Κλείνει ξανά επιχείρηση επεξεργασίας γουνοφόρων δερμάτων λόγω μόλυνσης του περιβάλλοντος

Μία ακόμα ισχυρή επιβεβαίωση για το ότι η διαδικασία παραγωγής και κατεργασίας γούνας αποτελεί κίνδυνο για το περιβάλλον και για το άνθρωπο.

Μετά από ενέργειες της Ομοσπονδίας μας, που ενημέρωσε την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, την αρμόδια Εισαγγελία και το Συνήγορο του Πολίτη, σχετικά με την από 15/10/2019 Απόφαση της Διεύθυνσης Ανάπτυξης Π.Ε. Καστοριάς, για την προσωρινή διακοπή λειτουργίας της επιχείρησης – εργοστάσιο μετεπεξεργασίας γουνοφόρων δερμάτων για το λόγο ότι προκύπτει άμεσος κίνδυνος για το περιβάλλον μετά την ανίχνευση του χημικού στοιχείου χρωμίου (Cr) σε πολύ μεγάλη συγκέντρωση 1545 μg/l σε υπεδάφιο αγωγό ομβρίων ο οποίος καταλήγει επιφανειακά στο περιβάλλον έξω απο τα όρια της επιχείρησης, σχηματίζοντας μια λίμνη στο έδαφος με συγκέντρωση σε χρώμιο (Cr) 1203 μg/l, και την τόσο σύντομη στη συνέχεια Απόφαση ανάκλησης της προηγούμενης , έρχεται καινούργια Απόφαση η με υπ.αρ. πρωτ. 17609/4-02-2020 για Προσωρινή εκ νέου διακοπή λειτουργίας της επιχείρησης«ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΜΕΤΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΟΥΝΟΦΟΡΩΝ ΔΕΡΜΑΤΩΝ»
Ο λόγος, ως αναφέρει η Απόφαση , είναι ότι προκύπτει άμεσος κίνδυνος για το περιβάλλον μετά την ανίχνευση τετραχλωροαιθυλενίου 207μg/L και του χημικού στοιχείου Χρωμίου (Cr+6) σε συγκέντρωση 7μg/L σε τελικό Φρεάτιο ομβρίων του δεξιού κλάδου και ανίχνευση του χημικού στοιχείου Χρωμίου (Cr+6) σε συγκέντρωση 6μg/L σε τελικό Φρεάτιο ομβρίων του αριστερού κλάδου των αγωγών ομβρίων, οι οποίοι καταλήγουν επιφανειακά στο περιβάλλον έξω από τα όρια της επιχείρησης.
Μετά από επώνυμες μελέτες που τεκμηριώνουν το ότι «η γούνα είναι υπερβολικά μολυσμένη με επικίνδυνες και βλαβερές χημικές ουσίες», μετά τα γεγονότα που επιβεβαιώνουν τα αποτελέσματα των μελετών, μετά την τεράστια κατακραυγή παγκοσμίως σχετικά με την ηθική διάσταση του θέματος, τι άλλο μένει από μία υπεύθυνη Εθνική απόφαση για το πέρασμα επιτέλους στην σταδιακή κατάργηση του παρακμιακού αυτού κλάδου και πέρασμα σε εναλλακτικές δραστηριότητες ανάπτυξης του τόπου?
Είναι επείγουσα η ανάγκη τονίζουμε πάλι και πάλι, η χώρα μας να ακολουθήσει τη λογική και την πρόοδο πέραν των πρόσκαιρων συμφερόντων που έτσι κι αλλιώς είναι αδύνατον να υποστηριχτούν. Ο κλάδος φθίνει με μεγάλη ταχύτητα και το φως του κατεπείγοντος δείχνει την πορεία. Επιβάλλεται το άμεσο πέρασμα στη σταδιακή κατάργηση και στη χώρα μας. Η Ομοσπονδία μας συνεχίζει τον αγώνα κατάδειξης της αλήθειας και του δρόμου προς την Πρόοδο και έπονται ενέργειές της προς αυτή την κατεύθυνση.
Πανελλαδική Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία.