Νέα μέτρα – ανάσα για ανέργους, ιδιοκτήτες, φορολογουμένους και επιχειρήσεις

Nέο κύμα μέτρων με επίκεντρο τους ανέργους, την επέκταση του πακέτου στήριξης σε επιχειρήσεις και εργαζομένους αλλά και φορολογικές διευκολύνσεις επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και αναμένεται να ανακοινώσει σταδιακά από την επόμενη εβδομάδα.

Στο πυρήνα των πρόσθετων παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση των κραδασμών στην οικονομία από την πανδημία βρίσκονται όσοι είναι εκτός της αγοράς εργασίας και κυρίως οι μακροχρόνιοι άνεργοι και εκείνοι που έχασαν τη δουλειά τους μέσα στην κρίση και μένουν ακάλυπτοι από τα υφιστάμενα μέτρα.

 

Τα σενάρια

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα σενάρια που είναι στο τραπέζι προβλέπουν μεταξύ άλλων:

– Παράταση της χρονικής διάρκειας για τα επιδόματα ανεργίας που λήγουν εντός του Απριλίου.

– Αύξηση του ποσού για τους ανέργους ηλικίας πάνω από 55 ετών που έχουν μείνει εκτός αγοράς για πάνω από 12 μήνες.

– Χορήγηση προσωρινών επιδομάτων ανεργίας σε εργαζομένους που δεν δικαιούνται τα 800 ευρώ.

– Χαλάρωση των κριτηρίων για τη λήψη του επιδόματος με σύντμηση του απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης.

– Ενεργοποίηση προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας και επιδότηση θέσεων εργασίας.

 

Διεύρυνση ΚΑΔ

Παράλληλα μετά τις αντιδράσεις φορέων της αγοράς και επαγγελματικών ενώσεων και τα κενά που καταγράφηκαν στη λίστα του υπουργείου Οικονομικών με τις πληττόμενες επιχειρήσεις, σχεδιάζεται η διεύρυνση των ΚΑΔ έτσι ώστε να ενταχθούν στα μέτρα ενίσχυσης επαγγελματίες με μεγάλη πτώση τζίρου αλλά και οι εργαζόμενοί τους. Την ίδια ώρα, σε περίπτωση που η ένταση της κρίσης παραμένει αμείωτη, έως το τέλος του μήνα το επίδομα των 800 ευρώ θα λάβουν και οι 108.000 επιστήμονες, ενώ θα επεκταθεί και σε αυτούς η μείωση κατά 40% του ενοικίου για την επαγγελματική στέγη.

Στο μέτωπο της ρευστότητας προωθείται η απλοποίηση των διαδικασιών και η επιμήκυνση του χρονοδιαγράμματος για την υποβολή αιτήσεων από τους ενδιαφερομένους για το κρατικό δάνειο, ύψους 1 δισ. ευρώ. Επίσης, εξετάζεται η ένταξη στο μέτρο και των επιχειρήσεων που δεν απασχολούν κανέναν εργαζόμενο και οι οποίοι με βάση το υφιστάμενο καθεστώς αποκλείονται από την ενίσχυση.

Διορθωτικές κινήσεις θα υπάρξουν και για τους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα και χάνουν το 40% των ενοικίων. Για αυτή τη κατηγορία μελετάται «κούρεμα» του φετινού ΕΝΦΙΑ και έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες, όχι μόνο του 40% αλλά και ενός επιπλέον ποσού.

 

Επιστροφές φόρου

Στην κυβερνητική ατζέντα και με στόχο να δοθούν ταμειακές ανάσες στην αγορά η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει σε εξπρές επιστροφές φόρου εισοδήματος για όσους υποβάλλουν φορολογικές δηλώσεις μέσα στον Απρίλιο με τη σχετική πλατφόρμα να ανοίγει εντός των επόμενων ημερών.

Στο «οπτικό πεδίο» του οικονομικού επιτελείου βρίσκεται και η παράταση για έναν η δύο μήνες της καταληκτικής ημερομηνίας για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων από τα φυσικά πρόσωπα που είναι η 31η Ιουνίου, με ταυτόχρονη μετάθεση της πληρωμής των δόσεων του φόρου ή σπάσιμο της καταβολής του σε περισσότερες μηνιαίες δόσεις. Αντίστοιχες ρυθμίσεις σχεδιάζονται και για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ.

tanea.gt