“Το Νερό… Φαρμάκι” (Του Δημήτρη Ιατρίδη)

Η ρύπανση του νερού –πηγές ρύπανσης
Η ρύπανση του νερού –πηγές ρύπανσης

Άλλο ένα “καμπανάκι” ΄ήχησε τις μέρες των γιορτών, για την μόλυνση του υδροφορέα της Καστοριάς, από βυρσοδεψεία γουναρικών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Αυτή την φορά, με παρέμβαση του Συνήγορου του Πολίτη, που δίνει άλλη διάσταση στο θέμα.

Μόνο που αυτός ο “ήχος” καλύφθηκε από τα κλαπατσίμπανα των Ραγκουτσαριών και δεν βρήκε ευήκοα ώτα εκεί που πρέπει.
Ή κάποιοι είχαν σοβαρούς λόγους να κλείσουν τ΄ αφτιά τους στις καταγγελίες του Συνηγόρου και να τις προσπεράσουν….

Ενώ κάποιοι άλλοι που στο παρελθόν κρατούσαν διαφορετική στάση στο σοβαρό αυτό πρόβλημα, έσπευσαν να μεταλλαχθούν, με την ταχύτητα ενός χαμαιλέοντα, σε υπέρμαχους της δημόσιας υγείας!
Αρκεί η φωτιά που άναψε να… περιοριστεί μόνο στο σπίτι του γείτονα!

Το πρόβλημα με την μόλυνση του νερού, που ήρθε στην επιφάνεια από την δημοσιογραφική έρευνα, τα δύο τελευταία χρόνια, εντοπίζεται κυρίως στα διοικητικά όρια των Δήμων Άργους Ορεστικού και Καστοριάς.
Εκεί δηλαδή που δραστηριοποιούνται οι περισσότερες γουνοποιητικές επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν την καρκινογόνο χημική ένωση τετραχλωροαιθυλένιο, στην κατεργασία των γουνοδερμάτων.

Η προσέγγισή του όμως, από τους δύο Δήμους, έγινε με εντελώς διαφορετικά κριτήρια. Διότι ο Δήμος Καστοριάς στην περίπτωση του Δισπηλιού, έστω και μετά τις γνωστές παλινωδίες της ΔΕΥΑΚ, έσπευσε να σφραγίσει την επίμαχη γεώτρηση, και να τροφοδοτήσει τον οικισμό με νερό από το δίκτυο της πόλης.

Ενώ ο Δήμος Άργους Ορεστικού κατήγγειλε δημόσια τους υπαλλήλους της Π.Ε. Καστοριάς, που σφράγισαν την δεξαμενή των Αμπελοκήπων, με το αιτιολογικό ότι: “παραποίησαν τα στοιχεία των μετρήσεων του νερού” για να αιτιολογήσουν την πράξη τους (;)

Δύο χρόνια αργότερα ο Δήμος Άργους Ορετικού κετέθεσε μήνυση για περιβαλλοντική ρύπανση σε συγκεκριμένο βυρσοδεψείο, από το οποίο το έτος 2016 είχε δεχθεί δωρεά φίλτρων ενεργού άνθρακα, για την δεξαμενή των Αμπελοκήπων!

Ενώ μόλις χθες ο ίδιος Δήμος, τάχθηκε αναφανδόν και έγινε συμπαραστάτης στην εκδήλωση της ΑΡ.ΣΥ ΑΝΑΤΡΟΠΗ με θέμα “Το νερό… φαρμάκι”, που αναφέρεται στην μόλυνση του υδροφορέα της περιοχής!

Η τελευταία πράξη σ΄ αυτό το “θέατρο του παραλόγου”, παίχθηκε πριν τις γιορτές στον γειτονικό Δήμο Βοϊου. Όπου μέσα σ΄ ένα 24ωρο., εμφανίστηκε και εξαφανίστηκε το τετραχλωροθυλένιο στο πόσιμο νερό, που αρχικά είχε μετρηθεί σε ποσοστό 80 μκ/lit και οκτώ φορές πάνω από τα επιτρεπτά όρια!

Δεν ξέρουμε αν στην διοίκηση της ΔΕΥΑΒ υπάρχει κάποιος… μάγος Κόπερφιλντ, αλλά την απάντηση δίνει σε μία και μόνη παράγραφο ο Συνήγορος του Πολίτη: “ «Η διαφαινόμενη από την αλληλογραφία και επικοινωνίες μετάθεση ευθυνών και αρμοδιοτήτων αλλά και η απροθυμία συνεργασίας μεταξύ των υπηρεσιών, δεν συνάδει με την σοβαρότητα του προβλήματος, πολλώ δε μάλλον με την νομιμότητα και την χρηστή διοίκηση».”!