Λαϊκή Συσπείρωση Καστοριάς: Όχι δάνειο, αλλά χρηματοδότηση από το κράτος για την υλοποίηση του έργου «Αγροτική Οδοποιία Καστοριάς»

Ως «Λαϊκή Συσπείρωση», θεωρούμε αναγκαία την υλοποίηση του έργου «Αγροτική Οδοποιία Καστοριάς». Το κεφάλαιο που απαιτείται έχει κοστολογηθεί στα 866.718,17€. Το ποσόν, όμως, αυτό δεν το διαθέτει ο Δήμος που, χρόνια τώρα, πολύ πριν τα μνημόνια, υποχρηματοδοτείται στο πλαίσιο της πολιτικής περιορισμού των κοινωνικών δαπανών.
Προκειμένου να προχωρήσει σε αυτές τις εργασίες, η Δημοτική Αρχή προτείνει τη λήψη δύο δανείων 15ετους διάρκειας.
Το ένα δάνειο (75% του ποσού) από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων που λειτουργεί με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, η οποία έχει σαφή και συγκεκριμένη σχέση με τους επιχειρηματικούς κολοσσούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και φροντίζει να τους δημιουργεί δουλειές.
Το άλλο δάνειο (25% του ποσού) από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
Να μην ξεγελάει κανέναν το γεγονός ότι εγγυητής μπαίνει το Υπουργείο Εσωτερικών. Άλλωστε, ως εγγύηση των δανείων, σε περίπτωση που δεν ανταποκριθεί το Υπουργείο, μπαίνουν όλα τα γενικά έσοδα του Δήμου με προτεραιότητα τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ), ώστε να εξυπηρετηθούν οι δόσεις των δανείων.
Σε αυτή τη βάση, διαφωνούμε κατηγορηματικά με τη λήψη δανείων από πλευράς Δήμου για αυτό το έργο, μιας και αποτελούν πρόσθετη δέσμευση για τον Δήμο για το επόμενο χρονικό διάστημα.
Προτείνουμε, αντί του δανείου, ο Δήμος Καστοριάς να απαιτήσει από την κυβέρνηση έκτακτη χρηματοδότηση.