Καθηγητής Δημόπουλος: Κλειδί για την επόμενη μέρα η χρήση μάσκας

Κλειδί για την επόμενη μέρα θα αποτελέσει η χρήση μάσκας, σύμφωνα με τα όσα είπε ο Αθανάσιος Δημόπουλος, Καθηγητής Ιατρικής και Πρύτανης του ΕΚΠΑ στον ΣΚΑΪ.

Ταυτόχρονα ο κος Δημόπουλος εξέφρασε την εκτίμηση πως τα αισιόδοξα μηνύματα από την “καμπύλη των κρουσμάτων κορονοιού στη χώρα μας” πράγματι ανοίγουν τον δρόμο για άρση των μέτρων από αρχές Μαιού.

“Υπάρχει αυτή η αισιοδοξία που θα πρέπει να ενισχύσουμε τις επόμενες λίγες ημέρες”, είπε χαρακτηριστικά ο Πρύτανης.

Σε κάθε περίπτωση το παραπάνω συνεπάγεται την απαραίτητη προϋπόθεση πως σε διάστημα δύο εβδομάδων η εικόνα της πανδημίας στην Ελλάδα θα είναι ίδια με σήμερα και δεν θα έχουμε κάποια έξαρση λόγω πχ μιας αυξημένης κινητικότητας που θα μπορούσε να υπάρξει από σήμερα μέχρι και τη Δευτέρα του Πάσχα.

Αναφορικά με το πώς θα πρέπει να πραγματοποιηθεί το άνοιγμα των καταστημάτων και των σχολείων ο κος Δημόπουλος δήλωσε το ποια τακτική πρέπει να ακολουθηθεί, θα πρέπει να αποφασιστεί λαμβάνοντας υπ’όψιν το τι θα συμβεί σε άλλα κράτη τα οποία ξεκινούν αυτή την διαδικασία εντούτοις πρέπει πάντα να έχουμε στο μυαλό μας τον κίνδυνο που μπορεί να δημιουργηθεί όταν έχουμε ευάλωτους πληθυσμούς.

“Δείτε στην Σιγκαπούρη που ενώ πέτυχαν πάρα πολύ καλά να περιορίσουν το πρώτο κύμα, τώρα έχουν μια έξαρση ακριβώς λόγω της μόλυνσης των κατοικιών των εργατών”, έθεσε ως παράδειγμα.

Όπως ξεκαθάρισε ο Πρύτανης δεν μπορεί κανείς να προβλέψει με ακρίβεια αν θα χρειαστεί να ξαναεπιβληθούν μέτρα μετά την πρώτη άρση τους.

“Δεν μπορεί κανείς να προβλέψει με βάση προηγούμενη εμπειρία γιατί είναι η πρώτη φορά που θα προχωρήσουμε σε μια αποκλιμάκωση στο πλαίσιο αυτής της νόσου που έχει πολλές ιδιαιτερότητες”

Όπως αναφέρει ο καθηγητής ένας ασφαλής τρόπος άρσης μέτρων θα ήταν σταδιακά να ανοίξουν τα καταστήματα στα οποία να μπορεί να υπάρξει ελεγχόμενη είσοδος κόσμου και να αποφευχθεί ο συνωστισμός και προοδευτικά να πραγματοποιηθεί το άνοιγμα άλλων υπηρεσιών.

“Δεν μπορούμε να πιστεύουμε σε μια επιστροφή στην προτεραία κατάσταση ακόμα και το εμβόλιο να έχουμε, πάντα θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Ίσως να αναθεωρήσουμε αρκετά πράγματα.” πρόσθεσε υπογραμμίζοντας επρόκειτο για πανδημία και πως θα πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή στο σύστημα υγείας και σε συγκεκριμένες ειδικότητες καθώς στο μέλλον μπορεί να ξαναδούμε ανάλογη κατάσταση.

Σχολιάζοντας τα όσα έχουν συζητηθεί αναφορικά με το ζήτημα της ανοσίας αγέλης ο Πρύτανης δήλωσε πως αφενός στη χώρα μας δεν υπάρχει περίπτωση να αποκτήσουμε υψηλά ποσοστά ανοσίας διότι όπως φαίνεται έχουμε καταφέρει η πανδημία να μην πάρει μεγάλες διαστάσεις, κι αφετέρου ακόμη και σε κράτη με περισσότερα κρούσματα και προβλήματα η ανοσία υπολογίζεται να αφορά το 10-20% του πληθυσμού, γεγονός που δεν καλύπτει.

Ο κος Δημόπουλος επεσήμανε μεταξύ άλλων την αναγκαιότητα του εμβολίου. Ταυτόχρονα αναφερόμενος στις ελπίδες που προκύπτουν από νέα θεραπευτικά σχήματα που είναι προς εξέταση, δήλωσε πως φαίνεται ότι μερικά φάρμακα για τις νεοπλασματικές παθήσεις ή αυτάνοσων νόσων χρησιμοποιούν κοινά μεταβολικά μονοπάτια με τον ιο.

“Επομένως μερικά από αυτά εξετάζονται στο πλαίσιο κλινικών μελετών και υπάρχουν ακόμα και μερικές πρόδρομες ανακοινώσεις”

Τοποθετούμενος τέλος για τα αντιικά φάρμακα και συγκεκριμένα για την ρεμντεσιβίρη, ο κος Δημόπουλος επιβεβαίωσε πως η μελέτη έχει ξεκινήσει στην χώρα μας, μετέχουν όλα τα κέντρα στα οποία αντιμετωπίζονται σοβαρά πάσχοντες ασθενείς με κορονοιό και υπεύθυνη και κύρια ερευνήτρια για αυτήν είναι η καθηγήτρια της Ιατρικής Γιώτα Τουλούμη.

“Αυτή τη στιγμή φαίνεται ως ειδικό φάρμακο η ρεμντεσιβίρη υπάρχουν όμως και μελέτες σε εξέλιξη για την παρασκευή ειδικών φαρμάκων βάσει των χαρακτηριστικών του ίδιου του ιού.” τόνισε.

Σύμφωνα με τον κο Δημόπουλο τέλος η ύπαρξη ενός αρκετά καλού φαρμάκου είναι πιθανή έως το τέλος του καλοκαιριού όπως και να έχει όμως το κύριο ζητούμενο είναι να αποφύγουμε τα σοβαρά περιστατικά.

capital.gr