Χαρδαλιάς: Θετική η μέχρι σήμερα πορεία μας, η Ελλάδα μνημονεύεται ως θετικό παράδειγμα

Θετική κρίνεται η μέχρι σήμερα πορεία μας και κινούμαστε στην σωστή κατεύθυνση, ανέφερε ο

υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, υπενθυμίζοντας ότι συνεχίζουμε να τηρούμε τους κανόνες και δεν πρέπει για κανέναν λόγο να χαλαρώσουμε.

Αναφέρθηκε στο δεύτερο κύμα άρσης των περιοριστικών μέτρων, το οποίο, όπως είπε, προχωράει ομαλά και σταθερά. “Τα προβλήματα εντοπίζονται σε πολύ περιορισμένους χώρους και περιπτώσεις και δεν αναιρούν την συνολική εικόνα της συντεταγμένης προσπάθειας”.

Συντριπτικά, είπε, ο ελληνικός λαός τήρησε τα μέτρα και “η προσπάθειά μας έχει αναγνωριστεί διεθνώς και η χώρα μας μνημονεύεται ως ένα θετικό παράδειγμα. Συνεχίζουμε να ακολουθούμε την ίδια πορεία, συνεχίζουμε να κερδίζουμε καθημερινά ο καθένας το δικό του στοίχημα ευθύνης”.

Ο υφυπουργός τόνισε, ότι “οι εικόνες της Ελλάδας ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο και δείχνουν μια σύγχρονη, οργανωμένη χώρα που ξέρει να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις, με σχέδιο, ευθύνη και σοβαρότητα”.

Έλεγχοι στο αεροδρόμιο – παράταση της 14ημερης καραντίνας

Το μέτρο της 14ημερης καραντίνας για τους εισερχόμενους στη χώρα παρατείνεται μέχρι 31 Μαΐου. Συνολικά από την αρχή εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων, έχουν περάσει τα ελληνικά σύνορα πάνω από 46.000 άτομα, τα οποία τέθηκαν σε καραντίνα. Αυτή τη στιγμή συνεχίζουν την καραντίνα στο σπίτι τους 3389 πολίτες.

Παράλληλα συνεχίζεται και ο έλεγχος των πτήσεων εξωτερικού, σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία. Οι επιβαίνοντας υποβάλλονται σε τεστ κατά την άφιξή τους στην Αθήνα και παραμένουν για περίπου μία ημέρα σε ξενοδοχείο μέχρι να ανακοινωθεί το αποτέλεσμα του τεστ. Αν το τεστ είναι θετικό, η 14ήμερη καραντίνα ολοκληρώνεται υποχρεωτικά στο ξενοδοχείο, αν είναι αρνητικό, μπορούν να ολοκληρώσουν την καραντίνα στο σπίτι τους.

Στους ελέγχους των πτήσεων, το τελευταίο δεκαήμερο έχουν φτάσει στην Ελλάδα 45 πτήσεις που μετέφεραν συνολικά 3332 άτομα, εκ των οποίων μόνο 10 δείγματα ήταν θετικά στον covid 19. Μάλιστα χθες, μετά από 2 μήνες, προσγειώθηκε στην Αθήνα η πρώτη πτήση της Lufthansa, στην οποία επέβαιναν 196 άτομα, η συντριπτική πλειοψηφία από transit πτήσεις υπερ-ατλαντικές. Και τα 196 τεστ βγήκαν αρνητικά.

Επίσης εντείνονται οι έλεγχοι στα τελωνεία όλης της χώρας, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν το εισαγόμενο υλικό πληροί τα κριτήρια καταλληλότητας. Πρόσφατα δεσμεύθηκαν 850.000 μάσκες στο τελωνείο του αεροδρομίου, επειδή δεν υπήρχαν οι κατάλληλες σημάνσεις και τα απαιτούμενα πιστοποιητικά καταλληλότητας.