενώ πιέζουν ασφυκτικά τα χρονικά περιθώρια, διότι μετά το 2023 η κατασκευή των δικτύων δεν θεωρείται επιλέξιμη, δαπάνη από το ΕΣΠΑ. Καθώς επίσης και ότι δεν αποκλείεται μέχρι τότε να ιδιωτικοποιηθεί ο ΔΕΣΦΑ, οπότε μπαίνουν άλλα κριτήρια για την παροχή φυσικού αερίου σε Καστοριά και Γρεβενά!