Κλείνει οριστικά το λατομείο της “Μακεδνός”; – Ποιός χρεοκόπησε την άλλοτε κερδοφόρα επιχείρηση;

Χωρίς την απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων και με δεδομένη την “παράτυπη” λειτουργία του τα τελευταία πέντε χρόνια, είναι εξαιρετικά δύσκολο να επαναλειτουργήσει, με οποιοδήποτε καθεστώς, το λατομείο της δημοτικής επιχείρησης “Μακεδνός” του Δήμου Καστοριάς!

Αυτό αναφέρουν πηγές της Υπηρεσίας Μεταλλείων του υπουργού Περιβάλλοντος, με τις οποίες εποικοινώνησε η “Καστοριανή Εστία” και επιπροσθέτως τονίζουν ότι δεν έχει γίνει καμια αποκατάσταση του περιβάλλοντος χώρου όλα αυτά τα χρόνια, όπως προβλέπει η αρχική μελέτη. Ενώ το λατομείο βρίσκεται εντός του οικιστικού ιστού και σε κοινή θέα από την πόλη.

Το θέμα της λειτουργίας του λατομείου, που παραμένει ανενεργό λόγω χρεών τους τελευταίους μήνες, ανακινήθηκε πρόσφατα στο Δημοτικό Συμβούλιο Καστοριάς από τον πρόεδρο της “Μακεδνός” Σωκράτη Πέλκα, ο οποίος περιέγραψε με μελλοδραματικό τρόπο την οικονομική κατάσταση της επιχείρησης του λατομείου, αναφέροντας στοιχεία που λίγο – πολύ ήταν γνωστά στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ… αλλά ο ίδιος χρειάστηκε πέντε μήνες για να τα ανακαλύψει!

Ενώ δύο μέρες αργότερα ο ίδιος, με συνέντευξή του σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό “αποκαλύπτει” ότι ο Δήμος Άργος Ορεστικού ενδιαφέρεται σφόδρα να αγοράσει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της (χρεοκοπημένης) επιχείρησης σε ποσοστό 52%.

Μάλιστα ο κ. Πέλκας αφού έπλεξε το εγκώμιο του δημάρχου Πάνου Κεπαπτσόγλου, που υπήρξε διευθυντής της “Μακεδνός” πριν γίνει δήμαρχος επί 20ετία, δήλωσε ευθαρσώς ότι το θέμα της πώλησης των μετοχών “βρίσκεται πάνω στο…. τραπέζι” , γεγονός που επιβεβαίωσε και ο δήμαρχος Άργους Ορεστικού από τον ίδιο ραδιοφωνικό σταθμό .

Το ερώτημα που προκύπτει είναι αν ο πρόεδρος της Μακεδνός κινήθηκε με δική του πρωτοβουλία ή είχε την συγκατάθεση του δημάρχου και των υπολοίπων μελών της δημοτικής αρχής
Και δεύτερον αν το Δ.Σ. της Μακεδνός και ο Δήμος Καστοριάς γνωρίζουν ότι στο “πακέτο” μετοχών που σκέφτονται να παραχωρήσουν στον Δήμο Άργους Ορεστικού, συμπεριλαμβάνονται και οι κερδοφόρες δομές του Ενυδρείου, του Λιμναίου Οικισμού και του καραβιού Ολυμπιάς;

Η Καστοριανή Εστία επικοινώνησε για το συγκεκριμένο θέμα με τον δήμαρχο Καστοριάς Γιάννη Κορεντσίδη, ο οποίος δεν έδωσε καμία κάλυψη στον Σωκράτη Πέλκα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτός κινήθηκε αυτοβούλως και την Δευτέρα με δημόσια δήλωσή του θα διαψεύσει το σενάριο για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου της “Μακεδνός” στον Δήμο Άργους Ορεστικού.

Πάντως μέχρι στιγμής δεν έχουμε καμία επίσημη απάντηση από τον Δήμο Καστοριάς για το μέλλον της “Μακεδνός” και του λατομείου.

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΠΕΛΚΑΣ:
“Ουσιαστικά το λατομείο έχει κλείσει!”

Σύμφωνα με όσα είπε ο πρόεδρος της Μακεδνός Σωκράτης Πέλκας στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, “πρόκειται για ένα πάρα πολύ σοβαρό θέμα, γιατί ουσιαστικά το λατομείο έχει κλείσει”!

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στις δυσκολίες που συναντάει η διοίκηση της επιχείρησης, για να το επαναλειτουργήσει, λέγοντας ότι οι όροι για τη έκδοση νέας άδειας είναι πολύ δύσκολη. Και το κόστος που είναι απλησίαστο για τα οικονομικά δεδομένα της επιχείρησης.

Παράλληλα επέρριψε ευθύνες στην προηγούμενη διοίκηση, η οποία, όπως είπε, αδράνησε να εκδόσει νέα άδεια με απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων, τότε που οι διαδικασίες ήταν πιο απλοποιημένες. Ενώ τώρα απαιτούνται ένα σωρό δικαιολογητικά, όπως μελέτες πυρασφάλειας, σχέδια αντιπληρμμυριά κλπ. για να φτάσουμε στο ίδιο αποτέλεσμα.

Αυτή την στιγμή το λατομείο είναι εκτός λειτουργίας, γιατί η επιχείρηση δεν μπορεί να καλύψει την δαπάνη που απαιτείται για την έκδοση νέας άδειας και ούτε μπορεί να υπογράψει συμβάσεις με δήμους και ιδιώτες εργολάβους, για την προμήθεια υλικών.