Διάγγελμα Μητσοτάκη: Απαγόρευση κυκλοφορίας από αύριο το πρωί στις 6- έντυπο δήλωσης μετακίνησης

Στη σκιά της ραγδαίας εξάπλωσης του κορονοϊού, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη λήψη νέων έκτακτων περιοριστικών μέτρων.

Σε ισχύ από τις 6 το πρωί της Δευτέρας τίθεται η απαγόρευση κάθε άσκοπης κυκλοφορίας και μετακίνησης πολιτών, την οποία ανακοίνωσε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως είπε ο Πρωθυπουργός, «Στον δρόμο θα μπορούν να βρίσκονται μόνον όσοι κινούνται προς και από την εργασία τους. Αν κατευθύνονται για να προμηθευτούν τρόφιμα και φάρμακα. Αν επισκέπτονται γιατρό ή πρόσωπο το οποίο χρειάζεται φροντίδα. Και, όσοι ασκούνται ατομικά ή ανά δύο ή συνοδεύουν το κατοικίδιό τους. Τέλος, επιτρέπεται η εφάπαξ μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας τους, όσων βρίσκονται σε αστικά κέντρα».

Τόνισε ότι «όποιος κυκλοφορεί, θα πρέπει να έχει οπωσδήποτε μαζί του αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο. Και ο λόγος της μετακίνησής τους θα πρέπει να βεβαιώνεται: Είτε με έγγραφο του εργοδότη του -αν πρόκειται για μισθωτό- είτε με προσωπική υπεύθυνη δήλωση -σε περίπτωση ελεύθερου επαγγελματία ή αυτοαπασχολούμενου. Έχει ήδη υπάρξει μέριμνα ώστε, με απλό και φιλικό για τον πολίτη τρόπο, να μπορεί να λαμβάνεται η σχετική βεβαίωση μέσω διαδικτύου ή με τηλεφωνικό μήνυμα ή ακόμη και να συμπληρώνεται και χειρόγραφα».

πρόστιμο 150 ευρώ για κάθε παράβαση.