Αίτημα των φορέων για επέκταση των μέτρων στην Καστοριά

Θέμα: : «Κήρυξη Π.Ε. Καστοριάς σε Κατάσταση Εκτάκτου Ανάγκης και Άμεση Λήψη Μέτρων για την Αντιμετώπιση της Κατάστασης»

Σε συνέχεια της υπ’ αρίθμ 40686/13-03-2020 επιστολής μας και έχοντας υπόψη ότι:

1 Στην Καστοριά υπάρχουν ήδη επιβεβαιωμένα δεκατέσσερα (14) κρούσματα του ιού COVID-19 (Κορονοϊός) και προφανώς πολλαπλάσια ανεπιβεβαίωτα, δηλ. υψηλό ποσοστό εξάπλωσης σε σχέση με τον πραγματικό πληθυσμό του νομού και πολύ μεγαλύτερο από άλλες περιοχές της χώρας.
2 Έχει δύο (2) θανάτους από τους τέσσερις σε εθνικό επίπεδο, δηλ. ποσοστό 50%.
3. Έχει επτά (7 ) από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του να προέρχονται από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου.
4. Το Γενικό Νοσοκομείο Καστοριάς έχει ήδη ξεπεράσει το όριο αντοχής του, καθώς ένας μεγάλος αριθμός του νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού έχει τεθεί σε «κατ’ οίκον περιορισμό».
5. Την πάγια έλλειψη του προσωπικού του Νοσοκομείου καθώς και την κόπωση που έχει επέλθει σε όλους τους εργαζομένους, γεγονός που καθιστά προβληματική την λειτουργία του και την αποτελεσματική αντιμετώπιση των συνεχώς αυξανόμενων κρουσμάτων που θα χρειαστεί να νοσηλευτεί σε αυτό.
6. Το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της Π.Ε. Καστοριάς είναι γερασμένο ηλικιακά, δηλ. ανήκει στις ευπαθείς ομάδες.
7. Σημαντικός αριθμός ατόμων της περιοχής βρέθηκαν στο Μιλάνο, για επαγγελματικούς σκοπούς, το κρίσιμο διάστημα 20-23 Φεβρουαρίου 2020, η παρουσία μαθητών στο πλαίσιο σχολικής εκπαιδευτικής εκδρομής σε περιοχές της Ιταλίας, όπως επίσης και η συμμετοχή ατόμων από την περιοχή μας σε εκδρομή στους Αγίους Τόπους, κάτι που αποτελεί πιθανή μαζική πρωτογενή εστία μόλυνσης.
8. Την ραγδαία εξέλιξη του φαινομένου.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, εξαιτίας των οποίων έχει προκληθεί μεγάλη αναστάτωση και ανησυχία στους πολίτες, παρά την έως σήμερα ενημέρωση που έχει γίνει από πλευράς μας, για πιστή εφαρμογή και τήρηση των επίσημων οδηγιών των υγειονομικών αρχών της χώρας,

Α Π Α Ι Τ Ο Υ Μ Ε

1. Να κηρυχθεί η Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς σε Κατάσταση Εκτάκτου Ανάγκης και παράλληλα να τεθεί σε Καραντίνα προς αποφυγή εξάπλωση του Κοροναϊού.

2. Να πραγματοποιηθεί άμεση λήψη δειγμάτων και έκδοση αποτελεσμάτων σε όλο το υγειονομικό και διοικητικό προσωπικό του Νοσοκομείου Καστοριάς.

3. Να ενισχυθεί άμεσα τόσο με ιατρικό όσο και με νοσηλευτικό προσωπικό το Γενικό Νοσοκομείο Καστοριάς από άλλες υγειονομικές μονάδες της 3ης Υγειονομικής Περιφέρεια Μακεδονίας (ΥΠΕ).

4. Να διατεθεί άμεσα η αναγκαία οικονομική ενίσχυση του Νοσοκομείου Καστοριάς καθώς και το απαιτούμενο υγειονομικό υλικό και τα μέσα ατομικής προστασίας, έτσι ώστε να αντιμετωπίσει κατάλληλα την κατάσταση.

5. Να επιταχυνθούν οι διαδικασίες προσλήψεων προσωπικού, κατάλληλων ειδικοτήτων, που θα βοηθήσουν τη λειτουργία του Νοσοκομείου.

6. Την άρση του απορρήτου προσωπικών δεδομένων στα επιβεβαιωμένα κρούσματα, έτσι ώστε να γίνεται άμεσα η διαδικασία ιχνηλασιμότητας.

Από πλευράς μας, στο πλαίσιο αποφυγής διασποράς του ιού, σας γνωστοποιούμε ότι από αύριο 16 Μαρτίου 2020, οι υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς και των Δήμων Καστοριάς, Άργους Ορεστικού και Νεστορίου θα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας και τηλεφωνική εξυπηρέτηση των πολιτών, όπου αυτό είναι εφικτό, προκειμένου να αποφευχθεί η άσκοπη μετακίνηση των συμπολιτών μας.

Με την πεποίθηση ότι θα εκτιμηθεί με τη δέουσα προσοχή η κρισιμότητα της κατάστασης, παρακαλούμε για τις ενέργειές σας.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Καστοριάς              Ο Δήμαρχος Καστοριάς

Δημήτρης Σαββόπουλος                                         Γιάννης Κορεντσίδης

Ο Δήμαρχος Άργους Ορεστικού                           Ο Δήμαρχος Νεστορίου

Παναγιώτης Κεπαπτσόγλου                                  Χρήστος Γκοσλιόπουλος

Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καστοριάς

Λάζαρος Παπαδόπουλος

Ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Σύλλογο Καστοριάς

Γαβριήλ Παπαλάμπρος