Άρση μέτρων: 11Μαϊου τα σχολεία, πότε ανοίγουν τα μαγαζιά

Η άρση των μέτρων της καραντίνας, το άνοιγμα των σχολείων, αλλά και τι θα γίνει με τα μαγαζιά βρίσκονται στην επικαιρότητα όσο πληριάζουμε προς τις επίσημες ανακοινώσεις και τις κρίσιμες ημερομηνίες της 4ης Μαΐου, ενδεχομένως και της 11ης Μαΐου.

Η άρση των μέτρων θα είναι μια δύσκολη διαδικασία που θα τραβήξει, όπως όλα δείχνουν, μέχρι τα μέσα Ιουνίου, ενώ ακόμη δεν έχουν αποφαιστεί πολλές λεπτομέρειες για την ανακοίνωση του σχεδίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει μια λίστα με τα βήματα που θα γίνουν, η οποία και διαμορφώνεται διαρκώς, γίνονται αλλαγές, ενώ σήμερα αναμένονται κρίσιμες συσκέψεις και εισηγήσεις για τα σχολεία.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες φαίνεται ότι στις 4 Μαΐου θα ανοίξουν μικρά καταστήματα λιανεμπορίου, ίσως τελικά και κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής. Σημειώνεται ότι όλα αυτά αποτελούν σχεδιασμούς και οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί.

Σε κάθε περίπτωση το άνοιγμα δεν θα θυμίζει τη λειτουργία των καταστημάτων προ κορονοϊού.

Είναι βέβαιο ότι το άνοιγμα θα συνοδευτεί από συγκεκριμένα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, όπως η χρήση μάσκας και η εξυπηρέτηση συγκεκριμένου αριθμού πελατών.

Ένα ζήτημα που απασχολεί τους λοιμωξιολόγους, την κυβέρνηση και τους γονείς έχει να κάνει με τα σχολεία.

Οι εισηγήσεις είναι πολλές και αυτή τη στιγμή είναι δεδομένο ότι θα ανοίξουν τα σχολεία για την τρίτη Λυκείου. Μάλιστα δεν αποκλείεται αυτό να γίνει στις 11 Μαϊου.

Άγνωστο είναι τι θα γίνει με τις άλλες τάξεις του Λυκείου και τα Γυμνάσια, τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά.

Η δεύτερη πρόταση για τα σχολεία προβλέπει ότι θα επαναλειτουργήσουν σταδιακά – διαδοχικά, δηλαδή, έως τα τέλη Μαΐου – πρώτα τα Γυμνάσια και μετά τα Δημοτικά.

Η επιστροφή στην κανονικότητα με κλειστά σχολεία μοιάζει αδύνατη, αφού από τη μία πλευρά οι ηλικιωμένοι δεν πρέπει να φροντίζουν τα παιδιά, από την άλλη αν αρχίσει να λειτουργεί η οικονομία οι γονείς θα πρέπει να βρουν λύσεις.

Καφετέριες, εστιατόρια και ταβέρνες αναμένεται να ανοίξουν επίσης τον Μάιο με τραπέζια έξω.

Η εισήγηση προβλέπει περιορισμένο αριθμό τραπεζοκαθισμάτων ώστε να υπάρχουν οι κατάλληλες αποστάσεις και η τοποθέτηση τους μόνο στον εξωτερικό χώρο των καταστημάτων.

Το σχέδιο της κυβέρνησης περιλαμβάνει ειδική μέριμνα για άτομα άνω των 65 ετών και όσους πάσχουν από σοβαρά νοσήματα.

Εκτιμάται ότι θα παραταθεί για τις συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών ο περιορισμός στις μετακινήσεις, ώστε να προστατευθούν. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που το sms στο 13033 θα παραμείνει στη ζωή μας για αρκετό καιρό ακόμα. Τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Ιουνίου θα απαιτείται για την μετακίνηση η χρήση του sms με αλλαγές όμως.

Σήμερα συνεδριάζει η επιτροπή των 28 λοιμωξιολόγων για να συζητήσει τις τελικές προτάσεις προς την κυβέρνηση.

Θα υπάρξει «και ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής μας, η οποία εισηγείται για κάποια από αυτά τα καίρια θέματα, ιδιαίτερα αυτά που αφορούν τη Δημόσια Υγεία, όπως παραδείγματος χάρη, η επέκταση των κριτηρίων για τους εργαστηριακούς ελέγχους, μεταξύ άλλων». Σχετικά με τα σχολεία, για τα οποία αυτές τις μέρες γίνεται πολύ μεγάλη συζήτηση, ο καθηγητής τόνισε «πως η επιστημονική μας Επιτροπή θα εισηγηθεί και για αυτό το θέμα προς την ηγεσία του Υπουργείου, πάντα με γνώμονα τη Δημόσια Υγεία και την προστασία των παιδιών – που ανήκουν, όπως ξέρετε, στις μη ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, ευτυχώς για όλους μας, και κινδυνεύουν λιγότερο – των γονιών, των δασκάλων και τυχόν ευπαθών ομάδων στον οικογενειακό κύκλο».

«Πρέπει να τονίσω όμως εδώ, ότι καθοριστική στην επόμενη φάση θα είναι η σχολαστική από όλους μας, επιτήρηση της υγείας μας και αυστηρή τήρηση από όλους μας των κανόνων υγιεινής», κατέληξε ο ίδιος.

ieidiseis.gr