ebros-sunora-28-5-20

Εβρος: «Σφραγίζονται» τα σύνορα από στεριά και αέρα -Θερμικές κάμερες, ελικόπτερα και drones

Θωρακίζεται με «τείχος» τόσο σε στεριά όσο και σε αέρα ο Εβρος από άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων και της Ελληνικής Αστυνομίας, προκειμένου η χώρα να αντιμετωπίσει αποτελεσματικότερα οποιαδήποτε απειλή στα σύνορα.

Αρχικό μέλημα είναι η έγκαιρη αποτροπή της αύξησης τω «καθοδηγούμενων» μεταναστευτικών ροών, η αύξηση των οποίων μετά την ύφεση του πρώτου κύματος της πανδημίας αναμένεται να φτάσει ακόμη και το 30%. Ακόμη, βασικός στόχος αποτελεί η κατασκευή φράκτη προκειμένου να προασπιστούν τα συμφέροντα της χώρας, όπως έχουν τονίσει επανειλημμένα κυβερνητικά χείλη.

Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. έχουν μελετήσει προσεκτικά το τελευταίο διάστημα τα «κόκκινα» σημεία στα σύνορα που βρίσκονται κατά μήκος μια απόστασης περίπου 30 χλμ. Αυτά τα σημεία κατασκευής του «νέου» φράχτη, είναι στο Πέταλο σε μία απόσταση 16 χιλιομέτρων, στο κτήμα Τσιρόζη στις Φέρες σε ένα μήκος 14 χιλιομέτρων και στην περιοχή Νεραϊδότοπος επιπλέον 2,5 χιλιόμετρα.

 

Στόχος είναι το ελληνικό «τείχος» που θα στηθεί να εκτείνεται από τις Καστανιές Έβρου έως και την Αλεξανδρούπολη σε όλη σχεδόν την συνοριογραμμή. Τις τελευταίες ημέρες, οι αρμόδιοι αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας στήνουν κατά κάποιο τρόπο «ενέδρες» σε 15 διαφορετικά σημεία ανάλογα με τον εντοπισμό ύποπτων τουρκικών κινήσεων. Σημειώνεται ότι καθοριστικό ρόλο στο νέο σχεδιασμό για την θωράκιση του Έβρου θα έχουν τα drones και τα ελικόπτερα της ΕΛ.ΑΣ. τα οποία θα καλύπτουν τα κενά που αφήνει η φυσική παρουσία.

Παράλληλα, οι θερμικές κάμερες θα έχουν και αυτές τον δικό τους ρόλο προκειμένου ο Εβρος να βρίσκεται σε συνεχή επαγρύπνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να τοποθετηθούν σε κομβικά «φορητά» σημεία. Αυτές θα εντοπίζουν την ανθρώπινη κίνηση, ενώ η εμβέλειά τους (έως και 12 χλμ) θα δίνει τη δυνατότητα να «βλέπουν» και στο τουρκικό έδαφος. Ετσι σε περίπτωση που παρατηρείται οργανωμένη μαζική κίνηση πλήθους θα δίνεται αμέσως σήμα προκειμένου να υπάρχει άμεση κινητοποίηση δυνάμεων στο σημείο.

Ενισχύεται με αστυνομικές δυνάμεις ο Έβρος
Υπενθυμίζεται ότι στον Εβρο ήδη έχουν μεταβεί ενισχύσεις ενόψει ενός «θερμού καλοκαιριού». Συγκεκριμένα, μόνιμη δύναμη 400 αστυνομικών βρίσκεται στα σύνορα, ενώ ακόμη 200 «εθελοντές» αστυνομικοί βρίσκονται εκεί με δικά τους έξοδα (είναι δηλαδή αποσπασμένοι από άλλες υπηρεσίες, καθώς κατάγονται από την ακριτική περιοχή, οι οποίοι ωστόσο θα πρέπει να μετατεθούν μόνιμα).

Στους παραπάνω προστίθενται 150 ένστολοι ενισχυτική δύναμη από το σχέδιο ΑΣΠΙΔΑ, και 100 στελέχη της FRONTEX. Χθες αποφασίστηκε η ενίσχυσή τους με 400 ακόμη αστυνομικούς, από διμοιρίες των ΜΑΤ, ΟΠΚΕ, Συνοριοφύλακες και εποχούμενες περιπολίες. Τρεις διμοιρίες των ΜΑΤ ξεκίνησαν ήδη από Αθήνα, και τουλάχιστον 17 από άλλες περιοχές της χώρας θα βρεθούν στα σύνορα του Έβρου.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αυτοί οι 400 θα αντικατασταθούν στα τέλη Σεπτέμβρη με τους ισάριθμους συνοριοφύλακες που έχουν προσληφθεί, ωστόσο τα υγειονομικά πρωτόκολλα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού έχουν κολλήσει τον διαγωνισμό των αθλημάτων.

«Χρειάζεται διαρκής επαγρύπνηση, κανένας εφησυχασμός και καμία ολιγωρία. Δεν συμβαίνει τίποτα το έκτακτο, τίποτε το οποίο πρέπει να μας ανησυχεί. Ήδη επαναφέρουμε στον Έβρο, μετά τη διακοπή που έγινε λόγω της πανδημίας, τους αστυνομικούς που ήταν και πριν. Θα τους αντικαταστήσουμε αυτούς με τους 400 συνοριοφύλακες, που όπως γνωρίζετε, εδώ και πολλούς μήνες έχουμε προσλάβει, αλλά λόγω της πανδημίας δεν μπορέσαμε να τους εκπαιδεύσουμε. Θα κατασκευάσουμε τον φράχτη προασπίζοντας τα συμφέροντα της χώρας μας. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι οι φύλακες είναι εδώ», δήλωσε χθες από τον Εβρο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης .

Ολες οι Ειδήσεις
Ταμείο ανάκαμψης: Εγραψε ιστορία η Κομισιόν με το πακέτο των 750 δισ. -32 δισ. στην Ελλάδα, πού θα πάνε τα χρήματα, πώς θα δοθούν
Τουρισμός: Η νέα «μαύρη λίστα» αεροδρομίων της ΕΕ -Οι 35 χώρες υψηλού κινδύνου μετάδοσης [πίνακες]
Εκπτωση ενοικίου: Πώς θα αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες για το 33% -Αναλυτικά παραδείγματα

iefimerida.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Η ΚΑΣΤΟΡΙΑΝΗ ΕΣΤΙΑ

Τηλ. & FAX: 2467027935

email: kasestia@otenet.gr


Βρείτε μας στο facebook

Βρείτε μας στο twitter

Βρείτε μας στο instagram


ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ ΕΝΤΥΠΟΥ

ΤΙΜΗ ΦΥΛΛΟΥ: 1 €

ΕΤΗΣΙΕΣ ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ: Εντός νομού 30€/ εκτός νομού 60€/

Δήμων – Κοινοτήτων – Οργανισμών – Τραπεζών 90€

ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ: Ευρώπη 100€/ ΗΠΑ 120$/ Αυστραλία 130$/ Καναδά 120$

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ: Δημοσίου 2€/εκατοστό

Δημοσίου που επιβαρύνουν ιδιώτες 5€/εκατοστό

(κοινή υπουργική απόφαση 2/28783Α/9-9-2005)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ: Σύμφωνα με τον κατάλογο

Τα ενυπόγραφα άρθρα και σχόλια εκφράζουν τις απόψεις ων συντακτών τους, οι οποίοι φέρουν και αποκλειστική ευθύνη.Newsletter

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο

Και μείνετε ενημερωμένοι για ότι συμβαίνει στο νομό μας και όχι μόνο

[contact-form-7 id=”2056″ title=”Newsletter form”]

Κατηγορίες