Ξεκινούν έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ για κρούσματα από τον κορονοϊό

Δύο στόχους καίριας σημασίας για τη διαφύλαξη της δημόσιας Υγείας αρίθμησε κατά τη χθεσινή ενημέρωση για την

 

εξάπλωση του κορονοϊού στη χώρα μας ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας: ο πρώτος είναι να προφυλάξουμε τους πολίτες που ανήκουν σε ευπαθείς κατηγορίες (ηλικιωμένοι, πολίτες με καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτη, προβλήματα στο αναπνευστικό κ.ά) και ο δεύτερος να νοσήσουν ταυτόχρονα όσο το δυνατόν λιγότεροι.

Στο πλαίσιο αυτό ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ξεκινά διευρυμένο πρόγραμμα ελέγχων, ώστε να μην γίνεται διασπορά της νόσου σε όλη την επικράτεια. Το πρόγραμμα θα αφορά τόσο επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, όσο και κρούσματα με συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού στην κοινότητα.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο κ. Τσιόδρας, το πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο κατηγορίες ατόμων. Η πρώτη είναι άτομα στην κοινότητα που έχουν γριπώδη συνδρομή, (βήχας και πυρετός), άρα κλινική εικόνα συμβατή με τη νόσο. Αυτοί θα λαμβάνουν οδηγίες να μένουν σπίτι και να μην επισκεφτούν κάποιο νοσοκομείο ώστε να μην μεταδώσουν τη νόσο.

Ήδη έχει προβλεφθεί η διαδικασία με κλιμάκια σε όλη τη χώρα που θα παίρνουν δειγματοληπτικά δείγματα και που θα ελέγχονται, ώστε να καταγράφεται ακόμα καλύτερα η πορεία της επιδημίας στη χώρα μας.

Η δεύτερη κατηγορία ανθρώπων, όπως εξήγησε ο κ. Τσίοδρας θα αφορά επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, ώστε γρήγορα με τη βοήθεια και της Πολιτικής Προστασίας να ιχνηλατούνται τα περιστατικά και να διακόπτονται περαιτέρω κύκλοι μετάδοσης στην κοινότητα στη χώρα μας. Τα στοιχεία που θα συλλέγονται αναμένεται να δώσουν μια σαφέστερη εικόνα για την εξέλιξη της επιδημίας στη χώρα μας.

Αυξάνεται η διασπορά

Χθες ανακοινώθηκαν 46 νέα κρούσματα στην Ελλάδα με το συνολικό αριθμό να ανέρχεται πλέον σε 464. Εντούτοις θεωρείται πως τα πραγματικά κρούσματα μπορεί να φτάνουν τις τρεις χιλιάδες.

72  από τα κρούσματα έχουν απροσδιόριστη πηγή μετάδοσης. Όπως αναφέρθηκε ακόμη, 78 ασθενείς νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 16 είναι διασωληνωμένοι σε νοσοκομεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και των Πατρών. Ο μέσος όρος ηλικίας των νοσηλευόμενων είναι τα 68 έτη και των διασωληνωμένων συμπολιτών μας είναι τα 69 έτη.

Τα περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα εξακολουθούν να είναι στην Αθήνα, ενώ συνεχίζονται να ελέγχονται εκατοντάδες δείγματα κάθε μέρα για την παρουσία του νέου ιού. Τέλος 19 από τα κρούσματα έχουν ήδη πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο.

Βίκυ Κουρλιμπίνη

Vicky.kourlibini@capital.gr