Φυσικό αέριο, φράγματα και αποζημιώσεις στην ατζέντα του Δ. Σαββόπουλου κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα

Σε μια σειρά επαφών που είχε με κυβερνητικούς και υπηρεσιακούς παράγονες στην Αθήνα, για τρέχοντα ζητήματα της Π.Ε. Καστοριάς, αναφέρθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Δημήτρης Σαββόπουλος, σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου προς τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

-Το κυριότερο από αυτά ήταν οι τελευταίες εξελίξεις για το φυσικό αέριο, τα φράγματα Νεστορίου και Διποταμίας καθώς και οι αποζημιώσεις των μηλοπαραγωγών και φασολοπαραγωγών από τον καύσωνα του περασμένου καλοκαιριού.

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Για την παροχή φυσικού αερίου στους Δήμους Άργους Ορεστικού, Καστοριάς και Γρεβενών (υγροποιημένου) από τον σταθμό της Ποριάς, ο αντιπεριφερειάρχης επανέλαβε ότι αυτό τέθηκε στον ενεργειακό σχεδιασμό του ΔΕΣΦΑ, μόλις τον Αύγουστο του 2019 και παρά τις διαβεβαιώσεις της προηγούμενης περιφερειακής αρχής, το έργο δεν προχώρησε.

Ο κ. Σαββόπουλος άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και στον πρώην περιφερειάρχη Θεόδωρο Καρυπίδη, λέγοντας ότι: “Όταν τον Αύγουστο του 2018 είχε γίνει εκείνη η κομματική φιέστα στο Δημαρχείο, με τον κ. Σταθάκη, την κ. Τελιγιορίδου και τον κ. Καρυπίδη, δεν είπαν όλη την αλήθεια, για να μην πω ότι έλεγαν πολλά ψέματα. Όπως ότι μέσα στο 2019 θα σκάβεται όλη η πόλη, όταν δεν είχαν φροντίσει καν να μπει η Καστοριά και το Άργος στον ενεργειακό σχεδιασμό του ΔΕΣΦΑ.
Κάποιοι συνάδελφοι περιφερειακοί σύμβουλοι, έβγαζαν τον Απρίλιο φωτογραφίες από τα βαλβιδοστάσια, που παραμένουν ως έχουν, θέλοντας προφανώς μ΄ αυτή την δημοσιότητα, να παραπλανήσουν τους ψηφοφόρους”.

Για τις επαφές που είχε στην Αθήνα ο Δ. Σαββόπουλος είπε ότι: “Κάναμε δύο συναντήσεις τόσο με την ΔΕΔΑ όσο και με τον ΔΕΣΦΑ, όπου διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα στην τήρηση του χρονοδιογράμματος, σύμφωνα και με την τελευταία επικαιροποιημένη μελέτη, για περισσότερες συνδέσεις στο σύνολο των τεσσάρων πόλεων”.

Για τον χρόνο έναρξης της κατασκευής των δικτύων από την ΔΕΔΑ, ο Δ. Σαββόπουλος διευκρίνισε: “Από την στιγμή που έχει διασφαλιστεί η χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Δ. Μακεδονίας, τον επόμενο μήνα, με εντολή του περιφερειάρχη Γιώργου Κασαπίδη, η διαχειριστική αρχή θα “βγάλει” το μέτρο, με μοναδικό δικαιούχο την ΔΕΔΑ, με το ποσό που αναλογεί να κυμαίνεται στα 11 με 12 εκατ. ευρώ.

Εδώ ο κ. Σαββόπουλος διευκρίνισε ότι υπάρχει συντονισμός στην κατασκευή των έργων ανάμεσα στον ΔΕΣΦΑ που είναι αρμόδιος για τον υποσταθμό της Ποριάς και την ΔΕΔΑ που θα κατασκευάσει τα δίκτυα, με τρόπο ώστε μέχρι το τέλος του 2023 να γίνει εφικτή η παροχή φυσικού αερίου σε Καστοριά, Άργος και Γρεβενά.

ΤΑ ΦΡΑΓΜΑΤΑ

Εκτός από μία προφορική διαβεβαίωση του υφυπουργού Άγροτικής Ανάπτυξης κ. Σκρέκα, ότι οι εργασίες στο Φράγμα Νεστορίου θα ξεκινήσουν γύρω στον Μάϊο, δεν υπάρχει κάτι πιο χειροπιαστό, εφόσον εκκρεμεί η απαίτηση για αποζημίωση της αναδόχου εταιρείας, που κρατάει καθηλωμένο το Φράγμα για περισσότερο από ένα χρόνο!

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Δημήτρης Σαββόπουλος “Θα πρέπει το προσεχές διάστημα να κινηθούμε πιο δυναμικά και θα πρέπει οι υπηρεσίες του υπουργείου, αξιολογώντας την μελέτη συμβατότητας, να προχωρήσουν είτε σ΄ ένα συμβιβασμό με την ανάδοχο εταιρεία για το επιπλέον ποσό είτε να προχωρήσουν στην οριστική λύση της σύμβασης”.

Για το αρδευτικό δίκτυο, ο κ. Σαββόπουλος είπε ότι έχει υπογραφεί η σύμβαση της μελέτης μ΄ ένα μελετητικό γραφείο και πιθανόν να ολοκληρωθεί μέσα σ΄ ενάμυσι χρόνο, με προϋπολογισμό 4,5 εκατ. ευρώ.

Ο Δ, Σαββόπουλος δεν απέκλεισε την συμμετοχή και ιδιωτών στην κατασκευή του υδροηλεκτρικού σταθμού, στα πλαίσια των προγραμμάτων ΣΔΙΤ.

Για το φράγμα και το αρδευτικό της Διποταμίας είπε ότι γίνεται προσπάθεια από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, να ενταχθεί στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων με προύπολογισμό 9 εκατ. ευρώ.

Το αρδευτικό του Γέρμα είναι το μόνο έργο που έχει ενταχθεί από την πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καστοριάς και αναμένεται να υπάρξουν θετικές εξελίξεις ύστερα από τόσα χρόνια.

Τέλος ο αντιπεριφρειάρχης δήλωσε ότι έχει δεσσμευθεί ένα ποσό της τάξης των 4,5 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, για τις αποζημιώσεις των μηλοπαραγωγών και φασολοπαραγωγών της Καστοριάς.