Συνεδρίασε το συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Σιάτιστας με θέμα τη νέα απειλή εγκατάστασης αιολικών σταθμών στο Μπούρινο

Στη Σιάτιστα και στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, την Παρασκευή 31/01/2020 και ώρα 9μ.μ., συνεδρίασε το συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Σιάτιστας με πρώτο θέμα, εκτός ημερήσιας διάταξης, τη «συζήτηση και τη λήψη απόφασης κατά της εγκατάστασης αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Μπούρινο από την εταιρεία «PK ENERGY I.K.E.»»

Το θέμα αιτήθηκε προς συζήτηση και λήψη απόφασης, από την Επιτροπή Αγώνα της Κίνησης Πολιτών Σιάτιστας κατά των Αιολικών στο Μπούρινο.

Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν όλοι οι Σύμβουλοι του Τοπικού Συμβουλίου εκτός του κ. Μάρκου Τέρτη. Ακόμη παρέστησαν, ο Δήμαρχος Βοΐου κ. Ζευκλής Χρήστος, ο κ. Μαγιάγκας Γιώργος, Αντιδήμαρχος Οικονομικών, η κ. Κακάλη Ελένη πρόεδρος της ΔΗΚΕΒΟ, τα μέλη της επιτροπής αγώνα και του Ορειβατικού Συλλογου, οι Πρόεδροι κι οι εκπρόσωποι των Συλλόγων της πόλης μας και πολλοί συμπατριώτες μας.

Την ανάγνωση του εισηγητικού κειμένου της επιτροπής έκανε η σύμβουλος Γράβα Στέλλα, μετά το καλωσόρισμα του προέδρου κ. Σαμαρά Γιώργου.

Στη συνέχεια, πήραν εκ μέρους της επιτροπής αγώνα το λόγο οι κύριοι Μπούρτσος Αθανάσιος και Καραμπατζιάς Μιχαήλ.

Ο πρώτος αναφέρθηκε στις επιπτώσεις που θα έχει το έργο στην χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής αλλά κυρίως στις επιπτώσεις στον υδροφόρο ορίζοντα και στον κίνδυνο υποβάθμισης των πηγών τόσο από την πλευρά του Μεσιού  Νερού,  όσο και από την πλευρά του Δαφνερού, του Εξάρχου αλλά και του Παλαιοκάστρου.

Ο κ. Καραμπατζιάς έκανε αναδρομή στον επιτυχή αγώνα αποτροπής εγκατάστασης αιολικών στο Μπούρινο από την εταιρεία «Ρόκας Αιολική» (2011-2019) και κάλεσε σύσσωμη την κοινωνία της Σιάτιστας να ξανακάνει το ίδιο και τώρα.

Για το θέμα τοποθετήθηκε κι ο Δήμαρχος Boΐου κ. Ζευκλής Χ., ο οποίος σημείωσε πως ήρθε σε επαφή με στελέχη της εταιρείας κι ότι τους μίλησε για την ιδιαιτερότητα της περιοχής, κι έδωσε περισσότερες πληροφορίες για το έργο, όπως το γεγονός ότι η πρόσβαση στους χώρους εγκατάστασης και το σύνολο των δικτύων, σχεδιάζεται να γίνουν από την πλευρά του Δήμου Βοΐου κι όχι από τους άλλους δυο εμπλεκόμενους Δήμους (Αιανής και Βεντζίου). Τόνισε επίσης πως από την πλευρά του θα κάνει όλες εκείνες τις απαιτούμενες ενέργειες ώστε η περιοχή του Μπούρινου να εξαιρεθεί από τέτοιου είδους σχεδιασμούς ως αντιστάθμισμα του γεγονότος ότι  στο Δήμο Βοΐου θα εγκατασταθεί ένας μεγάλος αριθμός ανεμογεννητριών γεγονός που θα τον καταστήσει ένα από τα δυο σημεία σε πανελλήνια κλίμακα με τη μεγαλύτερη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικούς σταθμούς.

 

Τοποθέτηση στο θέμα έκανε το μέλος της επιτροπής αγώνα και πρώην Δήμαρχος Σιάτιστας κ. Ιωάννης Νάκος. Ο κ. Νάκος τόνισε πως η ενταγμένη στο δίκτυο Natura περιοχή του Μπούρινου, θα πρέπει να εξαιρεθεί από σχεδιασμούς εγκατάστασης αιολικών σταθμών κι ότι αυτό θα έπρεπε να γίνει μετά την απομάκρυνση της πρώτης απειλής εγκατάστασης σταθμού από την «Ρόκας Αιολική». Επεσήμανε πως η κοινωνία της Σιάτιστας με επικεφαλής το τοπικό Συμβούλιο και το Δήμο θα πρέπει να αντιδράσει και να αποτρέψει κι αυτό το έργο.

Την ίδια άποψη εξέφρασε ο κ. Δαϊναβάς Μιχάλης, μέλος της επιτροπής, πρώην Αντιδήμαρχος και πρώην πρόεδρος του Ορειβατικού Συλλόγου. Τόνισε πως ο αγώνας θα πρέπει να ξεκινήσει με επικεφαλής το Δήμαρχο, το Τοπικό Συμβούλιο και την επιτροπή αγώνα και να ακολουθήσει  σύσσωμη η κοινωνία της Σιάτιστας. Μίλησε για τη συγκέντρωση υπογραφών αν παραστεί ανάγκη κι αναφέρθηκε στο εχθρικό νομοθετικό πλαίσιο το οποίο επιτρέπει την τοποθέτηση ανεμογεννητριών ακόμη και σε περιοχές Natura.

Τα μέλη του τοπικού, μετά τις τοποθετήσεις, πήραν το λόγο και τάχτηκαν ομόφωνα  κατά της εγκατάστασης αιολικών στο Μπούρινο τονίζοντας την οικολογική αξία της περιοχής και τη σημασία της για τη Σιάτιστα. Επεσήμαναν τέλος την ανάγκη για πιο εκτενή εξέταση του θέματος από κοινού με το Δήμο για την λήψη μέτρων αποτροπής.

Κλείνοντας να πούμε πως οι πρόεδροι των συλλόγων της πόλης μας εξέφρασαν τη στήριξή τους στα μέλη της επιτροπής αγώνα και δήλωσαν πως είναι στη διάθεσή τους για υπογραφή κειμένου διαμαρτυρίας αλλά και για άλλες μορφές  αγώνα.

[pdf-embedder url=”http://www.kastorianiestia.gr/wp-content/uploads/2020/02/Επιπτώσεις-από-την-τοποθέτηση-ανεμογεννητριών-στην-κορυφή-Ντρισινίκος-του-όρους-Μπούρινος-002.pdf” title=”Επιπτώσεις από την τοποθέτηση ανεμογεννητριών στην κορυφή Ντρισινίκος του όρους Μπούρινος (002)”]