Ερώτηση της Μαρίας Σπυράκη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την παράνομη συλλογή των αρωματικών φυτών του Γράμμου

Πως είναι γνωστό το φυτό;

Ερώτηση στην Ευρωπαική Επιτροπή για την προστασία σπάνιου θεραπευτικού φυτού primula που χρησιμοποιηται στην ευρωπαϊκή φαρμακοβιομηχανία και κινδυνεύει με εξαφάνιση λόγω παράνομης υπερσυγκομιδής από εισερχόμενους από την Αλβανία, κατέθεσε η ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ Μαρία Σπυράκη.

Ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης της ευρωβουλευτού Μαρίας Σπυράκη έχει ως εξής:

Το θεραπευτικό άγριο φυτό Primula που χρησιμοποιείται τα τελευταία 30 χρόνια στην ευρωπαϊκή φαρμακοβιομηχανία, κινδυνεύει με εξαφάνιση λόγω παράνομης υπερσυγκομιδής. Συγκεκριμένα, στην περιοχή της Καστοριάς,  στα σύνορα με την Αλβανία, οι ελληνικές αρχές συλλαμβάνουν σχεδόν καθημερινά στην εαρινή περίοδο παράνομα εισερχόμενους από την Αλβανία, οι οποίοι ξεριζώνουν υπερβολικές ποσότητες με σκοπό τη μεταφορά στη χώρα τους και την εξαγωγή προς πώληση. Μάλιστα τελευταία συνελήφθησαν τέσσερα ατόμα που συνέλεξαν φυτά συνολικού βάρους 120 κιλών.
Δεδομένου ότι το φυτό εντάσσεται στο προστατευτικό πλαίσιο  του Κανονισμού (ΕΚ)338/97  της 9.12.1996 για την προστασία των ειδών άγριας πανίδας και χλωρίδας με  έλεγχο του εμπορίου τους,  καθώς και της Διεθνούς Σύμβασης της Ουάσιγκτον για το Εμπόριο απειλούμενων  ειδών άγριας πανίδας και χλωρίδας(CITES)
ερωτάται η Επιτροπή:
1. Προτίθεται να λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση του κινδύνου εξαφάνισης συγκεκριμένων ειδών, ιδίως με τη συμπλήρωση του Κανονισμού ως προς την εισαγωγή τους από τρίτα κράτη με υιοθέτηση επιπλέον περιορισμών ώστε να πιστοποιείται η νόμιμη συγκομιδή των άγριων  φυτών που εισάγονται στην ΕΕ;
2. Μπορούν να χρηματοδοτηθούν μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων προγράμματα ενημέρωσης για την ορθή αποκομιδή των άγριων θεραπευτικών φυτών και ενίσχυσης της δραστηριότητας συλλογής από κατοίκους ορεινών περιοχών των κρατών μελών ώστε να διασφαλίζεται η βιωσιμότητα των υπό εξαφάνιση ειδών και η οικονομική ενίσχυση των κατοίκων των ορεινών περιοχών, οι οποίοι θα προσπορίζονται μέσω της συγκομιδής