coronavirus_hospital
15 Μαρτίου 20201min0

Κοροναϊός: Μεταδοτικοί και οι νεκροί – Τι προβλέπεται για την ταφή

Σε ειδικά αδιάβροχα, πλαστικά σάβανα, ερμητικά κλεισμένα, προβλέπεται να παραδίδονται οι σοροί όσων έχουν χάσει τη ζωή τους από κορωνοϊό, καθώς δυνητικά είναι μεταδοτικοί

Ουδείς γνωρίζει πόσο μπορεί να ζήσει ο κορονοϊός μέσα στο σώμα ενός νεκρού, γι’ αυτό και λαμβάνονται αυστηρά προληπτικά μέτρα και σε αυτήν την περίπτωση, προκειμένου να μη μεταδοθεί. Και αφού ο ιός μπορεί να επιβιώσει ακόμη και σε μεταλλικές επιφάνειες, είναι επόμενο να παραμένει στον ξενιστή του, δηλαδή στον νεκρό, για εύλογο χρονικό διάστημα. Ετσι, το πρώτο μέτρο που λαμβάνεται για τους νεκρούς από κορονοϊό είναι να μη γίνεται νεκροτομή.

«Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί τρεις νεκροτομές, κι αυτές στην Κίνα, τα δεδομένα των οποίων έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά. Δεν ενδείκνυται να γίνονται, αν γίνουν όμως, υπάρχουν αυστηροί κανόνες. Προς το παρόν, το μόνο που γίνεται είναι η σορός να μπαίνει σε ειδική σακούλα και να παραδίδεται», εξηγεί στο Protagon ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας, Γρηγόρης Λέων. Χωρίς νεκροφίλημα Το μόνο που προβλέπεται από τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες είναι να βλέπουν τα μέλη της οικογένειας τον νεκρό τη στιγμή της παραλαβής. Κι αυτό για λόγους αναγνώρισης του νεκρού. Καμία άλλη επαφή δεν επιτρέπεται. Αυτό σημαίνει ότι οι διαδικασίες αποχαιρετισμού του νεκρού από τα αγαπημένα του πρόσωπα θα γίνονται μόνο εξ αποστάσεως και φυσικά δεν θα επιτρέπεται ούτε το νεκροφίλημα, ούτε άλλου είδους επαφή, όπως άγγιγμα χεριού κ.λπ.

Σε περίπτωση νεκροτομής, το νεκρό σώμα τοποθετείται μέσα σε διπλό ειδικό, πλαστικό, αδιάβροχο σάβανο (σακούλα), το οποίο είναι ερμητικά κλεισμένο και μετά στο φέρετρο, το οποίο είναι σφραγισμένο. Δεν ανοίγει, δεν αφαιρείται σε καμία περίπτωση και η επιφάνεια του δεύτερου σάκου καθαρίζεται επίσης με χλωρίνη. «Ολα τα νεκρά σώματα δυνητικά μπορεί να είναι μολυσματικά. Με στόχο την ελαχιστοποίηση της μετάδοσης επιβεβαιωμένου ή όχι μεταδοτικού νοσήματος, η διαχείριση των νεκρών σωμάτων πρέπει να γίνεται πάντα με αυστηρή τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας», αναφέρει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Η ΚΑΣΤΟΡΙΑΝΗ ΕΣΤΙΑ

Τηλ. & FAX: 2467027935

email: kasestia@otenet.gr


Βρείτε μας στο facebook

Βρείτε μας στο twitter

Βρείτε μας στο instagram


ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ ΕΝΤΥΠΟΥ

ΤΙΜΗ ΦΥΛΛΟΥ: 1 €

ΕΤΗΣΙΕΣ ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ: Εντός νομού 30€/ εκτός νομού 60€/

Δήμων – Κοινοτήτων – Οργανισμών – Τραπεζών 90€

ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ: Ευρώπη 100€/ ΗΠΑ 120$/ Αυστραλία 130$/ Καναδά 120$

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ: Δημοσίου 2€/εκατοστό

Δημοσίου που επιβαρύνουν ιδιώτες 5€/εκατοστό

(κοινή υπουργική απόφαση 2/28783Α/9-9-2005)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ: Σύμφωνα με τον κατάλογο

Τα ενυπόγραφα άρθρα και σχόλια εκφράζουν τις απόψεις ων συντακτών τους, οι οποίοι φέρουν και αποκλειστική ευθύνη.Newsletter

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο

Και μείνετε ενημερωμένοι για ότι συμβαίνει στο νομό μας και όχι μόνο

[contact-form-7 id=”2056″ title=”Newsletter form”]

Κατηγορίες