Γιαμαρέλλου: 34 νέα κρούσματα του κοροναϊού – Στα 133 συνολικά

Στην αποκάλυψη ότι τα κρούσματα του κοροναϊού στην Ελλάδα αυξήθηκαν από 99 σε 133 την Πέμπτη προχώρησε η λοιμωξιολόγος και ομότιμη καθηγήτρια Παθολογίας του ΕΚΠΑ, Ελένη Γιαμαρέλλου.

Όπως δήλωσε στην εκπομπή «Live News» στο MEGA, η κα Γιαμαρέλλου συμμετείχε στη συνεδρίαση του ΕΟΔΥ και του ειδικής επιτροπής του υπουργείου Υγείας για τον κοροναϊό, όπου και ανακοινώθηκαν 34 νέα κρούσματα του ιού.

Μάλιστα, 10 από τα συνολικά 133 πλέον κρούσματα είναι «ορφανά», δηλαδή δεν ανήκουν στο οικογενειακό ή φιλικό περιβάλλον των κρουσμάτων που γνωρίζαμε εξαρχής.

Η λοιμωξιολόγος εκτίμησε ότι η Ελλάδα έχει εισέλθει πλέον στην τρίτη φάση της εξάπλωσης του κοροναϊού, κατά την οποία παρατηρούνται μικροεπιδημίες «ορφανών» κρουσμάτων.

Προσοχή στην πρόληψη και τις συστάσεις των γιατρών

Σύμφωνα με την κυρία Γιαμαρέλλου τα συμπτώματα που παρουσιάζουν τα νέα κρούσματα είναι ήπια, ενώ τόνισε πως «πρέπει να προλάβουμε».

Ξεκαθάρισε πως η πρόληψη είναι υψίστης σημασίας, αναφερόμενη στο τεστ για τον κοροναϊό, δηλώνοντας πως αν υπάρξει επαφή με κάποιον που νοσεί από τον ιό, το πρώτο βήμα είναι να μείνουμε σπίτι μας για 14 ημέρες.

Η λοιμωξιολόγος επέμεινε οι πολίτες να ακούνε τις οδηγίες των αρχών και των επιστημόνων, δίνοντας ως παράδειγμα προς αποφυγή τους ασθενείς στην Αμαλιάδα οι οποίοι «θεώρησαν υπερβολή τον γιατρό που τους συνέστησε να μείνουν 14 μέρες στο σπίτι».

Τα παιδιά διασπείρουν τον ιό

Η Ελένη Γιαμαρέλλου δήλωσε ότι τα παιδιά μπορούν να είναι ασυμπτωματικοί φορείς του κοροναϊού, καθώς έρευνες έχουν δείξει ότι μόνο 2 στα 10 νοσούν. Έτσι, τα παιδιά μπορούν να διασπείρουν τον ιό, ειδικά στους μεγαλύτερους σε ηλικία.

Για αυτόν τον λόγο έκλεισαν τα σχολεία, καθώς στόχος είναι να γίνει σταδιακή διασπορά των κρουσμάτων στον χρόνο, έτσι ώστε να μην φορτωθεί το εθνικό σύστημα υγείας με τεράστιο αριθμό ασθενών.

in.gr