Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
Αρχική Ελλάδα Οικονομία Νέο ασφαλιστικό: Ποιοι θα δουν αυξήσεις στις συντάξεις τους – Οι αλλαγές...

Νέο ασφαλιστικό: Ποιοι θα δουν αυξήσεις στις συντάξεις τους – Οι αλλαγές που έρχονται

Αυξήσεις στις κύριες συντάξεις έως 15%, αυξήσεις στις επικουρικές έως 48%, αναδρομικά πενταμήνου αλλά και ευνοϊκές αλλαγές στην απασχόληση συνταξιούχων φέρνει μεταξύ άλλων το ασφαλιστικό νομοσχέδιο το οποίο θα δοθεί εντός της εβδομάδας σε δημόσια διαβούλευση.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “TΑ ΝΕΑ”, oι βασικές διατάξεις του ασφαλιστικού νομοσχεδίου προβλέπουν μεταξύ άλλων τα εξής:

– Κύριες συντάξεις

Αυξάνονται οι συντελεστές αναπλήρωσης των κύριων συντάξεων, με αναδρομική ισχύ από 1/10/2019 για όσους έχουν πάνω από 30 συντάξιμα έτη, ώστε να οδηγούν σε αναπλήρωση της τάξεως 50% -51 % για 40 έτη ασφάλισης (έναντι 42,80% σήμερα) και 40% -40,5% για 35 ετία ασφάλισης (έναντι 33,815 σήμερα) στην ανταποδοτική σύνταξη. Αυτό σημαίνει αύξηση άνω των 8 ποσοστιαίων μονάδων για τη 40ετία και άνω των 6 ποσοστιαίων μονάδων για την 35 ετία. Στην 5 ετία 30-35 η σωρευτική αύξηση θα είναι μικρότερη. Στην ανταποδοτική θα προστίθεται η εθνική των 384 ευρώ.

Η κλιμακωτή αύξηση της αναπλήρωσης κοντά στο 51% για την 40 ετία φέρνει αυξήσεις της τάξεως του 10% στα τελικά ποσά των συντάξεων για αποδοχές έως 1.500 ευρώ και έως 15% για υψηλότερες. Για όλες τις αναπροσαρμογές η αφετηρία μπαίνει στην 1η Οκτωβρίου 2019. Αυτό σημαίνει ότι με τις συντάξεις Μαρτίου θα καταβληθούν αναδρομικά πενταμήνου αφού γίνει πρώτα ο επανυπολογισμός τους.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, αυξήσεις μεσοσταθμικά 65-70 ευρώ μηνιαίως συν τα αναδρομικά 5μηνών θα πάρουν περίπου 60.000 συνταξιούχοι. Θα υπάρξουν όμως και λίγες περιπτώσεις συνταξιούχων, οι οποίοι θα διαπιστώσουν αυξήσεις 150-200 ευρώ, σε μηναία βάση. Ένα μέρος των παλιών συνταξιούχων δεν θα πάρει ζεστό χρήμα αλλά θα δει να αποτυπώνεται η βελτίωση λογιστικά μόνο στα χαρτιά καθώς διατηρεί προσωπική διαφορά. Για αυτή την κατηγορία των παλιών συνταξιούχων η τροποποίηση θα είναι λογιστική και θα εμφανιστεί στο εκκαθαριστικό τους καθώς διατηρούν προσωπική διαφορά. Για αυτή την κατηγορία των παλιών συνταξιούχων η τροποποίηση θα είναι λογιστική και θα εμφανιστεί στο εκκαθαριστικό τους καθώς διατηρούν προσωπική διαφορά η οποία θα μειωθεί αντίστοιχα με την αύξηση της ανταποδοτικής παροχής. Οι εν λόγω συνταξιούχοι θα πρέπει να περιμένουν αυξήσεις στην τσέπη τους μετά το 2013 και αφού πρώτα μηδενιστεί η προσωπική διαφορά τους.

Οι τρεις κατηγορίες

Τονίζεται ότι τρεις κατηγορίες ασφαλισμένων και συνταξιούχων κύριων συντάξεων – οποίοι έχουν πάνω από 30 συντάξιμα έτη – θα είναι κερδισμένοι με το νέο Ασφαλιστικό. Πρόκειται για:

-Όσους συνταξιοδοτούνται από την ψήφιση του νέου νόμου και εφεξής ,όπου δεν θα υπάρχει επανυπολογισμός.

– Όσους έχουν συνταξιοδοτηθεί με βάση τις διατάξεις του Νόμου Κατρούγκαλου, δηλαδή από τις 13/5/2016 έως και την ημερομηνία ισχύος του νέου νόμου. Εδώ θα έχουμε επανυπολογισμό με βάση τους νέους συντελεστές, εφόσον οι συνταξιούχοι έχουν τουλάχιστον 30 έτη ασφάλισης και άνω και καταβολή αναδρομικών ποσών από 1/10/2019.

-Όσοι έχουν συνταξιοδοτηθεί πριν από τον Νόμο Κατρούγκαλου. Πρόκειται για τους παλιούς συνταξιούχους που εξήλθαν πριν από τον Μάιο του 2016. Η κατηγορία αυτή των παλιών συνταξιούχων δεν θα πάρει ζεστό χρήμα αλλά δει να αποτυπώνεται η βελτίωση λογιστικά μόνα στα χαρτιά καθώς διατηρεί προσωπική διαφορά. Δηλαδή για αυτήν την κατηγορία των παλιών συνταξιούχων η τροποποίηση θα είναι λογιστική και θα εμφανιστεί στο εκκαθαριστικό τους καθώς διατηρούν προσωπική διαφορά η οποία θα μειωθεί αντίστοιχα με την αύξηση της ανταποδοτικής παροχής. Οι εν λόγω συνταξιούχοι θα πρέπει να περιμένουν αυξήσεις στην τσέπη τους μετά το 2023, όταν θα ενεργοποιηθεί η ρήτρα για γενικές αυξήσεις με βάση το ΑΕΠ και τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή και αφού πρώτα μηδενιστεί η προσωπική διαφορά τους.

-Επικουρικές

Μεσοσταθμική μηναία αύξηση 100 ευρώ, που σε ορισμένες περιπτώσεις θα φθάσει και τα 195 ευρώ τον μήνα, θα λάβουν οι συνταξιούχοι επικουρικών συντάξεων τον ερχόμενο Μάρτιο με την ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου. Επισημαίνεται ότι οι αυξήσεις (και φυσικά τα αναδρομικά) αφορούν αποκλειστικά και μόνο τις επικουρικές συντάξεις που είχαν υποστεί μείωση – λόγω του ορίου των 1.300 ευρώ ως άθροισμα κύριας και επικουρικής. Τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας δείχνουν ότι αύξηση της επικουρικής τους σύνταξης από 23% μέχρι και 48% (μαζί με αναδρομικά 5μηνων) θα εισπράξουν 465.000 συνταξιούχοι. Συνολικά το πλήθος των καταβαλλόμενων επικουρικών συντάξεων ανέρχεται σε 1,2 εκατ. Συνεπώς μία στις τρεις επικουρικές συντάξεις θα δει αύξηση. Οι αυξήσεις στις επικουρικές συντάξεις θα ισχύσουν αναδρομικά από την 1η Οκτωβρίου 2019. Αυτό σημαίνει ότι για όσους συνταξιούχους κόπηκαν οι συντάξεις τους θα λάβουν και αναδρομικά ποσά από την 1η Οκτωβρίου 2019 ,τα οποία σε ορισμένες περιπτώσεις θα φθάσουν και τα 1.000 ευρώ.

-Εργασία συνταξιούχων

Αύξηση 75 % φέρνει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο για τους απασχολούμενους συνταξιούχους καθώς αναμένεται να μειωθεί η περικοπή της σύνταξης λόγω απασχόλησης από το 60% στο 30%. Η αλλαγή του ποσοστού παρακράτησης των κύριων και επικουρικών συντάξεων αναμένεται να ισχύσει για το σύνολο των συνταξιούχων που εργάζονται πριν και μετά την εφαρμογή του Νόμου Κατρούγκαλου (12 Μαΐου 2016).

Δείτε τον σχετικό πίνακα

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ