Δήμος Νεστορίου : Υλοποίηση σημαντικών έργων από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας – Π.Ε. Καστοριάς

Σάρκα και οστά παίρνουν πλέον για τον Δήμο Νεστορίου, σημαντικά έργα υποδομής και ανάπτυξης από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και την Π.Ε. Καστοριάς. Συγκεκριμένα :

Α) Στον τομέα της οδοποιίας
1. Ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε στην κυκλοφορία ο δρόμος Λειβαδοτόπι – Γιαννοχώρι.
2. Συντηρείται σε 2 φάσεις ο δρόμος Νεστόριο – Κοτύλη – Επταχώρι. Στην 1η φάση ήδη βελτιώνονται οι κλειστές στροφές και δημιουργούνται προστατευτικά τοιχία για τις κατολισθήσεις. Σε 2η φάση, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, στο τμήμα μεταξύ Κοτύλης – διασταύρωσης Κυψέλης θα αποκατασταθούν όλες οι καθιζήσεις και θα στρωθεί νέα άσφαλτος.
3. Θα συντηρηθεί ο δρόμος Πεύκο – Πευκόφυτο με αντικατάσταση όλων των φθαρμένων τμημάτων του οδοστρώματος και τη ρίψη νέας ασφάλτου.
4. Ο δρόμος προς τη Ζούζουλη, που επί χρόνια παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα, συντηρείται ήδη με τα μηχανήματα της Π.Ε. Καστοριάς και θα κατασκευαστεί ακόμα ένα τεχνικό έργο για τη μελλοντική του προστασία.
5. Το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα, η σύμβαση για τον δρόμο Νεστόριο – Χιονάτο – Διποταμία υπογράφεται από τον Περιφερειάρχη κ. Γ. Κασαπίδη και τον ανάδοχο του έργου, ο οποίος θα εγκατασταθεί για την έναρξη των εργασιών κατασκευής. Υπενθυμίζεται πως το έργο είχε αρχικό προϋπολογισμό 5.5 εκατομμύρια ευρώ, η μελέτη του έγινε την περίοδο 2011 -2014, η ένταξή του στο Π.Δ.Ε. πραγματοποιήθηκε την περίοδο 2014 -2019 και η κατασκευή του θα γίνει την τρέχουσα δημοτική περίοδο.

Β) Παρεμβάσεις στις κοίτες των ποταμών του Δήμου
1. Τον Δεκέμβριο του 2019, καθαρίστηκε από την Π.Ε. Καστοριάς το ποτάμι των Κομνηνάδων και μερικώς της Διποταμιας. Η ολοκλήρωση του καθαρισμού των ποταμών της Διποταμίας έγινε φέτος με έργο που ανέθεσε ο Δήμος Νεστορίου.
2. Κατά τη διάρκεια του 2020, πρόκειται να διευθετηθεί και να καθαριστεί η κοίτη του Αλιάκμονα στον Γράμμο, εντός των ορίων του οικισμού.
3. Παρεμβάσεις, επίσης, θα γίνουν στα ποτάμια του Επταχωρίου, στην περιοχή του αγροκτήματος Λάρου και στο γεφύρι Κιουσιουμπλί.
4. Στο Νεστόριο, ως συμπλήρωμα του αναβαθμού που κατασκευάστηκε το 2019 κάτω από την γέφυρα του Αλιάκμονα, θα δημιουργηθεί ένας νέος αναβαθμός πάνω από τη γέφυρα, προκειμένου να ανέβει η στάθμη του ποταμού, να εμποτιστεί ο υδροφόρος ορίζοντας έτσι ώστε να γεμίζουν τα πηγάδια του Νεστορίου και συγχρόνως να δημιουργηθεί θυρόφραγμα για την παροχέτευση νερού στο αρδευτικό του Νεστορίου και στο νερόμυλο.

Γ) Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ Π.Δ.Μ. – Π.Ε. Καστοριάς και Δήμου Νεστορίου
Εγκρίθηκε ομόφωνα από το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας και από το Δημοτικό Συμβούλιο Νεστορίου, η σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Π.Δ.Μ. – Π.Ε Καστοριάς και του Δήμου Νεστορίου, με την οποία χρηματοδοτούνται 6 έργα συντήρησης δημοτικών κτιρίων συνολικού προϋπολογισμού 80.000 ευρώ. Η χρηματοδότηση επιμερίζεται κατά 80% από την Π.Ε Καστοριάς και 20% από το Δήμο Νεστορίου. Στο πλαίσιο της Προγραμματικής θα συντηρηθούν τα καφενεία Κοτύλης και Κομνηνάδων, το Αρχονταρίκι Πευκοφύτου και τα κοινοτικά καταστήματα Κοτύλης και Κυψέλης.

Δ) Πρόγραμμα στήριξης κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων
Με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Γ. Κασαπίδη ξεκινά για όλη τη Δυτική Μακεδονία ένα φιλόδοξο πρόγραμμα στήριξης των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων. Από το πρόγραμμα αυτό πρόκειται να χρηματοδοτηθεί ο Δήμος Νεστορίου με 250.000 ευρώ, προκειμένου να βελτιωθούν οι προσβάσεις, να υδροδοτηθούν και να ηλεκτροδοτηθούν οι κτηνοτροφικές μονάδες. Η μελέτη του έργου εκπονείται από τον Δήμο Νεστορίου και η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας θα προχωρήσει άμεσα στην δημοπράτησή του.
Ο Δήμαρχος Νεστορίου κ. Χρήστος Γκοσλιόπουλος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα σημαντικά έργα που υλοποιούνται στον ορεινό Δήμο και για την αγαστή και δημιουργική συνεργασία που έχει με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Γ. Κασαπίδη και τον Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς κ. Δ. Σαββόπουλο. «Τα έργα αυτά θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των δημοτών και θα βοηθήσουν στην αναπτυξιακή πορεία ολόκληρου του Δήμου. Κυρίως δε, αποτελούν μόνο την αρχή, καθότι η συνεργασία μας πρόκειται να αποδώσει συγκεκριμένα αποτελέσματα τόσο στη ένταξη νέων έργων στο ΕΣΠΑ, όσο και σε σειρά άλλων διαστάσεων, όπως ο ενεργειακός τομέας.» δήλωσε ο Δήμαρχος Νεστορίου.

Γραφείο Τύπου