Πότε θα φανεί αν η άρση των μέτρων οδηγήσει σε μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων

«Σε περίπου 7-10 ημέρες  θα έχουμε μία εικόνα αν η αύξηση της κίνησης τις τελευταίες ημέρες, οδηγήσει σε  μεγαλύτερο αριθμό  κρουσμάτων.  Τα 32 κρούσματα που καταγράφηκαν  την Τρίτη δεν μας θορυβούν.

Τα περισσότερα από αυτά αφορούν όχι μόνο νοσούντες που έφτασαν στην χώρα μας από το εξωτερικό ή αλληλουχία ήδη γνωστών κρουσμάτων. Οκτώ από αυτά προέρχονται από ενημέρωση εργαστηρίου για ισάριθμα θετικά τεστ,  τα οποία φαίνεται να μας στάλθηκαν με σχετική καθυστέρηση. Εχουμε έναν συντελεστή μετάδοσης  του ιού της τάξης του 0,48  (σσ. δηλαδή δύο νοσούντες μολύνουν έναν άνθρωπο) που είναι ιδιαίτερα σημαντικός για αυτή  την περίοδο. Θα υπάρχει διαρκής εποπτεία τις επόμενες εβδομάδες με τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων ώστε ο συντελεστής μετάδοσης να παραμείνει σε αριθμό μικρότερο του ένα, δηλαδή ένας  φορέας του covid-19 να μολύνει μόνο έναν άνθρωπο κι όχι 10-20 όπως συνέβαινε όταν δεν υπήρχε κανένα περιοριστικό μέτρο».
       Σε αυτή την επισήμανση προχώρησε-μιλώντας προς «Το Βήμα» – σημαντικός κυβερνητικός παράγοντας που παρακολουθεί τη διασπορά του Covid-19 στη χώρα μας και παρακολουθεί όλους τους «πυρήνες» φορέων του ιού στην Ελλάδα, τις ιχνηλατήσεις νέων κρουσμάτων κλπ. Την Τρίτη στο περιθώριο των δηλώσεων του  Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την άρση των περιοριστικών μέτρων ο Δημήτρης Τσιόδρας ανακοίνωσε τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων (32) το τελευταίο εξαήμερο. Το σχετικά ανησυχητικό σημείο είναι ότι μετά τα επτά κρούσματα που είχαν καταγραφεί στις 22 Απριλίου κι ενώ αναμενόταν περαιτέρω πτωτική πορεία και ο  σχεδόν εκμηδενισμός του αριθμού των νοσούντων ( δύο έως έξι σε καθημερινή βάση) παρατηρήθηκε τετραπλασιασμός των κρουσμάτων με μέσο  όρο 27 το τελευταίο  εξαήμερο.
Ορισμένα από αυτά τα κρούσματα  συσχετίσθηκαν με τις σημαντικές υποθέσεις μετάδοσης του ιού σε δύο κλινικές  στο Περιστέρι και στη Γλυφάδα, όμως υπήρξαν κι άλλα διασκορπισμένα  συμβάντα με νοσούντες από Covid 19.  Χωρίς ωστόσο οι επιτελείς του Υπουργείου Υγείας και της Πολιτικής Προστασίας να δηλώνουν προς το παρόν ιδιαίτερη ανησυχία.
Με τους αρμοδίους να δηλώνουν ότι τυχόν αναζωπυρώσεις της επιδημίας θα φανούν σε λίγες μέρες αφού τα τωρινά κρούσματα αφορούν κυρίως τη περίοδο εγκλεισμού των κατοίκων στα σπίτια τους τη Μεγάλη Εβδομάδα.
Τελος όπως συμπληρώνει ο ίδιος υπηρεσιακός «δεν υπάρχει προς το παρόν ανησυχία από την άνοδο των κρουσμάτων που παρατηρήθηκε στην Γερμανία, μετά το τέλος των περιοριστικών μέτρων. Κι αυτό γιατί είναι εντελώς διαφορετικά τα μεγέθη  της επιδημίας στην εν λόγω χώρα . Είναι σχεδόν 70 φορές μεγαλύτερη από αυτή στην Ελλάδα, έχουν καταγραφεί  περίπου 160.000  κρούσματα  (με περίπου 1000 κάθε ημέρα) και με 6280 θανάτους. Κι είναι φυσικό ότι σε αυτή τη φάση η άρση των περιοριστικών μέτρων να είναι ένα μεγάλο ρίσκο , όπως εξάλλου είχε επισημάνει και η Ανγκελα Μέρκελ».