Γ. Κασαπίδης για Φράγμα Νεστορίου: Δεν αποκλείουμε συμμετοχή ιδιωτών στον υδροηλεκτρικό σταθμό

Δικαιώθηκε δικαστικά ο πρώτος ανάδοχος και θα αποζημιωθεί για ένα έργο που δεν έχει ολοκληρώσει.

Δεν αποκλείει τη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών (ΣΔΙΤ) στον υδροηλεκτρικό σταθμό του Φράγματος, ο Περιφερειάρχης Γ.Κασαπίδης.

 

Χαρακτηρίστηκε ως ένα εμβληματικό έργο σ΄ όλη την Περιφέρεια, που θα αλλάξει τον παραγωγικό χάρτη της Π.Ε. Καστοριάς, αρδεύοντας περίπου 72.000 στρέμματα στην λεκάνη του Αλιάκμονα.

Δυστυχώς όμως η κατασκευή του καθυστερεί εδώ και 10 χρόνια περίπου, με διαδοχικές παύσεις εργασιών και εναλλαγές αναδόχων εταιρειών στο κατασκευαστικό μέρος.

Τι θα συμβεί από εδώ και πέρα; Πότε θα ξεκινήσουν οι εργασίες του Φράγματος και με ποιές προτεραιότητες στα τρία σκέλη του έργου;

Απαντήσεις σ΄ όλα αυτά δίνει ο περιφερειάρχης Γ. Κασαπίδης, ύστερα από ερώτηση της “Καστοριανής Εστίας”

ΑΠ. Είναι γεγονός ότι το έργο αυτό εμφανίζει σοβαρές καθυστερήσεις. Μέχρι και την επόμενη χρονιά ισχύει η άδεια για την εγκατάσταση στο Φράγμα του υδροηλεκτρικού σταθμού, ο οποίος θα προηγηθεί του αρδευτικού δικτύου, με την μετατροπή της αρχικής σύμβασης, γιατί εδώ υπήρξε μια τεχνική αστοχία, η οποία κατέληξε σε δικαστική διαμάχη, μεταξύ του πρώτου αναδόχου και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Εμείς ως Περιφέρεια είμαστε σε συνεχή επαφή με τις υπηρεσίες του υπουργείου και όπως μας είχαν διαβεβαιώσει παλαιότερα, οι εργασίες του Φράγματος ήταν να ξεκινήσουν μέσα στον Απρίλιο, αλλά δυστυχώς λόγω κορωνοϊού αναβλήθηκαν μέχρι νεοτέρας.

Επίσης πληροφορηθήκαμε ότι ο αρχικός ανάδοχος έχει δικαιωθεί ως προς την δικαστική προσφυγή και αναμένεται να ξεκινήσει η εργολαβία με τον καινούργιο ανάδοχο. Αφού έτσι κι αλλιώς η πρώτη εταιρεία έχει απορρηφθεί από την δεύτερη και προσπαθούν να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητες που υπήρχαν από την αρχική σύμβαση.

ΕΡ. Όταν λέτε ο ανάδοχος έχει δικαιωθεί εννοείται ότι θα αποζημιωθεί για ένα έργο που δεν έχει κάνει;

ΑΠ. Αυτό είναι δικαστική απόφαση, η οποία μας ξεπερνάει εμάς. Έχει αναλάβει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ο ίδιος ο υπουργός, εξ όσων γνωρίζω, την διαπραγμάτευση με τον ανάδοχο, για να υπάρξει συμφωνία.
Εμείς αυτό που ζητάμε είναι να “ξεκκολήσει” αυτό το έργο. Δυστυχώς παραλάβαμε ένα τελματωμένο έργο, χωρίς καμία πρόοδο όλα τα προηγούμενα χρόνια και το γεγονός ότι μεταφέρθηκε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, εμένα δεν με ικανοποιεί προσωπικά. Γιατί απομακρύνει την Περιφερειακή Αρχή από ένα ζωτικό έργο για την Περιφέρεια, που αν ήταν υπό την αιγίδα μας, θα μπορούσαμε να το παρακολουθούμε πιο στενά και θα είχαμε την ευθύνη για την καλή εκτέλεση του έργου.

Εκείνο που προέχει είναι να ξεκινήσει φέτος το έργο, για να μην φύγει η άδεια του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής από τα χέρια μας.

Είναι αλήθεια ότι συνολικά το έργο αυτό, το οποίο θα αναπτυχθεί σε δύο φάσεις, θα αρδεύσει σε πρώτη φάση 40.000 στρέμματα με φυσική κατάκλιση και άλλες 30.000 στρέμματα με άντληση.

Εδώ η εταιρεία που έχει αναλάβει την μελέτη, συνεχίζει το μελετητικό έργο, ενώ εμείς έχουμε επικεντρωθεί κατ΄ αρχήν να ξεμπλοκάρει αυτό το έργο.
Δυτυχώς δεν μπορούμε να εμπλακούμε αποφασιστικά, διότι αυτό το παρακολουθεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Είμαστε όμως σε επικοινωνία τόσο με την αρμόδια Διεύθυνση, όσο και με τον υφυπουργό κ. Σκρέκα, επισημαίνοντας διαρκώς ότι είναι έργο το οποίο θα πρέπει να ξεκινήσει τουλάχιστον την φετεινή χρονιά, ενόψει και της προθεσμίας για την κατασκευή του υδροηλεκτρικού, το οποίο αν δεν το προλάβουμε κινδυνεύουμε να χάσουμε και την άδεια!

Εμείς ως Περιφέρεια παρακολουθούμε την πορεία του έργου και είναι ένα από αυτά που θα μας απασχολήσει στην Επιτροπή Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, που προγραμματίζουμε τα έργα των αρδευτικών δικτύων και των φραγμάτων και θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα.

Αυτό το έργο είναι το πρώτο και το εμβληματικό για την Δυτική Μακεδονία διότι είναι το μεγαλύτερο αυτή την στιγμή που είναι σε εξέλιξη.

Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι για την αξιοποίηση της άδειας ηλεκτροπαραγωγής, υπάρχει ενδιαφέρον και από ιδιώτες μέσω των προγραμμάτων ΣΔΙΤ, δεδομένου ότι υπάρχει μια κωλυσιεργία, η οποία αν δεν ξεπεραστεί θα πρέπει και μπορεί να χρειαστεί να αναζητήσουμε την κάλυψη ενός ποσού για την ολοκλήρωση του έργου