Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
Αρχική Ελλάδα Ειδήσεις Ιερά Σύνοδος: Δεκτή η λειτουργία των εκκλησιών από 17 Μάιου, αδιαπραγμάτευτη η...

Ιερά Σύνοδος: Δεκτή η λειτουργία των εκκλησιών από 17 Μάιου, αδιαπραγμάτευτη η Θεία Κοινωνία

Τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου επαναφέρυν το θέμα της Θείας Κοινωνίας τονίζοντας ότι «ότι το ζήτημα περί του Ιερού Μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας και της

Θείας Κοινωνίας τυγχάνει αδιαπραγμάτευτο» αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο από τις 17 Μαΐου να τελείται το μυστήριο.

ΗΔιαρκής Ιερά Σύνοδος «υποδέχεται με ελπίδα το διάγγελμα του πρωθυπουργού τον οποίον συγχαίρει για τις ευχαριστίες τις οποίες εξέφρασε δημοσίως προς την Εκκλησία της Ελλάδος και σύμπαντα τον Ιερό Κλήρο και τον ευσεβή Λαό Αυτής, αναγνωρίζοντας έτσι την συμβολή του στην αντιμετώπιση της πανδημίας», τονίζεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας της.

Επιπλέον, υπογραμμίζεται ότι η Εκκλησία επεξεργάζεται ήδη προτάσεις, οι οποίες προέρχονται από τα συμπεράσματα της Επιστημονικής Επιτροπής, τις οποίες θα αποσαφηνίσει κατά τη συνεδρίαση της 12ης Μαΐου και θα τις καταθέσει στην Πολιτεία, προκειμένου να ισχύσουν από την Κυριακή 17η Μαΐου, όταν οι πιστοί θα επανέλθουν υπό όρους στην κοινή λατρεία στις εκκλησίες. «Στην Ορθοδοξία δεν υπέχει ατομική λατρεία. Διότι η λατρεία ανήκει στον Άγιο Τριαδικό Θεό. Στην Παναγία και τους Αγίους υπάρχει σεβασμός και τιμή, όχι λατρεία. Η Αγία Εκκλησία είναι το σώμα του Χριστού. Μπορεί το κεφάλι να πει ότι δεν χρειάζεται το σώμα; Είμαστε όλοι μαζί. Η ενότητα εκφράζεται στη λατρεία της Εκκλησίας και βιώνεται με το αποτέλεσμά της. Γι’ αυτό έχουμε τα θαύματα. Την πίστη μας», υπογράμμισε, επ’ αυτού του θέματος, ο εκπρόσωπος Τύπου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου Στέφανος, μετά τη λήξη της συνεδρίας.

Επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, στο ανακοινωθέν, η ομόφωνη απόφαση της ΔΙΣ για μη σύγκληση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, αφού ήδη η κυβέρνηση έχει αποδεχθεί το αίτημα για άνοιγμα των ναών, ενώ δεν παραλείπει να αναφερθεί ξανά στο ζήτημα της Θείας Κοινωνίας το οποίο χαρακτηρίζει «αδιαπραγμάτευτο».

«Ας αποδείξει κάποιος ότι μεταδίδεται μέσω της μετάληψης. Αλλά αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Έχουμε περιπτώσεις κληρικών που κατέλυαν τη Θεία Κοινωνία και δεν υπέστησαν τίποτε. Ακόμη και σε οποιαδήποτε πανδημία», τόνισε σχετικά ο μητροπολίτης Φιλίππων.

Μεταξύ άλλων, η ΔΙΣ αποφάσισε να άρει το εμπάργκο στους αρχιερείς που ήθελαν να τοποθετηθούν δημοσίως, προτρέποντάς τους, όμως, όταν επιθυμούν να αποταθούν προς Δημόσιες Αρχές να το πράττουν «κατά την εκκλησιαστική τάξη και δεοντολογία, μέσω της Ιεράς Συνόδου».

Τέλος, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος σε σχόλιό της για την κριτική εναντίον των αποφάσεών της «από ορισμένους αδελφούς χριστιανούς, Κληρικούς και λαϊκούς, όσο και από εκπροσώπους Μέσων Ενημερώσεως, ακόμη και Κοινοβουλευτικών Κομμάτων, οι οποίοι, είτε από άγνοια είτε από κακή πληροφόρηση ή παρεξήγηση, χρησιμοποίησαν τον προσφιλή και εύκολο τρόπο της συκοφαντίας, της μυθοπλασίας και των ύβρεων» τους καλεί να αποκαταστήσουν την αλήθεια.

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στη μεγάλη αίθουσα της Ιεραρχίας, με αυστηρά μέτρα υγιεινής και τις προβλεπόμενες αποστάσεις ασφαλείας.

Το ανακοινωθέν της ΔΙΣ

«Εκφράζει την χαρά Της διότι ο κύριος Πρωθυπουργός έτεινε «ευήκοον ους» στην από 22 Απριλίου 2020 επιστολή του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, ο οποίος με έναγχο αγωνία τού μετέφερε την κοινή πεποίθηση του Σώματος της Ιεραρχίας, του Ιερού Κλήρου και του ευσεβούς Λαού, ότι έφθασε καιρός για την «υπό όρους» προσέλευση πιστών στους Ιερούς Ναούς και τις Ιερές Μονές της Εκκλησίας της Ελλάδος τόσο για προσκύνημα, όσο και για συμμετοχή στις Ιερές Ακολουθίες, το ιερώτατο Μυστήριο της Θείας Λειτουργίας και τα λοιπά Ιερά Μυστήρια και γι’ αυτό ο κ. Πρωθυπουργός απεφάσισε την σταδιακή επιστροφή των πιστών στους Ιερούς Ναούς και στην Λατρεία της Εκκλησίας.

– Ασφαλώς, η Ιερά Σύνοδος επιθυμούσε και ανέμενε την επιστροφή των πιστών στην Θεία Λατρεία από την πρώτη ημέρα της «σταδιακής επιστροφής στην κανονικότητα» (4.5.2020), όπως είχε η Ίδια ζητήσει. Κατόπιν πολλής συζητήσεως, όμως, απεφάσισε να αποδεχθεί την απόφαση των οργάνων της Πολιτείας για πλήρη επιστροφή υπό όρους των πιστών στους Ιερούς Ναούς από την Κυριακή 17 Μαΐου 2020, εκλαμβάνοντας και χρησιμοποιώντας το διάστημα αυτό ως δυνατότητα καλύτερης προετοιμασίας, υπό τις παρούσες υγειονομικές συνθήκες και προϋποθέσεις, για τον προγραμματισμό τελέσεως των ιερών Ακολουθιών με την συμμετοχή των πιστών.

– Επαναβεβαιώνει την παγία θέση Της, ότι η Εκκλησία της Ελλάδος στέκεται πάντοτε ηθικώς και υλικώς στο πλευρό της Ελληνικής Πολιτείας και θα συνεχίσει να Την συνδράμει με όλες Της τις δυνάμεις και τα μέσα σε κάθε ζήτημα που αφορά στον Ελληνικό Λαό. Προς τούτο, σύμφωνα με το διάγγελμα του κυρίου Πρωθυπουργού, περί συμμετοχής των πιστών στην Θεία Λατρεία «με αυστηρούς κανόνες που θα συμφωνηθούν με την Ιερά Σύνοδο και την επιστημονική κοινότητα», επεξεργάζεται ήδη προτάσεις, οι οποίες προέρχονται από τα συμπεράσματα της Επιστημονικής Εποτροπής, τις οποίες αφού συνέλθει και πάλι κατά τον μήνα Μάιο, θα καταθέσει προς την Πολιτεία, προκειμένου να ισχύσουν από την Κυριακή 17η Μαΐου 2020, οπότε και οι πιστοί θα επανέλθουν υπό όρους στην κοινή Λατρεία εντός των Ιερών Ναών.

– Από την Δευτέρα 11 Μαΐου 2020, οι Υπηρεσίες της Ιεράς Συνόδου, της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και των Ιερών Μητροπόλεων θα επανέλθουν στην κανονική ημερήσια λειτουργία τους, σύμφωνα με τους όρους και τους κανόνες υγιεινής που έχει θεσπίσει η Πολιτεία, ως προς την ασφαλή και εν υγεία λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών.

– Αίρεται η προγενέστερη Απόφαση της Ιεράς Συνόδου περί αποχής Αρχιερέων, Ιερέων, Διακόνων και Μοναχών από εμφανίσεις και δημόσιες δηλώσεις στα Μέσα Γενικής Ενημερώσεως και το Διαδίκτυο, η οποία είχε ως μοναδικό στόχο, όπως εξ αρχής τονίσθηκε, την ύπαρξη «ενιαίας φωνής» της ποιμαίνουσας Εκκλησίας προς την κοινωνία.

Παρακαλούνται, όμως, και πάλι όλοι οι Αρχιερείς της Εκκλησίας της Ελλάδος, οι οποίοι επιθυμούν να επικοινωνήσουν με τις Δημόσιες Αρχές για εκκλησιαστικά ζητήματα ευρυτέρου ενδιαφέροντος, να το πράττουν, κατά την εκκλησιαστική τάξη και δεοντολογία, μέσω της Ιεράς Συνόδου, ενώ όσοι Ιερείς, Μοναχοί και Μοναχές, επιθυμούν να πράξουν το ίδιο, τούτο να γίνεται μόνο μέσω των οικείων αυτών Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών.

Η ΔΙΣ εύχεται και προτρέπει τους Σεβασμιωτάτους Αρχιερείς, μέσα στο πλαίσιο των ποιμαντορικών τους ευθυνών, να αναλάβουν έκαστος εξ αυτών, όπως και ο κάθε Κληρικός και Μοναχός, ως και έκαστος ορθόδοξος πιστός, την προσωπική του ευθύνη για την διαχείριση του ανακύψαντος ζητήματος.

Η ΔΙΣ ομοφώνως απεφάσισε την μη σύγκληση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, διότι: ήδη η Πολιτεία διά του κυρίου Πρωθυπουργού και των αρμόδιων υπουργών και ιατρών απεδέχθη την παρέμβαση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου και της ΔΙΣ διά της από 22.4.2020 επιστολής προς τον κ. Πρωθυπουργό περί της συμμετοχής των πιστών στη λειτουργική ζωή της Εκκλησίας βάσει των απαραίτητων μέτρων υγιεινής.

Για τον σκοπό αυτόν η ΔΙΣ απεφάσισε να συγκληθεί την Τρίτη 12η Μαΐου 2020 προκειμένου να διευκρινήσει τους τρόπους της επαναφοράς στην κανονική λειτουργική ζωή μας σύμφωνα με την σχετική αναφορά του κ. Πρωθυπουργού ότι: «από την 4η Μαΐου οι εκκλησίες θα είναι ανοιχτές για ατομική λατρεία και από την Κυριακή 17 Μαΐου οι πιστοί θα μπορούν να συμμετέχουν και στην Θεία Λειτουργία και στις υπόλοιπες Ακολουθίες, πάντα όμως με αυστηρούς κανόνες που θα συμφωνηθούν με την Ιερά Σύνοδο και την επιστημονική κοινότητα».

Για την περίοδο 4 -16 Μαΐου 2020, η ΔΙΣ θα αποστείλει σχετική Εγκύκλιο προς τις Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος, με όλες τις σχετικές οδηγίες για την προσέλευση των πιστών στους Ιερούς Ναούς για την κατ’ ιδίαν προσευχή τους.

Η ΔΙΣ επαναλαμβάνει και πάλι ομοφώνως ότι το ζήτημα περί του Ιερού Μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας και της Θείας Κοινωνίας τυγχάνει αδιαπραγμάτευτο, όπως ακριβώς ορίζεται από τους Θείους και Ιερούς Κανόνες της Αγίας μας Εκκλησίας.

Ιδιαίτερες είναι οι ευχαριστίες της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου προς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεο, ο οποίος σε κρίσιμη εποχή ανέλαβε το υψηλό διακόνημα του εκπροσώπου Αυτής προς τα Μέσα Γενικής Ενημερώσεως και με απόλυτο σεβασμό προς το συνοδικό πολίτευμα της Εκκλησίας, σοβαρότητα, υπευθυνότητα, ευγένεια, νηφαλιότητα, θεολογική γνώση και με την εν γένει μόρφωση και παιδεία που διαθέτει, έφερε επιτυχώς εις πέρας.

Η Ιερά Σύνοδος καλεί όλους τους ευσεβείς χριστιανούς να «μείνουμε ασφαλείς» στην νοητή Κιβωτό της Ορθοδόξου Εκκλησίας και να επανέλθουμε στην λογική Λατρεία του ζώντος Θεού με όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις ευχαριστώντας τον Αναστάντα Κύριο για όσα η αγάπη Του εργάσθηκε για την σωτηρία μας.»

Οι συνοδικοί συγχαίρουν τον ελληνικό λαό για την τήρηση των μέτρων και εκ­φρά­ζει δη­μο­σίως τα συγχαρητήρια της, προς ό­λους τους Ι­α­τρούς και νο­ση­λευ­τές, τους ε­πι­στή­μο­νες Υ­γείας, τους αρ­μο­δί­ους Κρα­τι­κούς Λει­τουρ­γούς και όλους ό­σοι α­γω­νί­στηκαν με σθέ­νος, δύ­ναμη και ελ­πίδα για την φρον­τίδα των α­σθε­νών και των οι­κο­γε­νειών τους.

Τέλος η ΔΙΣ ασκεί κριτική στους πολέμιους της αναφέροντας: «Οι α­πο­φά­σεις αυ­τές της Ι­ε­ράς Συ­νό­δου δέ­χθη­καν με­γάλη πο­λε­μική τόσο από ο­ρι­σμέ­νους α­δελ­φούς χρι­στι­α­νούς, Κλη­ρι­κούς και λα­ϊ­κούς, όσο και από εκ­προ­σώ­πους Μέ­σων Ε­νη­με­ρώ­σεως, α­κόμη και Κοι­νο­βου­λευ­τι­κών Κομ­μά­των, οι ο­ποίοι, είτε από ά­γνοια, είτε από κακή πλη­ρο­φό­ρηση ή πα­ρε­ξή­γηση, χρη­σι­μο­ποί­η­σαν τον προ­σφιλή και εύ­κολο τρόπο της συ­κο­φαν­τίας, της μυ­θο­πλα­σίας και των ύ­βρεων. Ό­λους αυ­τούς η Ι­ερά Σύ­νο­δος τους συγ­χω­ρεί, τους ευ­λο­γεί πα­τρικά, αλλά ταυ­τό­χρονα δη­λώ­νει ότι ο­φεί­λουν να α­πο­κα­τα­στή­σουν τις συ­κο­φαν­τίες για να μην πα­ρα­μέ­νουν ε­κτε­θει­μέ­νοι έ­ναντι του Θεού και της α­λη­θείας.»

real.gr