d5bbe98a836b4334ab181762aa31c18e

Ταμεία: Aντίστροφη μέτρηση ενός μήνα για επανένταξη στις 120 δόσεις

Λιγότερο από ένα μήνα έχουν στη διάθεση τους εργοδότες και αυταπασχολούμενοι, οι οποίοι έχασαν τη ρύθμιση των 120 δόσεων για χρέη στα ταμεία, προκειμένου να επανενταχθούν σ΄αυτή.

Με διάταξη η οποία προβλέπεται στο νέο ασφαλιστικό νόμο Βρούτση –ο οποίος δημοσιεύθηκε προχθές στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ) – δίδεται η δυνατότητα υποβολής αίτησης επανενεργοποίησης των 120 δόσεων για όσους την έχασαν, μη καταβάλλοντας 2 δόσεις  της ρύθμισης ή τις τρέχουσες εισφορές.

Η σχετική αίτηση μπορεί να υποβληθεί έως τις 31/3 και όχι έως τις 31/5 όπως προέβλεπε προηγούμενη διάταξη που είχε η περάσει η παρούσα κυβέρνηση.   Μπορούν να κάνουν τέτοιο τόσο οι εργοδότες με οφειλές στο τέως ΙΚΑ, όσο και οι αυταπασχολούμενοι οφειλέτες στον τέως ΟΑΕΕ και το τέως ΕΤΑΑ, αλλά και του τέως ΟΓΑ.

Για να επανενταχθούν στη ρύθμιση, οι εν λόγω οφειλέτες θα πρέπει να καταβάλλουν, από τη χρονική στιγμή που σταμάτησαν να πληρώνουν, όλες τις δόσεις τις οποίες δεν κατέβαλλαν, μαζί και τις απλήρωτες τρέχουσες εισφορές.

Μέχρι την ίδια προθεσμία, θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση ένταξης στη ρύθμισης όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες κατοχύρωσαν έως και την   7/10/2019 το σχετικό δικαίωμα, αλλά δεν έχουν υποβάλλει έως τώρα τη σχετική αίτηση.

Η κατοχύρωση αυτή έγινε, κατά βάση, μέσω της υποβολής αιτήματος προσδιορισμού των ασφαλιστικών οφειλών μέχρι την προαναφερθείσα ημέρα του περασμένου Οκτωβρίου. Αίτηση ένταξης μπορούν να κάνουν αποκλειστικά και μόνο οι οφειλέτες του τέως ΟΑΕΕ και του τέως ΕΤΑΑ.

Υπενθυμίζεται πως η ρύθμιση των ληξιπροθέσμων οφειλών αποτελεί, μαζί με την καταβολή των τρεχουσών εισφορών, απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου ένας επαγγελματίας να έχει ασφαλιστική ικανότητα και ασφαλιστική ενημερότητα. O “κανόνας” αυτός ισχύει και με βάση το νέο σύστημα ελεύθερης επιλογής εισφορών το οποίο έχει τεθεί σε εφαρμογή από την περασμένη Παρασκευή, δηλαδή από την επομένη μέρα της ψήφισης του νομοσχεδίου Βρούτση.  Υπενθυμίζεται πως από 28/2 έχει ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας. Η προθεσμία την οποία έχουν οι επαγγελματίες, όπως και όλοι οι μη μισθωτοί για την σχετική επιλογή λήγει στις 12/3. Έπειτα, θα έχουν άλλες 8 μέρες να καταβάλλουν τις πρώτες μηνιαίες εισφορές, αυτές του Ιανουαρίου 2020.

capital.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Η ΚΑΣΤΟΡΙΑΝΗ ΕΣΤΙΑ

Τηλ. & FAX: 2467027935

email: kasestia@otenet.gr


Βρείτε μας στο facebook

Βρείτε μας στο twitter

Βρείτε μας στο instagram


ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ ΕΝΤΥΠΟΥ

ΤΙΜΗ ΦΥΛΛΟΥ: 1 €

ΕΤΗΣΙΕΣ ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ: Εντός νομού 30€/ εκτός νομού 60€/

Δήμων – Κοινοτήτων – Οργανισμών – Τραπεζών 90€

ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ: Ευρώπη 100€/ ΗΠΑ 120$/ Αυστραλία 130$/ Καναδά 120$

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ: Δημοσίου 2€/εκατοστό

Δημοσίου που επιβαρύνουν ιδιώτες 5€/εκατοστό

(κοινή υπουργική απόφαση 2/28783Α/9-9-2005)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ: Σύμφωνα με τον κατάλογο

Τα ενυπόγραφα άρθρα και σχόλια εκφράζουν τις απόψεις ων συντακτών τους, οι οποίοι φέρουν και αποκλειστική ευθύνη.Newsletter

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο

Και μείνετε ενημερωμένοι για ότι συμβαίνει στο νομό μας και όχι μόνο

[contact-form-7 id=”2056″ title=”Newsletter form”]

Κατηγορίες