Συζητήθηκε στη Βουλή ερώτηση του ΚΚΕ για τα νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονιας και ειδικα για το Νοσοκομείο Καστοριάς

Χρηματοδότηση των δημόσιων νοσοκομείων της Δυτικής Μακεδονίας, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και επίταξη του ιδιωτικού τομέα «εδώ και τώρα» σε μια περιοχή που έχει πληγεί έντονα από τον κορονοϊό απαίτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, κατά τη συζήτηση σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης στη Βουλή.

Η Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας «βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα αυτής της πανδημίας», σημείωσε ο Γ. Δελής, καθώς στην Καστοριά έχουν σημειωθεί οι περισσότεροι θάνατοι από τον κορονοϊό και η Μεσοποταμία εξακολουθεί να βρίσκεται σε καραντίνα.

Τα πέντε νοσοκομεία της περιοχής «βρίσκονται στα όριά τους», πρόσθεσε, σημειώνοντας πως η αιτία για αυτή τη δραματική κατάσταση είναι η υποχρηματοδότηση της Υγείας. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ελλείψεις προσωπικού στα νοσοκομεία της Δ. Μακεδονίας φτάνουν το 40%, με βάση τα ισχύοντα ανεπαρκή οργανογράμματα. Μάλιστα, στο Νοσοκομείο Καστοριάς μεγάλο μέρος του προσωπικού έχει τεθεί σε καραντίνα, με αποτέλεσμα να είναι ακόμη πιο δραματική η κατάσταση.

Ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνηςεπιχείρησε να δημιουργήσει μια μαγική εικόνα, λέγοντας πως οι ελλείψεις «αντιμετωπίστηκαν» και πως οι δομές στην Καστοριά και στους γειτονικούς νομούς «λειτούργησαν επαρκώς». Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι τα προβλήματα στο Νοσοκομείο Καστοριάς και σε άλλα νοσοκομεία της περιοχής αντιμετωπίστηκαν κυρίως με μετακινήσεις προσωπικού, δηλαδή με μπαλώματα που ανακυκλώνουν τις συνολικές ελλείψεις στο σύστημα Υγείας.

Στη δευτερολογία του, ο βουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε και στις μεγάλες ελλείψεις σε μέσα προστασίας που αντιμετωπίζουν οι γιατροί και οι νοσηλευτές, σημειώνοντας πως «προστατευτικές μάσκες ζητάνε και όχι φίμωτρο σαν αυτό που προσπάθησαν να βάλουν οι αστυνομικές δυνάμεις στον “Ευαγγελισμό”».

Την ίδια ώρα που πληθαίνουν οι καταγγελίες από το υγειονομικό προσωπικό, ο Β. Κοντοζαμάνης ισχυρίστηκε προκλητικά πως «έχουμε επάρκεια υγειονομικού υλικού», αλλά «δεν μπορούμε να το σπαταλάμε» και χρειάζεται να το χρησιμοποιούμε «με φειδώ και ορθολογισμό»!!!