Έξαρση των κρουσμάτων αναμένουν οι ειδικοί, πληθαίνουν τα μέτρα

Όλο και περισσότερα γίνονται μέρα με τη μέρα τα προληπτικά μέτρα για τη μείωση της διασποράς από τον κορονοϊό, την ώρα που οι ειδικοί αναμένουν μέσα στις επόμενες ημέρες άνοδο των κρουσμάτων.

Χθες ανακοινώθηκαν 35 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου στη χώρα μας, με το συνολικό αριθμό κρουσμάτων να ανέρχεται σε 387. 11 ασθενείς είναι ανήλικοι, 59 ηλικίας 18-39 χρόνων, 132 ασθενείς ηλικίας 40-64 χρόνων, ενώ οι υπόλοιποι άνω των 65 ετών.

Όπως έγινε γνωστό στην καθιερωμένη ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας για την εξέλιξη του ιού στη χώρα μας από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά και τον εκπρόσωπο της Αριστοτέλους για το νέο κορονοϊό, Καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, 60 πλέον κρούσματα είναι απροσδιόριστης πηγής μετάδοσης. 70 ασθενείς νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 11 διασωληνωμένοι σε νοσοκομεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και των Πατρών. Ο αριθμός των νεκρών έφτασε τους πέντε.

Που πέφτει το βάρος

Πέρα από τη συνεχή έκκληση για αυτοπεριορισμό και ατομική υπευθυνότητα, το βάρος πέφτει σε δύο τομείς: τη διαχείριση όσων έρχονται από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (σημειώνεται πως χθες έδωσαν το πράσινο φως για το κλείσιμο των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για ένα αρχικό διάστημα 30 ημερών, οι ηγέτες των χωρών μελών, υιοθετώντας τις προτάσεις της Κομισιόν για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού), αλλά και η διατήρηση των “αντοχών” του συστήματος υγείας, τόσο σε προσωπικό, όσο και σε υγειονομικό υλικό.

“Αυτό που θέλω να τονίσω είναι η ανάγκη τήρησης αυστηρών μέτρων υγιεινής στο χώρο του σπιτιού και την αποφυγή επαφής των ατόμων αυτών με άτομα αυξημένου κινδύνου και, ει δυνατόν, την απομόνωση σε ειδικό χώρο στο σπίτι, κρατώντας τις αποστάσεις από τους υπόλοιπους που μένουν στο ίδιο σπίτι. Γιατί αυτό; Γιατί αυτή τη στιγμή, όσοι επιστρέφουν από το εξωτερικό, ιδιαίτερα από χώρες με υψηλή τοπική μετάδοση, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, τους χειριζόμαστε σαν να έχουν έρθει σε επαφή με κρούσμα, ό,τι κάνουμε εδώ στις δικές μας επαφές κρουσμάτων, για να περιορίσουμε περαιτέρω πιθανή μετάδοση” εξήγησε ο κ. Τσιόδρας.

Σημειώνεται πως Έλληνες και κοινοτικοί αλλοδαποί μπορούν να εισέρχονται στη χώρα, αλλά τους απευθύνεται ισχυρή σύσταση να παραμείνουν σε οικειοθελή καραντίνα για 14 ημέρες.

Επίσης, ανακοινώθηκε η αναστολή λειτουργίας τακτικών χειρουργείων στις ιδιωτικές δομές υγείας.

“Το σύστημα υγείας είναι πολύ σημαντικό να σταθεί στα πόδια του, να αντιμετωπίσει τον εχθρό. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό αυτό και να τον χειριζόμαστε με τα ύψιστα μέτρα προστασίας. Οι γιατροί, οι περισσότεροι από εμάς, θα εκτεθούμε. Όσο καλύτερα είναι τα μέτρα προστασίας, τόσο λιγοστεύουν οι πιθανότητες” είπε ο κ. Τσιόδρας.

Όσον αφορά τους εργαστηριακούς ελέγχους, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ ένας μαζικός εργαστηριακός έλεγχος ο οποίος δεν γίνεται με τρόπο συγκεκριμένο ενέχει τον κίνδυνο διασποράς του ιού ή και έκθεσης στον ιό από άτομα που έχουν κάτι άλλο, όπως μια κοινή εποχική ίωση ή γρίπη, η οποία συνεχίζεται. Όπως ανέφερε ο κ. Τσιόδρας, γίνεται αυτή τη στιγμή ειδικός σχεδιασμός ενός συστήματος καταγραφής περιστατικών στην κοινότητα, ο οποίος δεν θα ενέχει αυτό τον κίνδυνο και θα γίνεται κατά το δυνατόν σε δειγματοληψία στο σπίτι.

Την ίδια ώρα, η καταγραφή της επιδημίας συνεχίζεται με την παρακολούθηση όλων των περιστατικών για τα οποία έχουμε θετικό έλεγχο, καθώς και ιχνηλάτηση των επαφών τους. Όπως, επίσης, και με την καταγραφή των σοβαρών περιστατικών και των νοσηλευόμενων σε ΜΕΘ.

Βίκυ Κουρλιμπίνη
vicky.kourlibini@capital.gr