Καστοριά: Τελικά τι είδους καραντίνα θέλουμε;

Αν για όλο τον κόσμο η έννοια της καραντίνας έχει το ίδιο νόημα, που της αποδίδουν οι υγειονομικοί κανόνες του κράτους, εδώ στην Καστοριά υπάρχει η ιδιαιτερότητα της επιλογής στο μοντέλο της  καραντίνας που ταιριάζει στα μέτρα μας!

Μέχρι βέβαια να δούμε την εφαρμογή της στην πράξη, για να αλλάξουμε και πάλι γνώμη…

Αυτό το συμπέρασμα συνάγεται τουλάχιστον από τις αντιφατικές δηλώσεις των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Καστοριά, που αλλάζουν κάθε μέρα από την αρχή της συζήτησης, μέχρι την οριστική εφαρμογή της καραντίνας στη δημοτική ενότητα της Μεσοποταμίας.

Η δαιμονοποίηση του μέτρου ξεκίνησε με εκείνη την επιστολή των τριών δημάρχων της Καστοριάς,  προς τον πρωθυπουργό, με την οποία απέρριπταν κατηγορηματικά την επιβολή της καραντίνας στο νομό και ζητούσαν μέτρα εκτάκτου ανάγκης για το Νοσοκομείο της Καστοριάς.

Η διχογνωμία φαίνεται να προέκυψε από τη διαφορετική ερμηνεία που έδιναν οι δήμαρχοι στις έννοιες “καραντίνα” και “μέτρα εκτάκτου ανάγκης”, από αυτή που εισηγούνται τα επίσημα όργανα του κράτους.

Τότε χρειάστηκε να αναλωθεί ένα ολόκληρο περιφερειακό συμβούλιο σε μία μαραθώνια… φιλολογική συζήτηση μέχρι να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι: η έκτακτη ανάγκη αφορά καταστροφές από φυσικά φαινόμενα, ενώ η καραντίνα στην εξάπλωση μιας ιογενούς επιδημίας.

Κι εδώ προκύπτει ένα άλλο τοπικό παράδοξο: το Νοσοκομείο Καστοριάς αντί για νοσοκομείο αναφοράς, έγινε…σημείο αναφοράς της εξάπλωσης του κορωνοϊού σε ολόκληρη τη Δυτική Μακεδονία!

Υπό αυτές τις συνθήκες κρίθηκε αναγκαίο να απομονωθεί με καραντίνα η περιοχή. Αλλά επειδή ήταν αδύνατον να εφαρμοστεί σε ολόκληρο το δήμο επιλέχθηκε η περιοχή της Μεσοποταμίας όπου αναλογικά εμφανίστηκαν τα περισσότερα κρούσματα!

Όμως και εδώ έγινε λάθος στην… μετάφραση όπως κατήγγειλε ο δήμαρχος Καστοριάς Γιάννης Κορεντσίδης ο οποίος δήλωσε ότι εκείνος περίμενε καραντίνα μόνο στη τοπική κοινότητα της Μεσοποταμίας και όχι στη δημοτική ενότητα του πρώην Δήμου Αλιάκμονα (που περιλαμβάνει και τα χωριά Οινόη, Αγία Κυριακή, Πτεριά και Καλοχώρι), και ζήτησε να γίνει διόρθωση στην απόφαση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας.

Αμέσως μετά ήρθε η δημόσια δήλωση του Περιφερειάρχη Γιώργου Κασαπίδη σύμφωνα με την οποία το αίτημα που κατέθεσε ο ίδιος στην πολιτική προστασία για την καραντίνα στη Μεσοποταμία, έγινε με εισήγηση του δημάρχου Γιάννη Κορεντσίδη! Όπως άλλωστε ορίζει ο νόμος.

Ακολούθησε νέα “διευκρινιστική δήλωση” του δημάρχου Καστοριάς αυτή τη φορά στο Δίκτυο 1 όπου αναφέρεται ότι η ένταξη και των άλλων οικισμών του πρώην Δήμου Αλιάκμονα στην καραντίνα, οφείλεται μάλλον στο γεγονός, ότι και η Αγία Κυριακή είχε δύο κρούσματα αλλά και η Οινόη μετράει ήδη ένα θάνατο από κορωνοϊό.

Τώρα που τα μέτρα εφαρμόστηκαν, όλοι περιμένουν την εξέλιξη της απόδοσής τους. Και αν μεν είναι αποτελεσματικά, θα σπεύσουν όλοι να διεκδικήσουν την πατρότητά τους. Ενώ αν είναι αρνητικά, θα επιρρίψουν τις ευθύνες ο ένας στον άλλον… όπως γίνεται συνήθως!

Δημήτρης Ιατρίδης