52741477_303

Η Καστοριά, ο κορωνοϊός και οι “μαϊντανοί” της ενημέρωσης

Η ενημέρωση, όπως και η υγεία, είναι κοινωνικό αγαθό.

Ειδικά στις μέρες που ζούμε το ένα έγινε συνάρτηση του άλλου.

Γιατί όπως αποδείχθηκε στην καθημερινή πρακτική, αν από την αρχή υπήρχε στην Καστοριά υπεύθυνη ενημέρωση των πολιτών από τους αρμόδιους, ίσως ο κορωνοϊός να είχε περιοριστεί σε ελεγχόμενα επίπεδα και να μην απειλούσε με κατάρρευση του τοπικό νοσοκομείο.

Αντίθετα είδαμε, μετά το πρώτο κρούσμα, μία ανεπίτρεπτη μυστικοπάθεια από την πλευρά της διοίκησης του νοσοκομείου που έβαλε σε υποψίες πολύ κόσμο και πυροδότησε σενάρια για τον φορέα που μετέδωσε τον ιό σε αυτό.

Κι ενώ θα περίμενε κάποιος να συσταθεί άμεσα ένα συντονιστικό όργανο εντός του νοσοκομείου, που θα απομονώσει τους ταξιδιώτες από Ιταλία και Αγίους Τόπους και θα ενημερώνει καθημερινά και υπεύθυνα τον κόσμο για την πορεία της νόσου στον νομό, είδαμε ξαφνικά να κάνουν παρέλαση σε κανάλια και sites, δεκάδες αυτόκλητοι… Τσιόρδες, εντός και εκτός των τειχών του νοσοκομείου και να καταθέτουν με περισπούδαστο ύφος, την δική τους εκτίμηση για την εξάπλωση του κορωνιού σε καθημερινή βάση. Έχοντας βέβαια στο πίσω μέρος του μυαλού τους, να κεφαλαιοποιήσουν την οποία αναγνωρισιμότητα που θα αποκτήσουν τώρα,  στις προσεχείς εθνικές ή τοπικές εκλογές.

Και επειδή “ο λύκος στην αντάρα χαίρεται”, δεν ήταν λίγοι αυτοί που εκμεταλλεύτηκαν στην ομίχλη του διαδικτύου, για να παίξουν με την αγωνία του κόσμου για ενημέρωση, προς ίδιον όφελος.

Φτάσαμε δε στο σημείο, τοπικά μέσα ενημέρωσης να αναπαράγουν ειδήσεις που αφορούν την Καστοριά από τα μέσα της Κοζάνης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στη δυνατότητα έγκαιρης και έγκυρης ενημέρωση.

Κάποτε ο Ουίνστον Τσώρτσιλ είχε δηλώσει ότι “ο πόλεμος είναι πολύ μεγάλη υπόθεση, για να την εμπιστευτούμε στους στρατηγούς”! Τηρουμένων των αναλογιών, θα μπορούσαμε να πούμε ότι η ενημέρωση είναι πολύ μεγάλη υπόθεση, για να την εμπιστευτούμε στους πολιτικούς. Ειδικά την ενημέρωση σε ζητήματα δημόσιας Υγείας, που προσφέρονται για πολιτική εκμετάλλευση!

 

Αδιάψευστη απόδειξη για αυτό αποτελούν οι ετεροχρονισμένες δηλώσεις του περιφερειάρχη Γιώργου Κασαπίδη που κατονόμασε δημόσια και απερίσκεπτα ως “φορέα” του ιού στο Νοσοκομείο της Καστοριάς τον άτυχο 53χρονο εργαζόμενο. Ή ο ξαφνικός θάνατος της 41χρονης από τα Κορέστεια που ακόμα δεν μάθαμε τις συνθήκες κάτω από τις οποίες υπέκυψε, ενώ κάποιοι δεν δίστασαν να τον αποδώσουν αποκλειστικά σε “υποκείμενα νοσήματα”!

Φαίνεται όμως ότι ο νόμος για “διασπορά ψευδών ειδήσεων” αφορά μόνο τους δημοσιογράφους και όχι τους πολιτικούς!

Αυτοί βρίσκονται μονίμως στο απυρόβλητο…

 

Δημήτρης Ιατρίδης


Η ΚΑΣΤΟΡΙΑΝΗ ΕΣΤΙΑ

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

ΜΕΛΟΣ Ε.Ι.Ε.Τ.

ΚΩΔΙΚΟΣ ΕΝΤΥΠΟΥ 2242

ΕΔΡΑ Κορυτσάς 17, Τ.Κ. 52100 Καστοριά

Τηλ. & FAX: 2467027935

email: kasestia@otenet.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ – ΕΚΔΟΤΗΣ – ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ

Δημήτρης Ιατρίδης


Βρείτε μας στο facebook

Βρείτε μας στο twitter

Βρείτε μας στο instagram


ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ ΕΝΤΥΠΟΥ

ΤΙΜΗ ΦΥΛΛΟΥ: 1 €

ΕΤΗΣΙΕΣ ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ: Εντός νομού 30€/ εκτός νομού 60€/

Δήμων – Κοινοτήτων – Οργανισμών – Τραπεζών 90€

ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ: Ευρώπη 100€/ ΗΠΑ 120$/ Αυστραλία 130$/ Καναδά 120$

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ: Δημοσίου 2€/εκατοστό

Δημοσίου που επιβαρύνουν ιδιώτες 5€/εκατοστό

(κοινή υπουργική απόφαση 2/28783Α/9-9-2005)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ: Σύμφωνα με τον κατάλογο

Τα ενυπόγραφα άρθρα και σχόλια εκφράζουν τις απόψεις ων συντακτών τους, οι οποίοι φέρουν και αποκλειστική ευθύνη.Newsletter

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο

Και μείνετε ενημερωμένοι για ότι συμβαίνει στο νομό μας και όχι μόνο


Κατηγορίες