Καστοριά: Πρόσφυγες ενός κατώτερου Θεού

Στην αρχή ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ τάχθηκε αναφανδόν υπέρ της δημιουργίας κλειστών κέντρων προσφύγων στην Καστοριά. Διότι, όπως προφανώς τον είχε διαβεβαιώσει ο υπουργός των Εσωτερικών, θα έρθουν “πακτωλοί χρημάτων”, που θα τονώσουν την χειμάζουσα τοπική οικονομία.

Όταν όμως ήκουσε την φωνή του Κυρίου, τα πράγματα άλλαξαν…. Και ο πρόεδρος αναγκάστηκε να βάλει “φίλτρο”, τόσο στις προηγούμενες δηλώσεις του, όσο και στις πιθανές ροές των προσφύγων!

Γι΄ αυτό με νεότερο ανακοινωθέν, ζήτησε από τους πιο πάνω από αυτόν, να έρθουν “Σύριοι πρόσφυγες οικογενειάρχες και χριστιανοί ορθόδοξοι”!
Αποκλειστικά ορθόδοξοι! Ούτε καθολικοί, ούτε κόπτες, ούτε διαμαρτυρόμενοι. Πόσω μάλλον αλλόθρησκοι… Εκτός κι αν υπάρχει ρητή δέσμευση από μέρους τους, ότι θα εξελιχθούν… σε Αντετοκούμπο!

Μ΄ αυτό τον τρόπο ο κ. πρόεδρος επιτυγχάνει τον διττό στόχο ή όπως λένε στα μέρη μας, “μ΄ ένα σμπάρο, δυο τριγώνια”:

Από την μια να κατευνάσει την δεξιά πτέρυγα του κόμματος, με τους “πακτωλούς” των χρημάτων. Και από την άλλη, την ανυποχώρητη τοπική εκκλησία, να δείξει την μεγαλοθυμία της σ΄ αυτά τα απολωλότα…

Επομένως το πρόβλημα για τον κ. πρόεδρο δεν είναι συνειδησιακό αλλά τεχνικό….
Δηλαδή με ποιο τρόπο θα γίνει η “διαλλογή” των προσφύγων, για να μην παρεισφρήσουν αλλόθρησκοι, δίπλα στα σύνορα με την… μουσουλμανική Αλβανία, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος σε τοπικό ραδιόφωνο!

Μια καλή πρόταση θα ήταν να εγκαταστήσουν ηλεκτρονικά… διαλλογητήρια στα διόδια του κάθετου άξονα της Εγνατίας. Τα οποία θα επιλέγουν τους ορθόδοξους για την Καστοριά και τους αλλόδοξους θα ξαποστέλνουν προς την Αλβανία…

Έτσι και οι “πακτωλοί” θα εξασφαλισθούν αλλά και η σύνθεση του τοπικού πληθυσμού δεν θα κινδυνεύσει…. Από “εισβλητικά είδη αλλόθρησκων, σαν τα αδέσποτα μινγκ, που έχει επικηρύξει η Περιφέρεια! Αλλά αυτά είπαμε, είναι “αλλουνού παπά ευαγγέλιο”…

Απο τις Γκρίζες Ζώνες της Καστοριανής Εστίας