Χάθηκε στην… μετάφραση της καραντίνας το έκτακτο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας

Το κύριο θέμα της χθεσινής έκτακτης συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας, ήταν η λήψη πρόσθετων μέτρων για τον κορωνιό και η ενίσχυση του Νοσοκομείου Καστοριάς που φάνηκε ανέτοιμο να αντιμετωπίσει τον όγκο των κρουσμάτων.

 

Αλλά στην τελική απόφαση εγκρίθηκε και μάλιστα ομόφωνα, μόνο η αναστολή λειτουργίας της μονάδας 5 της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα, για την κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Ενώ παρέμεινε σε εκκρεμότητα η απόφαση για τα έκτακτα μέτρα στην Καστοριά, επειδή δεν υπήρχε ομοφωνία στην… μετάφραση της έννοιας “καραντίνα” και στη διαφορά που την ξεχωρίζει από τα “έκτακτα μέτρα”!

 

Τελικά έπειτα από έξι ώρες φιλολογικής συζήτησης το περιφερειακό συμβούλιο αποφάνθηκε ότι τα έκτακτα μέτρα αφορούν μόνο φυσικές καταστροφές και δεν προβλέπεται η ενίσχυση των νοσοκομειακών μονάδων.

Ενώ η καραντίνα είναι υγειονομικός όρος και αναφέρεται στον ολικό αποκλεισμό μιας γεωγραφικής περιοχής που έχει επιμολυνθεί από κάποια ιογενή επιδημία.

Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει τα δημοτικά συμβούλια να αποφασίσουν ομόφωνα και να προτείνουν στον περιφερειάρχη να εισηγηθεί στην πολιτική προστασία την επιβολή καραντίνας για τη συγκεκριμένη περιοχή.

Κάτι τέτοιο όμως, θα προκαλούσε τεράστια προβλήματα στην τροφοδοσία των κατοίκων με τρόφιμα και φάρμακα που πρέπει να αναλάβουν οι υποστελεχωμένες συνήθως υπηρεσίες των δήμων.

Όταν αυτό έγινε αντιληπτό από τους τρεις δημάρχους του νομού Καστοριάς, αυτοί άλλαξαν την αρχική τοποθέτησή τους και ζήτησαν από τον περιφερειάρχη, περισσότερες δεσμεύσεις για την ενίσχυση του νοσοκομείου πριν από την οριστική απόφαση.

Ενώ ο δήμαρχος Καστοριάς που αντιμετωπίζει και το μεγαλύτερο πρόβλημα, ζήτησε προθεσμία ολίγων ημερών για να αποφασίσει το δημοτικό συμβούλιο ανάλογα με τις διακυμάνσεις των φαινομένων.

Ειδικά για την περιοχή της Μεσοποταμίας, όπου ο κορονοϊός παρουσιάζει ιδιαίτερη έξαρση, μετά και το σημερινό 6ο θάνατο του 55χρονου από την Οινόη δεν αποκλείεται να επισπεύσουν τις διαδικασίες για να τεθεί η περιοχή σε καραντίνα.